Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Οι "Στολές-Μπαταρίες"



 Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), έχουν δημιουργήσει έναν ιό, που τον χρησιμοποιούν για την σχεδίαση μικροσκοπικών επαναφορτιζόμενων μπαταριών  ιόντων λιθίου, που μπορούν να υφανθούν σε είδη ένδυσης και να χρησιμοποιηθούν για την φόρτιση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών. Τι λέτε γι' αυτό;

  Αυτές οι μικροσκοπικές μπαταρίες όχι μόνο θα μπορούν απλά να ενσωματωθούν σε ύφασμα, αλλά και να εμποτισθούν ή να ψεκαστούν σε  συσκευές οποιουδήποτε μεγέθους ή σχήματος, επιτρέποντας έτσι στο περίβλημα της συσκευής ή άλλα εξαρτήματά της, να χρησιμοποιηθούν σαν πηγή τροφοδοσίας της!!

Το MIT πιστεύει ότι τέτοια ρούχα, που θα λειτουργούν σαν "υφασμάτινες μπαταρίες" θα είναι ιδιαίτερα επωφελή για στρατιώτες-μαχητές, οι οποίοι στο σύγχρονο πεδίο μάχης, έχουν να μεταφέρουν πολλά κιλά  μπαταριών ποικίλων τύπων, για να μπορούν να λειτουργούν τα διάφορα φορητά ηλεκτρονικά τους όργανα.

Η εξέλιξη αυτή, που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, θυμίζει τις έρευνες  των αμερικανικών Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και της Τζόρτζια, σχετικά με τις νανογεννήτριες  ένδυσης   που εκμεταλλεύονται την ενέργεια που δημιουργείται από τις κινήσεις του σώματος  του χρήστη, για να παράγουν  αντίστοιχα, ηλεκτρική ενέργεια. Ίσως θα μπορούσαν ακόμη και να συνδυαστούν οι δύο αυτές τεχνολογίες.

Τα "ρούχα-μπαταρίες", είναι μια προέκταση των  μελετών και των πειραματικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος, από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την επιστήμονα του ΜΙΤ Angela Belcher, η οποία δημιούργησε έναν ιό σαν βιολογική βάση για την  προετοιμασία  ανόδων και καθόδων μπαταριών ιόντων λιθίου. Ο ιός, που ονομάζεται βακτηριοφάγος Μ13, έχει μια εξωτερική επίστρωση  πρωτεΐνης που περιβάλλει έναν εσωτερικό πυρήνα γονιδίων ... και πριν αρχίσετε να σκέφτεστε καταστρεπτικά σενάρια,  λέγεται ότι ο ιός είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, όχι όμως για τα βακτηρίδια στα οποία επιτίθεται.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιό, οι ερευνητές Βιοϋλικών του MIT,  της ομάδας  Belcher,  προχώρησαν στην παραγωγή καθόδων από ένα υλικό  φθοριούχου σιδήρου.  Αυτές οι κάθοδοι συνδυάζονται με ανόδους και ηλεκτρολύτες στις "υφασμάτινες  μπαταρίες", οι οποίες,  όπως  υποστηρίζουν οι επιστήμονες  θα έχουν μόνο ελάχιστη απώλεια σε ενέργεια, επιδόσεις ή / και σε ικανότητα επαναφόρτισης, συγκρινόμενες με τις κλασσικές μπαταρίες. 

"Η χρήση  βακτηριοφάγων M13 σαν πλατφόρμα στον όλο σχεδιασμό, είναι παράδειγμα της πράσινης χημείας, είναι μία βιολογική μέθοδος παραγωγής της μπαταριών, φιλικής προς το περιβάλλον", δήλωσε ένας ερευνητής του ΜΙΤ. "Επιτρέπει την επεξεργασία όλων των υλικών σε θερμοκρασία δωματίου και στο νερό." Τα υλικά αυτά, πρόσθεσε,  είναι πολύ λιγότερο  επικίνδυνα από εκείνα που χρησιμοποιούνται στις σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου, διότι παράγουν λιγότερη θερμότητα, η οποία μειώνει τους κινδύνους ανάφλεξης.

Η εργασία της ερευνητικής ομάδας του ΜΙΤ παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο,στο 240ο Εθνικό Συνέδριο της αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.


Αυτά λοιπόν για το μέλλον. Οι στολές θα φορτώνουν τις συσκευές του μαχητή!  Και όχι μόνο! Θα αυτοκαθαρίζονται κιόλας, αφού ο βακτηριοφάγος θα  εξολοθρεύει τα βακτηρίδια! Τι έχουμε ν΄ακούσουμε και να δούμε ακόμη!

Και όμως, αυτή είναι η τεχνολογία του μέλλοντος. Θα χρησιμοποιηθεί ακόμη και το ίδιο μας το σώμα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που θεωρώ βέβαιο, είναι ότι οι ειδικές δυνάμεις θα δοκιμάσουν πρώτες, όλα αυτά. Κάποια  ίσως ήδη να δοκιμάζονται!

Διαβάστε και συναφή άρθρα στο Pathfinder News στο NEWSBOMB και στο TECH&TECH.



Ανιχνευτής


Πηγή: Gizmag




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.