Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Το νέο Carl Gustav

Carl Gustav M4 (Πηγή)

H εταιρεία SAAB Defence παρουσίασε το νέο εξελιγμένο μοντέλο του αντιαρματικού Carl Gustav M4 (γράφεται και Gustaf, αν και το σωστό στα σουηδικά είναι το πρώτο) στην έκθεση AUSA 2014 που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στην Ουάσινγκτον, (μεσούντος του πολέμου στην Συρία και στο Ιράκ, έτσι είναι η ζωή..)



    Πηγή
                                                                         

Ένα από τα χαρακτηριστικά του που παρουσιάζουν οι κατασκευαστές σαν εξέλιξη, είναι το βάρος του που μειώθηκε κατά 30% από το προηγούμενο μοντέλο Μ3, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται στο Αφγανιστάν από τις ειδικές δυνάμεις αλλά και μονάδες πεζικού.

Για να μπορούμε να κάνουμε μια σύγκριση, δείτε τον πίνακα παρακάτω:

Μοντέλο Μ2: Βάρος 14,2 κιλά, Μήκος 1,13 μέτρα ( Το διαθέτει ο ελληνικός στρατός)
Μοντέλο Μ3: Βάρος 10 κιλά, Μήκος 1,06 μέτρα
Μοντέλο Μ4 : Βάρος μικρότερο από 7 κιλά, Μήκος μικρότερο από 1 μέτρο

Στον αμερικανικό στρατό κυκλοφορεί το ίδιο μοντέλο με την κωδική ονομασία M3A1 MAAWS, που είναι το πιο σύγχρονο φορητό Α/Τ όπλο που διαθέτουν. Το μοντέλο Μ3 έχει διατεθεί στους Αμερικανούς Ρέιντζερς και χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων γενικότερα, από το 1991, ενώ το αμερικανικό πεζικό το παρέλαβε το 2011 για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Το βάρος εξοικονομείται από την επένδυση τιτανίου σε συνδυασμό με ανθρακονήματα με τα οποία έχει κατασκευασθεί το όπλο.  Άλλες καινοτομίες που παρουσιάζει είναι:

* Καλωδιακό σύστημα που έχει τοποθετηθεί κατά μήκος του επάνω μέρους του σωλήνα, ώστε να μπορεί να είναι συμβατό με την εκτόξευση  "έξυπνων" βλημάτων του μέλλοντος, τα οποία ο σκοπευτής θα μπορεί να προγραμματίζει και να κατευθύνει προς τον στόχο, μέσω  διόπτρας  εξελιγμένης τεχνολογίας.  

* Καλύτερη εργονομία με ρυθμιζόμενη πρόσθια χειρολαβή και προσωμίδα

* Δυνατότητα ασφαλούς μεταφοράς του γεμισμένου με βλήμα προς κέρδος χρόνου των χειριστών κατά την μάχη.

* Ενσωματωμένο μετρητή βολών για την καλύτερη συντήρησή του και τεχνική παρακολούθηση.


Πηγή
Το Carl Gustav μπορεί να χρησιμοποιηθεί τακτικά σε κάθε είδους αποστολή και σε οποιοδήποτε μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον, μέσα ή έξω από κτίρια, οχυρά ή εναντίον προσωπικού σε ανοικτό έδαφος με εγκαιροφλεγή πυρομαχικά, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές στη SAAB Defence της κατά τ' άλλα φιλειρηνικής Σουηδίας.

Δείτε το διαφημιστικό τους σποτ, ΕΔΩ


Ανιχνευτής















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.