Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

SERE Specialists. Οι Ειδικοί της Επιβίωσης



Είναι γνωστό με την σύντμηση: "SERE (Survival-Evasion-Resistance-Escape) Specialist Training School" δηλαδή Σχολείο Ειδικών Επιβίωσης-Διαφυγής-Αντίστασης στην Ανάκριση-Απόδρασης. Ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και έχει έδρα στο  Fairchild Air Force Base, Washington.


Είναι ένα Σχολείο 6 μηνών, στο οποίο οι εκπαιδευόμενοι πραγματικά περνούν δραματικές στιγμές μέσα σε άγρια μέρη  στο βουνό, στην έρημο, στην τροπική ζούγκλα στον ωκεανό και σε ξερονήσια σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Μαθαίνουν όχι μόνο τα της επιβίωσης και αντίστασης στην ανάκριση σε περίπτωση σύλληψης, αλλά και αντικείμενα ιατρικής φροντίδας με υλικά από το φυσικό περιβάλλον καθώς και τεχνικές διάσωσης.

Γίνονται οι ειδικοί σε θέματα επιβίωσης. Άλλωστε αποτελεί ειδικότητα στην Πολεμική Αεροπορία με την ονομασία "SERE Specialist". Το κυριότερο είναι ότι μαθαίνουν πολύ καλά να τα διδάσκουν.

Είναι αυτοί που διδάσκουν θέματα επιβίωσης πρωτίστως τους πιλότους της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και όλους όσους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης σε ένα θέατρο επιχειρήσεων όπως είναι το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων.




Τις ημέρες και  τις νύκτες τοπογραφίας με χάρτη, πυξίδα αλλά και αυτοσχέδια μέσα, τις διαδέχονται αντικείμενα επιβίωσης με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, που ακολουθούνται με ημέρες μέσα στη θάλασσα εναλλασσόμενες με άλλα μερόνυχτα στο βουνό με δριμύ ψύχος και μετά στην έρημο και στην τροπική ζούγκλα. Όσοι γνωρίζουν από αλεξίπτωτο, έχουν την ευκαιρία να κάνουν αρκετά άλματα, αλλά... πάντα έπεται το δύσκολο κομμάτι στην ξηρά!

Το πρόγραμμα ακολουθεί συγκεκριμένες φάσεις όπως:
  • Αρχική δοκιμασία-Αξιολόγηση. Αφορά κυρίως σε φυσική κατάσταση σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΠΑ
  • Φάση Εξοικείωσης όπου αρχίζει η εκπαίδευση σε  τεχνικές και υλικά επιβίωσης και αυτοσχέδιες κατασκευές
  • Στίβοι τοπογραφίας με διαφορετικό και αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας. Τεχνικές διαφυγής
  • Μέθοδοι και τεχνικές εκπαίδευσης
  • Επιβίωση στην έρημο
  • Επιβίωση σε ζούγκλα
  • Επιβίωση σε ανοικτές θάλασσες και σε ακτές
  • Επιβίωση στο βουνό και τεχνικές αναρρίχησης-καταρρίχησης
  • Α' Βοήθειες και ιατρική επιβίωσης
  • Διάσωση-εκκένωση προσωπικού
  • Αντίσταση στην ανάκριση-Συμπεριφορά αιχμαλώτου-Απόδραση
  • Ασκήσεις-δοκιμασίες-Τελική αξιολόγηση
Βαρύ πρόγραμμα.Το φαγητό πολύ λίγο και ακόμη λιγότερος ο ύπνος. Πάνω από το 65% των υποψηφίων αποτυγχάνει. Και για να είσαι υποψήφιος, πρέπει να είσαι εν ενεργεία και να  πληροίς τις προϋποθέσεις. Στις πρώτες 4 φάσεις η σωματική προπόνηση είναι εξαντλητική με τρέξιμο αντοχής μεγάλων αποστάσεων, διέλευση στίβου εμποδίων και ασκήσεις ενδυνάμωσης δηλαδή, πολλές έλξεις, κάμψεις, κοιλιακούς και άλλα όμορφα πράγματα. Στιγμές ..απείρου κάλλους!




Πολλά μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Σχολείου αν ενδιαφέρεστε για κάτι παραπάνω. Εγώ θα σας δείξω ένα ενημερωτικό βίντεο που ακολουθεί.

Ανιχνευτής

Πηγή


                              

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.