Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Αεροπορικά μέσα των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων


Westland Lynx 2 

Οι βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις υποστηρίζονται από άριστα εκπαιδευμένο ιπτάμενο προσωπικό και  από αεροπορικά μέσα τεχνολογίας αιχμής τόσο σταθερών πτερύγων, όσο και ελικοπτέρων. Οι πιλότοι που προέρχονται από μαχητικά αεροσκάφη, δεν είναι μόνο εκπαιδευμένοι στα των ειδικών πτήσεων ημέρα και νύκτα, αλλά φοιτούν και σε σχολεία Ειδικών Δυνάμεων,  όπως αυτό, της Επιβίωσης-Διαφυγής και Αντίστασης στην Ανάκριση. (SERE)

Οι διατιθέμενες για άμεση υποστήριξη, στη βρετανική Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων μονάδες, είναι οι παρακάτω:

47 Μοίρα Ειδικών Πτήσεων Βασιλικής Αεροπορίας  (Special Forces Flight 47 Squadron RAF)



Η 47 Μοίρα διαθέτει 6 αεροσκάφη Hercules C-130  με ειδικό εξοπλισμό ειδικών επιχειρήσεων. Οι αποστολές που αναλαμβάνει συνήθως στο βάθος εχθρικών περιοχών είναι:
  • Ρίψη αλεξιπτωτιστών από χαμηλά και μεγάλα ύψη
  • Ρίψη εφοδίων στο θέατρο επιχειρήσεων
  • Μεταφορά προσωπικού ειδικών δυνάμεων
  • Αεροδιακομιδές 
  • Επιχειρήσεις Τακτικής Προσγείωσης (Tactical Air Landing Operations, TALO) Δηλαδή προσγείωση καταδρομικών τμημάτων μέσα σε  οργανωμένους ή πρόχειρους αεροδιάδρομους για κατάληψη  εχθρικών αεροδρομίων.
  • Επιχειρήσεις οργάνωσης Σημείων Ανεφοδιασμού Καυσίμων. (Air Landing Refuel Points, ALARPS) (Προσγείωση σε εξασφαλισμένο πρόχειρο αεροδιάδρομο, με πρόσθετες δεξαμενές καυσίμων και ανεφοδιασμός στο έδαφος ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων).
  • Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Πολέμου
  • Αναμετάδοση φωνής και εικόνας για τμήματα Ειδικών Δυνάμεων που ενεργούν στο έδαφος
Μικτή Αεροπορική Πτέρυγα Ειδικών Δυνάμεων (Joint Special Forces Aviation Wing, JSFAW)

Είναι  ένας ειδικός αεροπορικός σχηματισμός που συγκροτήθηκε το 1971 και περιλαμβάνει μονάδες πολεμικής αεροπορίας και αεροπορίας στρατού. Όλο το προσωπικό είναι ειδικά εκπαιδευμένο στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες ημέρα και νύκτα. Οι πιλότοι εξειδικεύονται στην εκτέλεση χαμηλών πτήσεων για μεγάλες αποστάσεις, νύκτα, με χρήση Διοπτρών Νυκτερινής Όρασης (ΔΝΟ), προκειμένου ν' αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από ραντάρ.

Όλα τα αεροπορικά μέσα διαθέτουν όργανα ραδιοναυτιλίας  τελευταίας τεχνολογίας,  με  εμφάνιση κινουμένων χαρτών και ακριβή ένδειξη της θέσης σε σχέση με το έδαφος, GPS κλπ. Επίσης διαθέτουν μέσα αυτοπροστασίας, όπως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για προσέγγιση αντιαεροπορικών πυραύλων,  παρεμβολείς υπερύθρου φωτός και εκτοξευτές αλουμινόχαρτων φωτοβολίδων παρεμβολής. Σε όλα τα ελικόπτερα υπάρχουν έστορες τοποθέτησης πολυβόλων.

Στην Πτέρυγα υπάγονται:

 7η Μοίρα Πτήσεων Ειδικών Δυνάμεων

 Διαθέτει ελικόπτερα CHINOOK HC.2. Η Μοίρα είχε συμμετάσχει στην επιχείρηση  Barras. Τα ελικόπτερα φέρουν 2 Miniguns 7,62 mm (ένα δεξιά- ένα αριστερά και μπορούν επίσης να έχουν ένα πολυβόλο Μ60 7,62 mm στο πίσω μέρος σε περίπτωση προσγείωσης σε εχθρικό έδαφος. Αναλαμβάνει αποστολές διείσδυσης και εκκένωσης ειδικών τμημάτων προς και από εχθρικές περιοχές, (ξηρά ή θάλασσα) και ανεφοδιασμού. Στην από θάλασσα εκκένωση, το ελικόπτερο επικάθεται αιωρούμενο στην επιφάνεια της θάλασσας, βυθίζεται η ράμπα στο νερό και εισέρχεται φουσκωτή λέμβος με το προσωπικό.

657 Μοίρα Αεροπορίας Στρατού

Διαθέτει ελικόπτερα τύπου Westland Lynx AH7 Αυτού του τύπου τα ελικόπτερα, κατάλληλα διασκευασμένα, χρησιμοποιούνται σε επιθετικούς και μεταφορικούς ρόλους. Εκτός από τα 4 μέλη του πληρώματος, μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 9 μαχητές με πλήρη φόρτο. Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχουν είναι η δυνατότητα αερομεταφοράς τους με κατάλληλη συσκευασία. Δύο Lynx μπορούν να μεταφερθούν μέσα σ' ένα αεροσκάφος C-130.

8ος  Λόχος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού

Διαθέτει 2 ελικόπτερα Gazelle και  4  ελικόπτερα τύπου Augusta 109. Υποστηρίζει αποκλειστικά τους  SAS σε αντιτρομοκρατικές κυρίως επιχειρήσεις. Γι' αυτό και δεν φέρουν στρατιωτικά χρώματα ή εμβλήματα, αλλά έχουν πολιτική εμφάνιση.

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.