Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ανταρτοπόλεμος: Κολομβία

Bookmark and Share

Τι γίνεται στην Κολομβία; Ο ανταρτοπόλεμος καλά κρατεί. Υπάρχουν δύο  απ' ότι φαίνεται , ισχυρές ανταρτικές οργανώσεις, ο "Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός"(ELN) και οι "Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας" (FARC). Και οι δύο είναι αριστερών πεποιθήσεων, ή τουλάχιστον αυτό δηλώνουν. Αυτό όμως που ανησυχεί, είναι ότι συμμάχησαν, για κοινή και συντονισμένη ενέργεια.

  •  Την Τρίτη τα ξημερώματα, έξω από την πόλη του Σαμανιέγκο, της επαρχίας Ναρίνιο της νοτιοδυτικής Κολομβίας, έστησαν ενέδρα σε αστυνομική περίπολο, σκότωσαν έξι χωροφύλακες και τραυμάτισαν δύο.
  • Την περασμένη εβδομάδα, έξω από την Μαλλάμα νοτιότερα, πάλι σε ενέδρα ο ΕLN, σκότωσε δύο στρατιώτες και τραυμάτισε τέσσερις.
  •  Την Κυριακή στην πόλη Ελ Μπάγκρε της επαρχίας Αντιόκουϊα, πάλι αντάρτες του ΕLN σκότωσαν πέντε στρατιώτες και τραυμάτισαν δεκαεπτά.
  • Την Τετάρτη, οι FARC σε  ενέδρα στην  Κακιέτα, μία επαρχία της νότιας Κολομβίας ,  σε περιοχή ζούγκλας, σκότωσαν δεκατέσσερις χωροφύλακες και τραυμάτισαν εννιά.

Και αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αντάρτες ετοιμάζονται να επιφέρουν σοβαρά πλήγματα, μετά τη συμμαχία των δύο παρατάξεων. Η υπόθεση αυτή δεν είναι πρόσφατη. Οι ανταρτικές οργανώσεις άρχισαν την δράση  από το 1964 και μέσα στις ζούγκλες της χώρας κατάφεραν να λειτουργούν μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες των αρχών, με την συνδρομή των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, για την εξουδετέρωσή τους. Η δύναμή τους δεν είναι ευκαταφρόνητη. Μόνο ο ELN, διαθέτει 5000 μαχητές. Οι δε FARC, είναι η πιο ευρύτερα ξαπλωμένη  οργάνωση  ανάμεσα στον πληθυσμό.

Η διακίνηση ναρκωτικών, αρπαγή περιουσιών, ληστείες, απαγωγές για λύτρα, είναι οι πηγές χρήματος για την συντήρησή τους. Η κεντρική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη, να υποχωρήσει ή να ενδώσει στους συμμορίτες, όπως δήλωσε ο Κολομβιανός ΥΕΘΑ, Ροντρίγκο Ριβέρα.

Οι Ειδικές Δυνάμεις είναι η λύση και από ό,τι γνωρίζω, οι Αμερικανοί Green Berrets και  άλλοι, συνεπικουρούν. Δεν φτάνει μόνο αυτό. Η σωστή διακυβέρνηση, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση της φτώχειας είναι τομείς που επίσης πρέπει να καλυφθούν με ανάλογα μέτρα.

Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.