Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

The Night Stalkers. "Οι κυνηγοί της νύχτας"

Το 160ο Σύνταγμα Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, {160th Special Operations Aviation Regiment, SOAR (Airborne)} που υποστηρίζει όλες τις αμερικανικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων αλλά και συμμαχικές κατά περίπτωση, έχει πάρει αυτό το όνομα, αφού σχεδόν το σύνολο των αποστολών διεξάγεται κατά την διάρκεια της νύχτας. Το λογότυπό τους είναι: "Night Stalkers Don't Quit" (Οι κυνηγοί της νύχτας δεν εγκαταλείπουν ).

Ενεργούν σε όλες τις φάσεις και τις μορφές του αγώνα. Αναλαμβάνουν αποστολές επίθεσης, αεροκίνητης εφόδου και αναγνώρισης που γίνονται κατά βάση τη νύχτα, με μεγάλες ταχύτητες και σε χαμηλό ύψος πτήσεως με απαραίτητες προϋποθέσεις, τη μυστικότητα και την αφάνεια. Είναι ειδικοί στη διείσδυση και εκκένωση τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων, με όλες τις μεθόδους (προσγείωση, αιώρηση, ταχεία καταρρίχηση και περισυλλογή).

Η διοίκηση του Συντάγματος σε ειρηνική περίοδο έχει έδρα στο Φορτ Κάμπελ του Κεντάκι.

Το Σύνταγμα αποτελείται από 4 Τάγματα, το 1ο, και 2ο με έδρα το Φορτ Κάμπελ , το 3ο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Χάντερ της πολιτείας Τζόρτζια και το 4ο Τάγμα με έδρα στο Φορτ Λιούις της Ουάσινγκτον. Επιπλέον του Λόχου Διοικήσεως  στο Σύνταγμα υπάγεται και ένας Λόχος Εκπαιδεύσεως.

Από πλευράς ελικοπτέρων, το 160ο Σύνταγμα διαθέτει ΜΗ-47G Cinooks, A/MH-6M Little Birds, MH-60K Black Hawks και  MH-60L Black Hawks




Το 1ο Τάγμα διαθέτει ένα Λόχο  επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-6Μ, ένα Λόχο με ΜΗ-6Μ, ένα Λόχο ελικοπτέρων εφόδου ΜΗ-60L, ένα Λόχο με MH-60K και Λόχο Συντηρήσεως, (Aviation Maintainance) AVIM.

Το 2ο Τάγμα έχει 2 Λόχους MH-47G και ένα Λόχο Συντηρήσεως AVIM




Τα 3ο και 4ο Τάγματα έχουν από ένα Λόχο MH-60L,  2 Λόχους  MH-47G και από ένα Λόχο Συντηρήσεως  AVIM, το καθένα.

Το προσωπικό του Συντάγματος θεωρείται σαν το καλλίτερο ανάμεσα σε όλες τις μονάδες Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Οι πιλότοι των ελικοπτέρων του, αποτελούν την αφρόκρεμα του είδους τους. Και πως να μην είναι όταν πετούν με συνθήκες άκρως ιδιόμορφες και επικίνδυνες.  Όλοι οι έφεδροι στρατιώτες που υπηρετούν στο Σύνταγμα είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους εθελοντές. Υποχρεωτικά , μετά τη βασική τους εκπαίδευση, διέρχονται για 5 εβδομάδες ένα ειδικό σχολείο μαχητού που το ονομάζουν "Green Platoon" δηλαδή "Πράσινη Διμοιρία". Αν επιτύχουν τοποθετούνται σε μονάδα του Συντάγματος.




Όλοι οι αξιωματικοί, επί το πλείστον πιλότοι, περνούν όμως από ένα άλλο σχολείο που διαρκεί από 20 έως 28 εβδομάδες ανάλογα με την ειδικότητα και τα καθήκοντα. Υποχρεωτικά εκπαιδεύονται στα περί ειδικών επιχειρήσεων. Ένας πιλότος "Κυνηγός της Νύχτας", θεωρείται επιχειρησιακά έτοιμος μετά από 2 χρόνια παραμονής στην μονάδα με συνεχή επιχειρησιακή εκπαίδευση και πιστοποιείται σαν αρχηγός πτήσεως μετά από 3 έως 5 χρόνια. Στο Σύνταγμα υπηρετεί και γυναικείο προσωπικό, αλλά μόνο σε θέσεις γραφείου.




Η δημιουργία του Συντάγματος, χρονολογείται από το 1980 σαν ιδέα, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων από την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράν, γνωστή σαν επιχείρηση "Eagle Claw"(Νύχια του Αετού). Τότε διαφάνηκε η έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένων πληρωμάτων ελικοπτέρων για την συμμετοχή τους σε ειδικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με προσωπικό των ειδικών δυνάμεων.




Για πρώτη φορά συμμετείχαν σε πολεμική επιχείρηση (Operation Urgent Fury) το 1983 κατά την εισβολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Γρενάδα στην Καραϊβική.

To 1987-88, έλαβαν μέρος στην επιχείρηση "Earnest Will", που αφορούσε στη προστασία κουβεϊτιανών τάνκερς από ιρανικές επιθέσεις αλλά και στην επιχείρηση "Prime Chance" για την προστασία των τάνκερς με αμερικανική σημαία. Ανέλαβαν  νυκτερινές αποστολές τύπου "Ψάξε και Εξουδετέρωσε" εναντίον εχθρικών τμημάτων, για πρώτη φορά με χρήση διοπτρών νυκτερινής όρασης (ΔΝΟ).




Το 1988, δύο ελικόπτερα Chinook, εξετέλεσαν την επιχείρηση "Mount Hope III" μία τολμηρή αποστολή νυκτερινής διείσδυσης με πτήση 490 μιλίων στην αφρικανική ήπειρο, για να κλέψουν ένα ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Mi-24 που είχε καταρριφθεί,  σε συμπλοκή μεταξύ Λιβύης και Τσαντ.




Το 1989 συμμετείχαν στην επιχείρηση "Just Cause" κατά την εισβολή στον Παναμά.

Το 1990 και 1991 χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις"Desert Shield" και "Desert Storm" στον πόλεμο με το Ιράκ.



Το 1993 έλαβαν μέρος στην  διεθνή επιχείρηση "Restore Hope" για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σομαλία και συμμετείχαν στην ειδική επιχείρηση "Gothic Serpent" για τη σύλληψη ενός Σομαλού πολέμαρχου που λυμαινόταν την χώρα. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση ενεπλάκησαν στη μάχη του Μογκαντίσου όπου έχασαν 5 άνδρες και 2 ελικόπτερα τύπου Black Hawk. Γράφτηκε βιβλίο για το περιστατικό και έγινε και κινηματογραφική ταινία, με τον τίτλο "Black Hawk Down".




Το 2001 πολέμησαν στην επιχείρηση  "Enduring Freedom" στο Αφγανιστάν και το 2003 συμμετείχαν στην επιχείρηση "Iraqi Freedom" στο Ιράκ. Το 2005 κατά την ειδική  επιχείρηση "Red Wings" έχασαν 1 ελικόπτερο και 8 άνδρες, στην προσπάθειά τους να διασώσουν περίπολο των SEALs, που είχε καθηλωθεί σε ενέδρα των Ταλιμπάν

Η συμμετοχή των "Κυνηγών της Νύχτας"  σε επιχειρήσεις στις 2 αυτές χώρες, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Συνεργάζονται πολύ στενά με τους Rangers και καλά κάνουν, αν θέλουν να έχουν επιτυχημένες αποστολές. Στενή συνεργασία και απόκτηση κοινού πνεύματος! Δείτε παρακάτω 2 βίντεο. Το δεύτερο δείχνει την εκπαίδευση  προσωπικού των ειδικών δυνάμεων, στο "Fast Rope" από Chinook.



Ανιχνευτής


Πηγή: American special ops
          Shadowspear
          Wikipedia






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.