Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Αλεξίσφαιρα γιλέκα





Κυκλοφορούν πολλά. Αν κοιτάξει κάποιος τις εταιρίες κατασκευής και διαβάσει τις προδιαγραφές τους, όλα παρουσιάζονται τέλεια με τον ανώτερο δείκτη προστασίας. Δεν αντιλέγω ως προς τον δείκτη,  αν και αυτό  είναι συζητήσιμο. Αυτό που πάντα με ενδιέφερε, ήταν να μπορώ να δουλεύω φορώντας το αλεξίσφαιρο χωρίς να με ενοχλεί. 

Κάποτε στο Αφγανιστάν μαζί με όλα τα "δημόσια είδη" είχα πάρει μαζί μου και το αλεξίσφαιρό μου.  Σε δοκιμές που είχα κάνει είχα καταλάβει ότι εγώ και αυτό δεν θα τα πηγαίναμε καλά. Από την πρώτη εβδομάδα αναγκάστηκα να το αλλάξω, γιατί μου δημιουργούσε πρόβλημα στην κίνηση. Ήταν καλό ως προς τον δείκτη προστασίας. Είχε δείκτη IV, δηλαδή, με προστατευτικές πλάκες, παρείχε προστασία από διαμετρήματα μέχρι 7,62 χιλ. αλλά, δεν το είχα να το φορώ και να κάθομαι σαν στήλη άλατος. 




Έπρεπε να κινούμαι, να οδηγώ, να βαδίζω σε διαφορετικά σημεία, να είμαι σε θέση να χρησιμοποιήσω το όπλο μου αν χρειασθεί, να πάρω θέση μάχης! Ε, με αυτό που είχα δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, από όσα σας είπα, με άνεση. Ακόμη και στο αυτοκίνητο μου δημιουργούσε δυσφορία, με "χτύπαγε" στους γοφούς, όπως ήμουν καθιστός. Είχε και ένα καλό. Έμπαινε και έβγαινε γρήγορα. Το εκμεταλλεύτηκα αμέσως. Το έβγαλα ..γρήγορα!




Δεν ήμουν ιδιότροπος γιατί και άλλοι που είχαν  αυτό τον τύπο, μου έλεγαν τα ίδια πράγματα. Το αναφέραμε! Εκεί με αναφορές, δεν μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα. Αναγκάστηκα να αναζητήσω άλλο από συμμάχους, που είχαν ένα πολύ καλύτερο, τύπου γιλέκου.  Το πιο βολικό όμως ήταν ότι μπορούσε κάποιος να τοποθετήσει επάνω στο γιλέκο του ό,τι ήθελε. Έπαιζε το ρόλο εξάρτυσης, ενώ το δικό μας είχε περιορισμένες δυνατότητες για κάτι τέτοιο τη στιγμή που δεν είχε διεμβολές ραμμένες επάνω του. Δεν ήταν με το σύστημα  MOLLE (Modular Lightweight Load-carrying Equipment), δηλαδή να μπορεί κανείς με τη χρήση των διεμβολών να προσαρμόζει απάρτια του φόρτου του και της εξάρτυσής του, σύμφωνα με την τακτική κατάσταση και την αποστολή που λάμβανε.

Αλεξίσφαιρο γιλέκο με διεμβολές

Στις ειδικές επιχειρήσεις, ο φόρτος που πρέπει να μεταφέρει ένας μαχητής, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα είναι μεγάλος. Κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 35 κιλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αγγίζει τα 60, μαζί με το αλεξίσφαιρο γιλέκο, που ζυγίζει μαζί με τις πλάκες του γύρω στα 12 κιλά. Αν πρέπει ο μαχητής να το φοράει τουλάχιστον θα πρέπει να είναι  από εργονομικής πλευράς τέλειο. Να βοηθάει, όχι να είναι απλά, βάρος! Σε προηγούμενο άρθρο μου, είχα αναφερθεί για τα υλικά των ειδικών δυνάμεων.

Ανιχνεύοντας, βρήκα κάποια καλά κομμάτια που αξίζει να τα προσέξει καλύτερα, όποιος ενδιαφέρεται.

Μιλάω πάντα για αλεξίσφαιρα γιλέκα, κατάλληλα για ειδικές επιχειρήσεις. Ένα τέτοιο είναι της εταιρίας P2 Systems που όπως δείχνει η εικόνα παρακάτω, έχει πολύ καλή εργονομία. Μπορείτε να το δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί.




Δεν νομίζω ότι είναι ελαφρύτερο, ίσως να παίζει σε 200 με 300 γραμμάρια με τις πλάκες προστασίας(επίπεδο ΙΙΙ ή ΙV), αλλά το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν εμποδίζει καθόλου την κίνηση σε οποιαδήποτε περίπτωση, ενώ παράλληλα κάθεται άνετα στο σώμα. Αυτά κατά δήλωση όσων το έχουν δοκιμάσει.

Κάτι πολύ καλό επίσης είναι ,ότι με μία συντονισμένη κίνηση των χεριών "φεύγει" από πάνω σου. Αν είσαι αμφίβιος για παράδειγμα και κινείσαι με τη βάρκα φορώντας το γιλέκο, σε έκτακτη κατάσταση το αφαιρείς αμέσως με ό,τι έχει επάνω του και είσαι ελεύθερος μέσα στο νερό. Όχι ότι καταργεί το σωσίβιο! Πάντα με σωσίβιο!




Ένα ακόμη που μου αρέσει είναι ότι  στο γιλέκο επάνω, προσαρμόζεται ένα απλό αλλά ανθεκτικό σύστημα αναρτήσεως του όπλου,(Integra-sling)  πράγμα που αποδεσμεύει τον μαχητή από τον αορτήρα, αφού μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με το σύστημα αναρτήσεως. Το καλύτερο είναι, και θα με καταλάβουν αυτοί που έχουν περπατήσει πολλά χιλιόμετρα με το όπλο στο χέρι, ότι το βάρος του όπλου καταμερίζεται μέσα από το γιλέκο-εξάρτηση σε όλο το σώμα και δεν σου "κολλάει"στο λαιμό για να σε ταλαιπωρεί. Πολύ πρακτικό, με τιμή γύρω στα 40 ευρώ το κομμάτι. Ίσως να μπορεί να προσαρμόζεται και σε άλλα γιλέκα. Θέλει ψάξιμο.




Τώρα οι Αμερικανοί πεζοναύτες, έχουν το δικό τους γιλέκο που για να είμαι ειλικρινής δεν μου φαίνεται και πολύ εύχρηστο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν. Το ονομάζουν "Modular Tactical Vest,MTV" και φαίνεται στην πάνω φωτογραφία. Μετά απ' αυτό, πηγαίνουν σε ένα πιο άνετο  το  "Improved Scalable Plate Carrier, ISPC"  ( κάτω εικόνα) χωρίς να καταργούν το προηγούμενο. Το τελευταίο κάνει περισσότερο για αγώνα κίνησης, δηλαδή πεζικού, ενώ το πρώτο είναι περισσότερο για στατικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα χειριστής πολυβόλου σε όχημα.



Το ISPC το κατασκευάζει η εταιρία "Eagle Industries"η οποία προμηθεύει και την USSOCOM με παρόμοια γιλέκα τύπου CIRAS (Combat Intergrated Releasable Armor System), που απελευθερώνονται με μία κίνηση. Το βλέπετε με απάρτια στην φωτογραφία που ακολουθεί.




Ο αμερικανικός στρατός γενικά, μέσα από το σύστημά του προωθεί και χρησιμοποιεί το " Improved Outer Tactical Vest, IOTV", που βλέπετε στην εικόνα που ακολουθεί, το οποίο διαθέτει προσθαφαιρούμενα απάρτια που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση, όπως προστατευτικό λαιμό, κάλυμμα  προστασίας γεννητικών οργάνων πλευρική προστασία  κλπ. Σιγά-σιγά, θα υπάρχει πλήρης θωράκιση σαν να βρισκόμαστε στην εποχή των ..ιπποτών! Κάπου νομίζω ότι είναι υπερβολή.

,
Στην αγορά όμως "παίζουν" δυναμικά στον τομέα των αλεξίσφαιρων και οι Ισραηλινοί της εταιρίας Agilite Tactical, που "κατεβαίνουν" με ωραίες ιδέες όπως αυτή που βλέπετε παρακάτω, του αλεξίσφαιρου γιλέκου που συνδυάζεται με εξάρτυση και μικρό γυλιό στην πλάτη. Φυσιγγιοθήκες και άλλα απάρτια είτε ενσωματωμένα, είτε προσθαφαιρούμενα, όπως το θέλει ο πελάτης.



Θυμάμαι στην 10ετία του '90 είχαμε παραλάβει στη μονάδα μου ένα αριθμό τέτοιων γιλέκων, με πλάκες και όλα τα συναφή και είχαμε μείνει ευχαριστημένοι. Τότε ήταν πολύ  "προωθημένο" να διαθέτει μονάδα γιλέκα. Εμείς όμως τα πήραμε γιατί ήμασταν οι ειδικές δυνάμεις! Αργότερα μας τα "δανείστηκαν" για να τα δώσουν σε προσωπικό κάποιας ειρηνευτικής αποστολής και δεν ξαναείδαμε τα ίδια. Μας έδωσαν άλλα, τελείως άσχετα και άβολα.

Σήμερα  τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και έχουν μπει στο σωστό δρόμο, πιστεύω. Μιλάω πάντα για τις ειδικές δυνάμεις, για να μην υπάρχει παρανόηση. Ίσως οι αναφορές μου κάποτε να έπιασαν τόπο. Πιθανόν! Πάντως πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουν οι ασχολούμενοι εκτός από τον δείκτη προστασίας και την εργονομία! Αλλιώς θα το βάλουν στην άκρη οι στρατιώτες μόλις δουν ότι είναι άβολο.

Και κάτι ακόμα για όσους δεν γνωρίζουν πολλά για το θέμα. Μη νομίζετε ότι πήραμε ένα αλεξίσφαιρο και το έχουμε για όλη μας τη ζωή. Έχουν και αυτά κάποιο όριο. Αν μάλιστα κτυπηθεί από θραύσμα ή από σφαίρα, θέλει αμέσως αλλαγή το απάρτιο που κτυπήθηκε και φυσικά η προστατευτική πλάκα που έχει καταστραφεί από τη βολίδα. Χωρίς πλάκες, το αλεξίσφαιρο γίνεται αλεξίθραυσμο, δηλαδή στην ουσία προστατεύει από πέτρες, χώματα και μικρά θραύσματα. Οι σφαίρες το διαπερνούν σαν ...τυρί φέτα!

Τώρα στην πάνω φωτογραφία, βλέπετε  τι προτιμούν οι βατραχάνθρωποι. Οι SEALs έχουν τελείως διαφορετική προτίμηση σε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Προτιμούν ένα της εταιρίας "Crye Precision" με κλασσικό στυλ κουμπώματος μπροστά. Ίσως τους βολεύει καλύτερα σε δοκιμές που πιθανόν να έκαναν.




Οι Βρετανοί, εκτός απ' όλα που έχουμε ήδη πει, άρχισαν να μοιράζουν και ..παντελόνια αλεξίσφαιρα,  για την προστασία του  υπογαστρίου.  Κάπου 45.000 τεμάχια έχουν ήδη παραδοθεί στις μονάδες που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, 4 για κάθε στρατιώτη. Και αυτό γιατί με τις εκρηκτικές ενέδρες που έχουν ως τώρα εκτελέσει οι αντάρτες Ταλιμπάν, πολλοί έχουν χάσει όχι μόνο πόδια, αλλά και.. την οικογένεια... Το σύστημα μοιάζει σαν τα σορτς των ποδηλατών και φοριέται πάνω από το παντελόνι της φόρμας. Είναι πολύ ελαφρύ, και προορίζεται στο να ελαχιστοποιεί τους τραυματισμούς από θραύσματα στην κοιλιακή χώρα.


Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι (πάνω εικόνα) δρομολογούν την κατασκευή αλεξίσφαιρου γιλέκου με ενσωματωμένο σωσίβιο για τους πεζοναύτες τους και τους ναύτες στα καράβια.

Όλα καλά! Για να είναι όμως πιο καλά, χρειάζεται εκπαίδευση, κυρίως στην ατομική τακτική αλλά και στην τακτική μικρών κλιμακίων. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ακόμη και χωρίς αλεξίσφαιρο, αν είσαι καλά προπονημένος, γυμνασμένος και ξέρεις πως να κινείσαι και να φυλάγεσαι, μειώνονται οι πιθανότητες να χτυπηθείς σοβαρά. Αν είσαι ανεκπαίδευτος, "άψητος", όσα αλεξίσφαιρα και να φοράς θα χτυπηθείς! Όλα τα υλικά είναι ενισχυτικά και δεν αναπληρώνουν, ούτε κάνουν τον μαχητή! Τι θα λένε άραγε οι αντάρτες που κινούνται χωρίς αλεξίσφαιρα και  μαθαίνουν τέτοια νέα!


Ανιχνευτής

Πηγή: Kit up
          Olive Drab







1 σχόλιο :

  1. ανιχνευτή έχεις γράψει σε κάποιο ποστ εμπειρίες απο Αφγανιστάν?

    επίσης ρίξε μια ματιά:
    http://www.papasotiriou.gr/product.gbook.asp?pfid=1936707&prid=1190938&deid=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.