Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Ανταρτοπόλεμος: Μισθοφόροι εναντίον ΡΚΚ


Τη δημιουργία νέου σώματος μισθοφόρων, για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ με τακτική αντάρτικου και όχι τακτικού στρατού, προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, πράγμα που ήταν κάτι που υπογράμμιζαν ορισμένοι Τούρκοι απόστρατοι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει κατά περιόδους καθήκοντα εναντίον του ΡΚΚ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώνει ήδη σχετικώς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με τους οποίους έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις από προχθές. Σήμερα θα συναντηθεί και με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Οι συναντήσεις είναι εφ' όλης της ύλης, αλλά συζητείται μεταξύ άλλων και το θέμα των νέου σώματος. Από όσα έχουν διαρρεύσει στα τουρκικά ΜΜΕ, το νέο σώμα θα περιλαμβάνει άντρες 25-32 ετών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ειδικά για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Κι αυτό επειδή θεωρείται ελλιπής η εκπαίδευση του μέσου στρατιώτη. Θα είναι υψηλόμισθοι οι άντρες του σώματος και «θα πολεμούν το ΡΚΚ με τους τρόπους που χρησιμοποιεί και αυτό». 

Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις. Κατ' αρχάς η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται για σώμα εκτός των ενόπλων δυνάμεων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ακίφ Χαμζάτσεμπι, είπε πως «εάν πρόκειται για ειδική μονάδα πάει καλώς. Εάν όμως είναι ειδικός στρατός, τότε θα υπάρξει πρόβλημα». Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Μεχμέτ Σαντίρ, «πρόκειται για οδηγία της Ε.Ε. Δεν είναι σωστό να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα εκτός των ενόπλων δυνάμεων. Από πλευράς συμπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μπόζνταγ είπε πως «πρόκειται για μισθοφορικό σώμα στο πλαίσιο των ενόπλων δυνάμεων». 

Υπάρχουν επίσης αντιδράσεις από διάφορους απόστρατους, οι οποίοι υπογραμμίζουν τους κινδύνους που τυχόν θα ανακύψουν, αφού οι μισθοφόροι που θα έχουν πολεμήσει για μερικά χρόνια -και μάλιστα με υψηλούς μισθούς- εναντίον του ΡΚΚ, θα αποστρατεύονται στα 32 τους και θα ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, ίσως όμως να μετεξελίσσονται και σε μέλη συμμοριών.  Σχόλιο Ανιχνευτού

Η δημιουργία ενόπλων τμημάτων για να πολεμούν τους αντάρτες του ΡΚΚ χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους, σημαίνει διαβίωση "έξω" σε απρόσιτα μέρη, οργάνωση δικτύου πληροφοριών, χρησιμοποίηση μεθόδων που ξεφεύγουν από τα προβλεπόμενα από τον νόμο ίσως, μια που κανείς δεν θα μπορεί να επιβεβαιώσει και να καταγράψει ενέργειές τους. Όπως έχω επαναλάβει, ο αντάρτης αντιμετωπίζεται με αντάρτη. Σωστή κίνηση.

Αυτό όμως που γεννά ερωτηματικά, είναι γιατί δεν εμπλέκονται τα "bordo berelli", οι ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας; Με το ΡΚΚ ώς τώρα ασχολούνταν κυρίως οι μονάδες της κομμάντο-χωροφυλακής. Δήλωσαν αδυναμία; Πού είναι στη πράξη ό,τι διαφημίζεται με βίντεο και άρθρα σε περιοδικά, για τις άριστες Τουρκικές ειδικές δυνάμεις; Υπάρχει κάποια άλλη δέσμευση γι' αυτούς;

Ο ΑνιχνευτήςΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.