Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Οι SEALs και η εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού





Οι βατραχάνθρωποι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, οι γνωστοί σαν SΕΑLs, που μπορεί στ' Αγγλικά να μεταφράζεται σαν "φώκιες", αλλά  είναι σύντμηση των αρχικών γραμμάτων των λέξεων: Sea,Air,Land (θάλασσα, αέρας, ξηρά) φημίζονται για την πολύ σκληρή και απαιτητική εκπαίδευση που διέρχονται. Άλλωστε οι λέξεις το δηλώνουν. Πρέπει να είναι ικανοί να ενεργούν όχι μόνο στο νερό, αλλά και απ' αέρος και στην ξηρά.

Το βασικό τους σχολείο είναι σχολείο επιλογής, που σημαίνει όποια φάση δεν περνάς, "κόβεσαι".Ξεκινούν λοιπόν  με 8 εβδομάδες "βελτίωσης" της φυσικής κατάστασης , που περιλαμβάνει χρονολογούμενες αποστάσεις αντοχής 4 μιλίων με άρβυλα, "τροχάδια" δηλαδή, στίβο εμποδίων και "κολύμπια" 2 μιλίων με πέδιλα, πάντα με χρονόμετρο. Τα λέω λίγο απαλά, όπως βλέπετε!

Στη συνέχεια "έρχονται " άλλες 8 εβδομάδες, γεμάτες με εκπαίδευση σε υλικά και φυσιολογία των καταδύσεων και πολλές καταδυτικές ασκήσεις. Ακολουθούν 9 εβδομάδες με εκπαίδευση τακτικής και τεχνικής αγώνα στην ξηρά που περιλαμβάνει: τοπογραφία, ανάγνωση χάρτη, προσανατολισμό και τήρηση κατευθύνσεως , τακτικές περιπόλων, βολές ελαφρών και ομαδικών όπλων ταχείες καταρριχήσεις από ελικόπτερο και εκρηκτικές ύλες. Τέλος έρχεται , για όσους έχουν παραμείνει, η βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού για 3 ακόμη εβδομάδες. Αναλυτικά το πρόγραμμά τους, μπορείτε να το δείτε, πατώντας τη λέξη: SEALS




Αυτό που δεν θα ξέρετε ίσως είναι ότι για να γίνουν αλεξιπτωτιστές, δεν εκπαιδεύονται σε κάποια στρατιωτική σχολή αλεξιπτωτιστών αλλά σε ιδιωτική! Αν ρωτάτε γιατί, δεν μπορώ να σας απαντήσω! Θα πρέπει να το μάθουμε από αυτούς. Επίσημα αναφέρουν ότι δεν...προλαβαίνουν! Μου θυμίζει κάτι αυτό, για την εκπαίδευση καταδρομέων βατραχανθρώπων στη δική μας ΜΥΚ! Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι  το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έκανε σύμβαση ύψους 49 εκατ. $ με μία εταιρία εκπαιδεύσεως αλεξιπτωτιστών , την Tactical Air Operations (πατήστε κλικ στ' όνομα για πληροφορίες), για παροχή εκπαίδευσης μέχρι το 2015. Όποιος έχει χρήμα... φαίνεται!

    Ανιχνευτής

Πηγή: Defence Industry daily



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.