Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Συνταξιοδοτικό ειδικών (υψηλής επικινδυνότητας) κατηγοριών στρατιωτικών

Ερώτηση – πρόταση, για το συνταξιοδοτικό των ειδικών (υψηλής επικινδυνότητας) κατηγοριών στρατιωτικών, έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας τη μείωση, από τα 25 στα 20 έτη, της  πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που απαιτείται να έχουν οι στρατιωτικοί ειδικών κατηγοριών (ιπτάμενοι, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, ναρκαλιευτές και υπηρετούντες σε υποβρύχια), προκειμένου να λογίζεται διπλάσιος ο συντάξιμος χρόνος υπηρεσίας τους.

Η Ερώτηση του κ. Ροντούλη έχει ως εξής: 

«Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 3865/2010, Ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστή και υποβρύχιου καταστροφέα, τεχνικού σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς ή σε ναρκαλιευτικά συνεργεία, καθώς και ο χρόνος καταδυτικών εξαμήνων αυτών που υπηρετούν σε υποβρύχια, λογίζεται διπλάσιος σε καιρό ειρήνης και τριπλάσιος σε καιρό πολέμου, μόνον εφόσον αυτοί συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Όμως, ο απαιτούμενος χρόνος πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας των 25 ετών, για τις παραπάνω κατηγορίες στρατιωτικών, κρίνεται πολύ μεγάλος για τους εξής λόγους:


Πρώτον, η εργασία που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας οι παραπάνω στρατιωτικοί είναι άκρως επικίνδυνη για την προσωπική τους ασφάλεια σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι καθημερινά εργάζονται σε συνθήκες πολεμικής περιόδου.

Δεύτερον, η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε την κατασκευή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, η χρήση των οποίων, όμως, επιφέρει σοβαρές καταπονήσεις στον χειριστή τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της προσωπικής του υγείας.

Τρίτον, ο εξαναγκασμός παραμονής στην υπηρεσία για επιπλέον χρόνια θέτει σε κίνδυνο το επίπεδο ασφαλείας που είναι απαραίτητο να διατηρείται σε υψηλό βαθμό λόγω της επικινδυνότητας  της εργασίας που κάνουν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά και του υψηλότατου οικονομικού κόστους που θα επιφέρει, τυχόν, λανθασμένος χειρισμός των πανάκριβων μηχανημάτων που χειρίζονται.Τούτων δοθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Είναι μέσα στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, η συρρίκνωση του απαιτούμενου χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας από τα 25 στα 20 έτη, προκειμένου να λογίζεται διπλάσιος ο συντάξιμος χρόνος υπηρεσίας των ειδικών (υψηλής επικινδυνότητας) κατηγοριών στρατιωτικών που αναφέρονται παραπάνω;

2.Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, προτείνεται εναλλακτικά η δυνατότητα εξαγοράς μέχρι και πέντε (5) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, μόνον για τις παραπάνω κατηγορίες στρατιωτικών, έτσι ώστε αθροιστικά να συμπληρώνεται η εικοσιπενταετία που απαιτείται. Ποια είναι η θέση της πολιτικής ηγεσίας στην παραπάνω πρόταση;»

Πηγή: Trikala.news


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.