Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Τα "ειδικά τμήματα"

Bookmark and Share


Διάβασα τις τελευταίες ημέρες άρθρα του ελληνικού αλλά και του ξένου ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με την απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας να συγκροτήσει τμήματα "εθελοντών" για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες του ΡΚΚ. Μάλιστα οι Τούρκοι, επικαλούνται την αδυναμία των κληρωτών τους οπλιτών να συμβαδίσουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις των ειδικών επιχειρήσεων, λόγω της περιορισμένης θητείας των...15 μηνών!(Τι να πούμε εμείς;) Συνεχίζοντας, επισημαίνουν το γεγονός ότι η καταστολή των ανταρτών μπορεί να γίνει από οργανωμένα τμήματα εθελοντών καταδρομέων που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους ή άλλους κατάλληλους άνδρες, που θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση.

Η δέσμευση των εθελοντών που τίθεται και σαν προϋπόθεση προσλήψεως, είναι η παραμονή τους για 10 χρόνια στα ειδικά αυτά τμήματα, δεδομένου ότι αυτό που επιδιώκεται, είναι η απόκτηση εμπειρίας, όπως κάνουν οι Αμερικανοί με τις Ειδικές Δυνάμεις τους. Θα λαμβάνουν μισθό αρκετά καλό και θα έχουν και άλλα προνόμια μετά την αποστράτευσή  τους. Σκέπτονται λοιπόν την οργάνωση μίας  "αντιτρομοκρατικής" ταξιαρχίας με επαγγελματίες, όπως ήδη έχουν κάνει με τις 7 ταξιαρχίες καταδρομών, αναβιώνοντας την παράδοση των Οθωμανών με τις επίλεκτες επαγγελματικές μονάδες του... παρελθόντος τους. (Δηλαδή, γενίτσαροι).

Αυτό είναι κατ' αρχήν μία καλή ιδέα. Τα ειδικά τμήματα δεν είναι κάτι καινούργιο, τουλάχιστον για μας. Σας θυμίζω τον Μακεδονικό αγώνα με τ' ανταρτικά σώματα το 1904 και μετά, μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους, ενάντια στους  Βούλγαρους κομιτατζήδες. Τα ειδικά τμήματα χρησιμοποιούν την τακτική των ανταρτών, όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιο. Είναι δυνατόν να οργανωθούν από ντόπιους κατοίκους, φυγάδες ή αυτόμολους αντάρτες και προσωπικό του τακτικού στρατού, κυρίως προερχόμενο από τις ειδικές δυνάμεις. Κινούνται πάντοτε νύκτα. Όσο περισσότερο κατατοπίζονται για τις συνήθειες των ανταρτών, τόσο πιο αποτελεσματικά γίνονται.

Χρησιμοποιούνται συνήθως σε αποστολές αναγνωρίσεως, ασφαλείας, εξοντώσεως ανταρτών με καταδρομές, ή ενέδρες και με την αποδιοργάνωση των γραμμών συγκοινωνιών και εφοδιασμού των ανταρτών. Δρουν αποτελεσματικά κατά των πηγών συντηρήσεως των ανταρτών, είτε αυτή προέρχεται από επιτόπιους πόρους ή από το εξωτερικό. Οργανώνονται έτσι, ώστε να ενεργούν επί μακρό χρόνο και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Υπάρχει όμως μία απαραίτητη κατά τη γνώμη μου, προϋπόθεση. Πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού, ο οποίος θα  βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ανταρτών. Αν συμβαίνει το αντίθετο, η προσπάθεια είναι αποτυχημένη, πριν καν ξεκινήσει. Δεν ξέρω αν με το κουρδικό στοιχείο θα τα πάνε καλά.

Αντίθετα σε ένα άλλο μέρος, στο Αφγανιστάν, η συγκρότηση πολιτοφυλακής τοπικά σε κάθε χωριό στις νότιες επαρχίες και όχι μόνο, έχει ελπίδες επιτυχίας, γιατί ο κόσμος έχει κουρασθεί και αγανακτεί πλέον με τους Ταλιμπάν. Γιατί δεν είχε γίνει ως τώρα; Γιατί η κυβέρνηση του Αφγανιστάν προβληματιζόταν  αν θα έπρεπε να οπλίσει πολίτες που ήταν... διαφορετικής φυλής και όχι Παστούν. Μα οι Ταλιμπάν στην πλειονότητά τους είναι Παστούν! Βλέπετε τι χάος επικρατεί εκεί;  Δεν είναι το αντάρτικο μόνο με τους Ταλιμπάν!  Υπάρχουν και οι φυλετικές διαφορές Έχω γράψει κάποια πράγματα σε ένα από τα πρώτα άρθρα μου και σας παρακινώ να το δείτε!

Σας χαιρετώ κομάντος

     Ανιχνευτής

Πηγές: strategypage
          Washington post


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.