Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020

Η Μοίρα 633

Πηγή
Όταν o αρχηγός της νορβηγικής αντίστασης  Υπολοχαγός Έρικ  Μπέργκμαν ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία να αναφέρει τη θέση του γερμανικού εργοστασίου παραγωγής καυσίμων  πυραύλων V - 2 ανατέθηκε στη Μοίρα 633 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας να το καταστρέψει . Η Μοίρα είναι υπό την διοίκηση του αντισμηνάρχου Ρόι Γκραντ, ενός  Αμερικανού πιλότου μαχητικών αεροσκαφών που διατέθηκε στην υπηρεσία της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, (RAF) πριν η Αμερική να μπει στον πόλεμο.

Το εργοστάσιο βρίσκεται σε μια φαινομενικά απόρθητη θέση κάτω από ένα υπερκείμενο βράχο , στο τέλος ενός μακρόστενου φιόρδ, προστατευμένου με αντιαεροπορικά όπλα . Ο μόνος τρόπος για να καταστρέψουν το εργοστάσιο είναι με το να προκαλέσουν την κατάρρευση ενός βράχου πάνω του , μια κατάλληλη δουλειά για τα γρήγορα και ευέλικτα αεροσκάφη τύπου  de Havilland Mosquitos της 633 Μοίρας . Η μοίρα εκπαιδεύεται στη Σκωτία , όπου υπάρχουν στενές κοιλάδες παρόμοιες με το φιόρδ .

Η νορβηγική αντίσταση αναλαμβάνει την εξουδετέρωση της αντιαεροπορικής άμυνας της εγκατάστασης, λίγο  πριν από την προγραμματισμένη συμμαχική αεροπορική επίθεση .

Τη συνέχεια μπορείτε να τη δείτε στο φιλμ πιέζοντας: ΕΔΩ. Παλιό αλλά αρκετά καλό στην παρουσίαση του πνεύματος αντίστασης κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Νορβηγία, μέσα από μυθιστορηματική εξέλιξη. Παίζει και ένας ηθοποιός ελληνικής καταγωγής!

Πάντως για την ιστορία, τα αεροσκάφη DH Mosquitos χρησιμοποιήθηκαν για την αναγνώριση της βάσης εκτόξευσης γερμανικών πυραύλων V-2  στο Peenemünde , ένα χωριό στις γερμανικές ακτές της Βαλτικής.


Ανιχνευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.