Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Αυτόματο Καλάσνικοφ





Αυτό το όπλο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ολόκληρης οικογένειας τυφεκίων διαφόρων διαμετρημάτων στρατιωτικής και πολιτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτομάτων АКМ και АК74 (και των τροποποιήσεων τους), του πολυβόλου RPK, των καραμπινών και λειόκαννων τυφεκίων Saiga και άλλων.

Το ΑΚ και οι τροποποιήσεις του είναι το πιό διαδεδομένο τυφέκιο στον κόσμο. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, σ΄ αυτό τον τύπο (συμπεριλαμβανομένων και των αντιγράφων του με άδεια παραγωγής και χωρίς άδεια, καθώς και των ξένων εκπονήσεων στη βάση του ΑΚ) ανήκει το ένα πέμπτο όλων των υφιστάμενων στη Γη πυροβόλων όπλων για τυφεκιοφόρους. Και κατά την άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων, αποτελεί πρότυπο αξιοπιστίας και απλότητας σε ό,τι αφορά το χειρισμό. Το ΑΚ είναι τόσο φτηνό στην παραγωγή και διαδεδομένο στον κόσμο, που σε μερικές χώρες είναι φτηνότερο από τη ζωντανή κότα. Μπορεί να το δει κανείς στα δελτία ειδήσεων ουσιαστικά οποιουδήποτε καυτού σημείου του κόσμου. 

Στην περίοδο του «ψυχρού πολέμου» οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση ανταγωνίζονταν για τις σφαίρες επιρροής σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και μέσω των προμηθειών εξοπλισμών. Το ΑΚ υπερείχε αισθητά των αμερικανικών τυφεκίων M1 Garand  και M14, στην αξιοπιστία και την απλότητα χειρισμού και χάρη σ΄ αυτό ήταν πολύ καταλληλότερο για τις φτωχές χώρες, που δεν είχαν αναπτυγμένη οπλική υποδομή. Η υψηλή μαχητική αποτελεσματικότητα του όπλου είχε επιβεβαιωθεί κατά τη διάρκεια πολλών τοπικών συγκρούσεων των μεταπολεμικών δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου στο Βιετνάμ. Η αξιοπιστία και το αδιάλειπτο της εκμετάλλευσης του όπλου, που οφείλονται σε μεγάλο σύνολο υιοθετημένων σ΄ αυτό τεχνικών λύσεων, αποτελούν σχεδόν μοναδικά πρότυπα για την τάξη του.

Εκφράζονται εικασίες ότι το ΑΚ είναι το πιό αξιόπιστο στρατιωτικό όπλο από τον καιρό του τυφεκίου Mauser 98. Μάλιστα η αξιοπιστία του εξασφαλίζεται ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες, καθώς και της πιο αμελούς και κακής συντήρησης. Στο αυτόματο Καλάσνικοφ ανήκουν μερικά ρεκόρ. Συγκεκριμένα, κατέλαβε την 1η θέση στον κατάλογο των σημαντικότερων εφευρέσεων του 20ου αιώνα σύμφωνα με την αξιολόγηση του γαλλικού περιοδικού «Λιμπερασιόν» (αφήνοντας πίσω τα ατομικά όπλα και τις διαστημικές τεχνολογίες).

Το «Καλάσνικοφ» επίσης κατατάχτηκε στην 4η θέση στον κατάλογο των «50 εφευρέσεων, που άλλαξαν τον κόσμο», υστερώντας μόνο του κομπιούτερ, του αντισυλληπτικού χαπιού και της συσκευής βίντεο. Επίσης σύμφωνα με την αξιολόγηση των Βρετανών εκπροσώπων της τηλεόρασης, το «Καλάσνικοφ» κατέχει τη 2η θέση στον κόσμο ανάμεσα στα τελειότερα όπλα όλων των εποχών και λαών. Στην πρώτη θέση, κατά την άποψη των Βρετανών, βρίσκεται ο άνθρωπος.



1 σχόλιο :

  1. Εγώ πιστεύω ότι ο Καλάσνικοφ αντέγραψε αυτό το όπλο
    Και έκανε κάποιες μετατροπίες
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mp44

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.