Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Celer-Silens-Mortalis

Τι ξέρετε γι' αυτούς; Είναι οι ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών πεζοναυτών. Είναι οι δυνάμεις αναγνωρίσεως (Force Reconnaissance). Ονομάζονται Force Recon  ή FORECON. Είναι τα μάτια και τ' αυτιά των US Marines. Είναι οι πρώτοι που βρίσκονται στο θέατρο επιχειρήσεων πίσω από τις εχθρικές γραμμές για συλλογή πληροφοριών και εκτέλεση καταδρομικών ενεργειών, προς υποστήριξη της Μικτής Δύναμης Επιχειρήσεων Πεζοναυτών (Marine Air-Ground Task Force, MAGTAF). Είναι και οι τελευταίοι που φεύγουν από εκεί. 

Το σύνθημά τους είναι: "Αστραπιαίος-Αθόρυβος-Θανατηφόρος"(Swift-Silent-Deadly) ή στα λατινικά, αφού τα χρησιμοποιούν πολύ, "Celer-Silens-Mortalis". Οι Αμερικανοί πεζοναύτες είναι λάτρεις των αρχαίων Ρωμαίων αλλά  και των αρχαίων Σπαρτιατών. Τους "πηγαίνουν" πιο καλά όμως  στο μάτι τα λατινικά, από τα ελληνικά γράμματα. Το γενικό λογότυπό τους είναι: Semper Fidelis δηλαδή, "Πάντα Πιστοί".




Οι Force Recon μπορούν να διεισδύσουν από ξηρά, θάλασσα και αέρα με κάθε μέσον. Υπάγονται στη σχετικά νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών (2006), η οποία με τη σειρά της, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των άλλων κλάδων διατίθεται στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. 



Μετά από πολλές αλλαγές και αναπροσαρμογές στην οργάνωσή τους, κατά την διάρκεια της ιστορίας του Σώματος, υπάρχουν σήμερα δύο λόχοι αναγνώρισης ενεργοί  και δύο επιστρατευόμενοι σε επίπεδο Εκστρατευτικής Δύναμης Πεζοναυτών. Επίσης υπάρχουν Διμοιρίες Αναγνωρίσεως Βάθους (Deep Recon Platoons.DRPs)  σε επίπεδο Μεραρχίας Πεζοναυτών, για τις οποίες μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Οι πεζοναύτες Force Recon, καυχιόνται ότι προϋπήρχαν των SEALs και των Green Berets.





Οι αποστολές που αναλαμβάνουν οι  Force Recon  καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων με βαρύτητα στην  ειδική αναγνώριση βάθους και στις άμεσες επιθετικές ενέργειες. Αναλαμβάνουν επιπρόσθετα αποστολές τοποθέτησης και περισυλλογής ειδικών αισθητήρων για συλλογή πληροφοριών περί εχθρού, οργάνωσης ζωνών προσγείωσης ελικοπτέρων, ζωνών ρίψεως αλεξιπτωτιστών, προχείρων διαδρόμων προσγείωσης μεταφορικών αεροσκαφών, καθώς και κατάδειξης στόχων, για την προσβολή τους από μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, πυρά πυροβολικού και ναυτικά πυρά.





Όταν αναφέρονται σε αναγνωρίσεις βάθους, εννοούν αποστάσεις εκτός βεληνεκούς ναυτικών πυρών ή πυρών πυροβολικού, δηλαδή είναι μη υποστηριζόμενες ενέργειες. Προέχει η αφάνεια εδώ. Μία μόνο σφαίρα να ριχτεί, η αποστολή έχει αποτύχει. Κατά την εκτέλεση όμως αμέσων επιθετικών ενεργειών, η εμβέλειά τους  επιδιώκεται να είναι εντός βεληνεκούς των ναυτικών πυρών και πυρών πυροβολικού κατά περίπτωση, για να μπορούν να υποστηρίζονται επαρκώς. Ανεξάρτητα όμως από τα πυρά επιφανείας, πάντοτε έχουν την αεροπορική υποστήριξη με αίτησή τους.





Η οργάνωση ενός λόχου αναγνωρίσεως περιλαμβάνει:
  • Διοικητή
  • Υποδιοικητή
  • Ένα μικρό επιτελείο  που καλύπτει θέματα προσωπικού, πληροφοριών, εκπαίδευσης και επιχειρήσεων, διοικητικής μέριμνας και επικοινωνιών.
  • 2 Διμοιρίες κρούσεως για άμεσες επιθετικές ενέργειες
  • 2 Διμοιρίες αναγνωρίσεως
  • 1 Διμοιρία ελευθέρων σκοπευτών



Η εκπαίδευσή τους  ακολουθεί συγκεκριμένο κύκλο 5 φάσεων, προσαρμοσμένο στις επιχειρησιακές απαιτήσεις. (Mission Training Plan, MTP).   Για την ένταξη νέων, στον χώρο των Force Recon ,γίνεται αυστηρή επιλογή. Η ενοποιημένη ειδικότητα που λαμβάνουν είναι "Οπλίτης Αναγνωρίσεως-Δύτης Μάχης-Αλεξιπτωτιστής" Οι υποψήφιοι, προέρχονται από το Σώμα των πεζοναυτών και  πρέπει   κατά σειρά να ολοκληρώσουν: 

1.   Πρώτη φάση. (Ατομική εκπαίδευση)



  • Το σχολείο τυφεκιοφόρου μαχητού. Infantry Rifleman Course — Infantry Training Battalion, US Marine Corps Schools of Infantry (East or West)
  • Το βασικό σχολείο αναγνώρισης. Basic Reconnaissance Course United States Marine Corps School of Infantry (West)
  • Το σχολείο επιβίωσης. SERE School (Level "C") — Navy Remote Training Sites; NAS Brunswick, Rangeley, ME and NAS North Island, Warner Springs, CA.
  • Το σχολείο δυτών μάχης. USMC Combatant Diver Course Navy Diving Salvage and Training Center, Naval Support Activity Panama City
  • Το σχολείο βασικής εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστού. Basic Airborne Course— United States Army Airborne School, Fort Benning, GA 
  • Το σχολείο ειδικών επιχειρήσεων. Special Operations Training Group (SOTG) — I MEF, Camp Pendleton; II MEF, Camp Lejeune; III MEF, Camp S.D. Butler 
  • Το σχολείο στρατιωτικής ελεύθερης πτώσης. Military Free Fall School — John F. Kennedy Special Warfare Center and School, Yuma Proving Grounds, AZ 




 Εκτός από τα παραπάνω σχολεία που είναι υποχρεωτικά, οι παλιότεροι κομάντος σ' αυτή τη φάση κατόπιν επιλογής, παρακολουθούν εκπαίδευση και σε άλλα πιο εξειδικευμένα σχολεία όπως:
2. Δεύτερη Φάση (Εκπαίδευση Μονάδας)

Η εκπαίδευση διεξάγεται από μία "Ομάδα Εκπαίδευσης" (Training Cell,T-Cell) που αποτελείται από πολύ έμπειρους και εμπειροπόλεμους αρχαίους υπαξιωματικούς-εκπαιδευτές. 'Ολοι οι αξιωματικοί διμοιρίτες μαζί με το στοιχείο  διοικήσεως της διμοιρίας εκπαιδεύονται όπως οι άνδρες τους. 'Αλλωστε το στοιχείο διοικήσεως μπορεί να ενεργήσει σαν τέταρτη ομάδα αναγνώρισης και γι' αυτό είναι απαραίτητη η εκπαίδευση όπως σε όλες τις τρεις ομάδες κάθε διμοιρίας. Το Τ-Cell λειτουργεί και σαν σχολείο εκπαιδευτών κατά κάποιο τρόπο. Είναι πολύ καλός τρόπος εξοικονόμησης προσωπικού και παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης. Αυτού του είδους οι ομάδες εκπαιδευτών παράλληλα χρησιμοποιούνται για την σύνταξη τακτικών ασκήσεων, για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης και για  την βελτίωσή της με νέες μεθόδους, ή με την εισαγωγή νέων αντικειμένων, ώστε να ανταποκρίνεται  στις επιχειρησιακές απαιτήσεις .

       "Πολέμησε όπως έχεις εκπαιδευθεί και εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις". Αυτή είναι η βασική αρχή της εκπαίδευσης των Force Recon.







Γενικά σε αυτή τη φάση το προσωπικό εκπαιδεύεται στα παρακάτω αντικείμενα:
  • Επικοινωνίες. Advanced Long Range Communications Package.(3 εβδομάδες) Απαραίτητο για την διαβίβαση πληροφοριών, κατάδειξη στόχων, αίτηση πυρών. Όλο το προσωπικό μαθαίνει τον χειρισμό και τη λειτουργία όλων των τύπων σταθμών ασυρμάτων και δορυφορικών επικοινωνιών. Συμπεριλαμβάνεται και η κλασσική μέθοδος ραδιοτηλεγραφίας, με σήματα Μορς
  • Οπλομηχανήματα-Βολές. Weapons and Tactics Package (3 εβδομάδες) 5000-8000 φυσίγγια βάλλονται κατά άνδρα με όλους τους τύπους όπλων που διαθέτουν οι Force Recon. Ασκήσεις άμεσης αντίδρασης και βολές μάχης (CQB), εκτελούνται με ειδικά πυρομαχικά ασκήσεων τύπου Paint Ball ( Special Effects Small Arms Marking Systems, SESAMS), για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
  • Οπλομηχανήματα ξένων χωρών Threat Weapons Familiarization Package (1 εβδομάδα). Γίνεται εκπαίδευση σε μία σειρά ξένου οπλισμού άλλων χωρών με προτεραιότητα σε τύπους που χρησιμοποιεί ο "εχθρός", όπως προσδιορίζεται από την αμερικανική αμυντική πολιτική.
  • Κατεύθυνση πυρών όπλων υποστηρίξεως, (ναυτικών πυρών, πυρών πυροβολικού και αεροπορικών μέσων) του Σώματος, με τη χρήση καταδείκτου LASER  AN/PEQ-1A.
  • Οχήματα μάχης. Χειρισμός -συντήρηση. Συμπεριλαμβάνονται τα Μ998 HMMWV και το Interim Fast Attack Vehicle που χρησιμοποιούν οι πεζοναύτες.
  • Προκεχωρημένη εκπαίδευση σε άλματα στατικού ιμάντα από χαμηλό ύψος  και  στην στρατιωτική  ελεύθερη πτώση. (3 εβδομάδες). Απαραίτητη εκπαίδευση σε διάφορες μεθόδους διείσδυσης από τον αέρα,   ( Low Level Static Line, LLSL-HAHO-HALO). Στην εκπαίδευση χειρισμού  και πλοήγησης αλεξιπτώτου ελεύθερης πτώσης χρησιμοποιείται επιπλέον και ειδικό μηχάνημα εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει την αντιμετώπιση πολλών εκτάκτων καταστάσεων, ενώ ο εκπαιδευόμενος βρίσκεται κρεμασμένος από την εξάρτηση αλεξιπτώτου.
  • Εκπαίδευση νοσοκόμου ειδικών δυνάμεων (2 εβδομάδες).
  • Αμφίβια εκπαίδευση (2 εβδομάδες). Περιλαμβάνεται η πλοήγηση με λέμβους σε μεγάλες αποστάσεις, η υδρογραφική έρευνα ακτών, η αμφίβια διείσδυση με μικρά πλωτά μέσα, πλοία και υποβρύχια.
  • Εκπαίδευση δυτών μάχης σε επίπεδο ομάδας, με χρήση υποβρύχιων οχημάτων.
  • Πορείες-προσανατολισμός-εύρεση κατεύθυνσης και τήρηση δρομολογίου, σε μεγάλες αποστάσεις και σε διαφορετικά εδαφικά περιβάλλοντα. 




Με το πέρας της 2ης φάσης που διαρκεί περίπου 6 μήνες, οι Force Recon έχουν αποκτήσει την μαχητική ικανότητα που απαιτείται για τη αποστολή τους, ενώ παράλληλα οι διμοιρίες  και οι ομάδες,έχουν αποκτήσει κοινό πνεύμα.

3. Τρίτη Φάση ( Άμεσες επιθετικές Ενέργειες)

Διαρκεί και αυτή η φάση 6 μήνες κατά την διάρκεια των οποίων εκτελούνται ασκήσεις καταδρομικών ενεργειών όλων των τύπων και κατηγοριών, εκπαίδευση σε αγώνα κατοικημένων τόπων, εκπαίδευση καταστροφών, εκπαίδευση στην παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης, σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης  σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής (καταλήψεις ή ανακαταλήψεις πλοίων) και σε επιχειρήσεις έρευνας περιοχής. Επίσης δίνεται έμφαση στην κατάληψη-ανακατάληψη πλωτών πετρελαιοπηγών. Αυτή η φάση αποτελεί και την επιχειρησιακή αξιολόγηση των Force Recon  για ανάληψη επιχειρησιακής αποστολής.





4. Τέταρτη Φάση (Επιχειρησιακή ανάπτυξη)

Είναι η φάση που διατηρείται η αυξημένη ετοιμότητα ανάληψης επιχειρησιακής αποστολής. Είναι η φάση που οι Force Recon αναπτύσσονται με την αντίστοιχη Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (Marine Expenditionary Unit, MEU) για 6 μήνες με πλοία του πολεμικού ναυτικού, σε  καθορισμένες περιοχές ενδιαφέροντος ή θέατρο επιχειρήσεων. Κατά την διάρκεια αυτής της υπηρεσίας, εκτελείται συντήρηση εκπαίδευσης σε φυσική κατάσταση, βολές, αλλά και συνεκπαίδευση με αντίστοιχες μονάδες συμμάχων χωρών που επισκέπτονται, στα πλαίσια διμερών στρατιωτικών συμφωνιών. Περισσότερο όμως στο τέλος, "παίζουν" τον ρόλο του εκπαιδευτού. Συνεργάζονται πολύ με Ταϋλανδούς, Αυστραλούς και Βρετανούς πεζοναύτες.  Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να γίνει συνεργασία και με  δικούς μας πεζοναύτες ή άλλα τμήματα στην Ελλάδα. 




5. Πέμπτη Φάση (Αποκατάσταση)

Μετά από σχεδόν 18 μήνες συνεχούς και προοδευτικής εκπαίδευσης και υπηρεσίας σε διάφορα σημεία του κόσμου, οι Force Recon επιστρέφουν στην έδρα τους και παίρνουν 30 ημέρες άδεια. Είναι η φάση της αποκατάστασης και της ανάπαυσης. Κάποιοι άλλοι έχουν την σειρά για επιχειρησιακή ανάπτυξη με την δική τους MEU. 




Οι Recon Marines, δεν μένουν συνέχεια στους λόχους ή στις διμοιρίες και πολύ περισσότερο, δεν μένουν παρά την θέλησή τους. Μετά από ένα τέτοιο κύκλο εκπαίδευσης κατ' ελάχιστο και αφού έχουν κάνει υπηρεσία σε θέατρο επιχειρήσεων ή  ταξίδι με τα καράβια για 6 μήνες, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να μετατεθούν στην αρχική τους θέση, που βρίσκονταν, πριν καταταγούν στους Force Recon.

Συνήθως μόνο το 50% του προσωπικού, συνεχίζει και παραμένει για πολλά χρόνια.

Αλλά για να κερδίσει κάποιος τον τίτλο του "Recon Marine" πρέπει να τελειώσει με επιτυχία το  φημιστό και σκληρό τους σχολείο των 12 εβδομάδων. Δείτε κάποια στιγμιότυπα, στα βίντεο που ακολουθούν.


Ανιχνευτής

Πηγή: Shadowspear
         American Special Ops











1 σχόλιο :

  1. Ποσοι απαρτιζουν εναν λοχο αναγνωρισεως;
    Στην φωτογραφια,τους υπολογιζω γυρω στους 55 με 60.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.