Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ο Ταλιμπάν Ελεύθερος Σκοπευτής

 Τον Φεβρουάριο του 2010 κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων των συμμαχικών στρατευμάτων για την κατάληψη της πόλης Μάρζα (Marjah) από τους αντάρτες Τάλιμπαν στην επαρχία Χελμάντ, μία διμοιρία Αμερικανών πεζοναυτών καθηλώνεται από έναν αντάρτη ελεύθερο σκοπευτή.

 
Ο πολεμικός ανταποκριτής που τους συνόδευε αποθανάτισε το συμβάν που μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. Διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά, τι δυνατότητες έχει ένας εκπαιδευμένος σκοπευτής και πώς μπορεί να καθηλώσει και να καθυστερήσει ένα οργανωμένο στρατιωτικό τμήμα. 


 Η τακτική των ανταρτών ήταν η εγκατάσταση διαδοχικών ενεδρών σε σημεία-περάσματα, ιδιαίτερα ο έλεγχος με πυρά ανοικτών περιοχών μεταξύ συγκροτημάτων οικισμών και η ταυτόχρονη προσβολή στόχων από διαφορετικές κατευθύνσεις. Το τελευταίο, αποσυντόνιζε αρχικά τους πεζοναύτες και τους αποσπούσε την προσοχή, γεγονός που κόστισε την ζωή ή τον τραυματισμό πολλών στρατιωτών.

Για παράδειγμα, ενώ το τμήμα δεχόταν πυρά από βορρά και προσπαθούσαν να εντοπίσουν την απειλή, μία άλλη απειλή εμφανιζόταν, με την μορφή ελεύθερου σκοπευτού, ο οποίος πυροβολούσε στοχευμένα πυρά από νότο, από αποστάσεις 500 έως και 700 μέτρων και προκαλούσε απώλειες.




Η οδυνηρή εμπειρία των Αμερικανών πεζοναυτών, τους οδήγησε στην υιοθέτηση πρακτικών μεθόδων για την εξουδετέρωση ακροβολιστών. Χρησιμοποιούσαν τους όλμους , την πολεμική αεροπορία και τα επιθετικά ελικόπτερα για την καταστολή πυρών από σημεία αντιστάσεως των ανταρτών.

Αυτό όμως που δεν μπορούσαν να πετύχουν ήταν η  αντιμετώπιση της διαρροής  των ανταρτών Τάλιμπαν ανάμεσα από κενά της διατάξεως των πεζοναυτών και η συγκέντρωσή τους σε άλλα σημεία για την ενεδρευτική προσβολή συμμαχικών τμημάτων, εκεί που δεν το περίμεναν.

Η πόλη Μάρζα τελικά επανήλθε σε κατάσταση  ευνομούμενης πόλης στα χέρια των συμμάχων, χωρίς όμως να εξουδετερωθούν οι αντάρτες σε επίπεδο απόλυτης φθοράς, αφού κατόρθωναν να διαφεύγουν.

Μην ξεχνάτε ότι ο ΑΝΣΚ στον ανταρτοπόλεμο, είναι ο ίδιος ο αντάρτης και όχι η κατάληψη εδαφών τακτικής σημασίας!


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.