Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ο λευκός φωσφόρος

Λευκός φωσφόρος μέσα σε νερό (Πηγή)
Λευκός φωσφόρος! Ένα πολύ επικίνδυνο υλικό που προκαλεί οδυνηρά τραύματα επάνω στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και σε κάθε άλλο ζώντα οργανισμό! Σε στρατιωτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιείται σε καπνογόνα βλήματα, για την κατασκευή τροχειοδεικτικών βλημάτων λόγω της έντονης λάμψης του και για την πρόκληση εμπρησμών, κυρίως σε εύφλεκτα υλικά, γιατί μόλις έλθει σε επαφή με τον αέρα, καίγεται ασταμάτητα!

Χρησιμοποιείται περισσότερο από 100 χρόνια για στρατιωτική χρήση! Ακόμη και σήμερα! Η πιο πρόσφατη χρήση του έγινε από τους Ισραηλινούς στη Γάζα, πριν από λίγους μήνες, όπως είχε συμβεί και το 2009.

Λευκός φωσφόρος πάνω από τη Γάζα το 2009 (Πηγή)

Οι συστηματικά διδάξαντες βέβαια την τακτική (στρατιωτικά) χρήση του σε βλήματα πυροβολικού και όλμων είναι οι Αμερικανοί. Στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στο Ιράκ και ειδικότερα κατά την μάχη της Φαλούτζα, τα βλήματα (συνδυασμός καπνογόνων λευκού φωσφόρου και εκρηκτικών) έπεφταν στις οχυρωμένες θέσεις των αντιπάλων σε κτίρια, για να προκαλέσουν αρχικά καπνό και φωτιά και στη συνέχεια, πλήρη εξουδετέρωση. Η μέθοδος αυτή ονομάστηκε "Shake and Bake"(τραντάζεις και ψήνεις) για τα έντονα αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα που προκαλούν στον αντίπαλο, μαζί με την τρομακτική δράση τους επάνω στο ανθρώπινο σώμα.

Ο παραπάνω συνδυασμός πυρών, είναι ένας που προτιμούν οι Αμερικανοί πεζοναύτες σε όλες τις φάσεις του αγώνα, αλλά ιδιαίτερα για την προληπτική κάλυψη πλευρών κατά την επίθεση, ανάλογα με τον άνεμο, φυσικά. Σχεδιάζεται σε προγραμματισμένες βολές ομάδων ή σειρών στόχων. Στο πεζικό σχεδόν όλων των στρατών του κόσμου, τα καπνογόνα βλήματα όλμων λευκού φωσφόρου φτάνουν κοντά στο 20% του συνολικού φόρτου πυρομαχικών μετά του όπλου.

 Μια άλλη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες  μεταξύ των άλλων στη μάχη της Φαλούτζα (σε αγώνα αστικού περιβάλλοντος) στο Ιράκ, ήταν να τυλίγουν με ακαριαίο πυραγωγό σχοινί τρεις φορές καπνογόνο βλήμα λευκού φωσφόρου όλμου 60 ή 81 χιλ. και στη συνέχεια να κολλάνε επάνω, 1/4 ή μισό γέμισμα ταινίας M112 εκρηκτικής ύλης C4 .  Μετά, αφού έκαναν εμπυρευμάτιση, το έριχναν μέσα στο χώρο που ήθελαν να εκκαθαρίσουν υπό μορφή αυτοσχέδιας βόμβας, γινόταν η έκρηξη και πετύχαιναν συνδυασμό τοξικού καπνού και ωστικού κύματος. Τίποτα δεν έμενε σώο μέσα σ' εκείνο τον χώρο. Η συγκεκριμένη περίπτωση έγινε και θέμα στα ΜΜΕ εκείνη την εποχή, με την κατηγορία κατά των Αμερικανών, ότι χρησιμοποιούν απαγορευμένα όπλα.

Για το τελευταίο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, που προέρχονται από ασάφειες διατυπωμένες συγκεκριμένα για τον λευκό φωσφόρο στο ΙΙΙο Πρωτόκολλο  της Συνθήκης για την Χρήση Συμβατικών Όπλων του 1980. (Αν δεν ξέρετε την συνθήκη, διαβάστε την στα ελληνικά) Εκεί αναφέρεται επαγωγικά, ότι αν ο λευκός φωσφόρος χρησιμοποιείται καθαρά για εμπρησμό ή για πρόκληση τοξικών αερίων εναντίον αντιπάλου, όταν γύρω του υπάρχει και άμαχος πληθυσμός, η πράξη αυτή είναι εγκληματική και καταδικαστέα. (Απαγόρευση εμπρηστικών και χημικών όπλων).

Αν όμως ο λευκός φωσφόρος χρησιμοποιείται για φωτισμό του πεδίου της μάχης τη νύκτα και για δημιουργία προπετάσματος καπνού, προς αποφυγή της εχθρικής παρατήρησης, η χρήση του είναι θεμιτή! Διευκρινίζεται δε ότι ακόμη και αν πέφτουν τέτοια βλήματα σε αντίπαλο που βρίσκεται μακριά από άμαχο πληθυσμό, δεν υπάρχει απαγόρευση!

"Τι δεν καταλαβαίνετε;" Ο πόλεμος είναι ..πόλεμος, όπως και να το πούμε και είναι γεμάτος σκληρότητα και ..θάνατο, δυστυχώς, με ή χωρίς κανόνες

Αλλά ας δούμε τι ακριβώς είναι ο λευκός φωσφόρος!

Ο λευκός φωσφόρος, είναι ένα υλικό λευκό, κατασκευασμένο από ένα κοινό αλλότροπο των χημικών στοιχείων του φωσφόρου,  που μοιάζει με κερί. Αν εκτεθεί στον ήλιο παίρνει κίτρινο χρώμα. Είναι σώμα μαλακό, που μπορεί να κοπεί εύκολα με μαχαίρι και έχει μια πικάντικη μυρωδιά που μοιάζει με αυτήν του σκόρδου. Έχει σημείο τήξης τους 44  και σημείο βρασμού τους 287 βαθμούς Κελσίου. Σε θερμοκρασίες κάτω από 5 βαθμούς γίνεται γυαλιστερός και κρυσταλλικός. Διαλύεται ελάχιστα στο νερό (1:300.000 μέρη νερού) πολύ όμως εύκολα σε οργανικούς διαλύτες και ειδικά σε διθειάνθρακα, σε αναλογία 9:1, σε λίπος, μέχρι ακόμη και σε ελαιόλαδο. Δείτε ΕΔΩ τι γίνεται με τον διθειάνθρακα και πως  ο φωσφόρος αναφλέγεται   σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η μορφή του λευκού φωσφόρου με την οποία χρησιμοποιείται στο στρατό, είναι πολύ ενεργητική και αναφλέγεται αμέσως μόλις έλθει σε επαφή με το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα, μετατρεπόμενος σε πεντοξείδιο του φωσφόρου, εκλύοντας ταυτόχρονα μεγάλη θερμότητα και καπνό. Η χημική του δράση συνεχίζεται μέχρι να καταναλωθεί το υλικό, ή μέχρι να σταματήσει να οξυγονώνεται.

Φαντασθείτε, ότι κομμάτια λευκού φωσφόρου που σφηνώνονται μέσα σ' ένα απανθρακωμένο ..υλικό και δεν ανάβουν γιατί δεν έχουν οξυγόνο, επαναναφλέγονται, μόλις έλθουν πάλι σ' επαφή με τον αέρα.

Η επαφή του λευκού φωσφόρου  με το ανθρώπινο σώμα, προκαλεί επώδυνα χημικά εγκαύματα. Το έγκαυμα εμφανίζεται σαν μια νεκρωμένη περιοχή με κιτρινωπό χρώμα και έχει την χαρακτηριστική οσμή του σκόρδου. Επειδή είναι εξαιρετικά διαλυτός στο λίπος, έχει ταχεία διείσδυση μέσα στο δέρμα και προχωρεί σε βάθος στους ιστούς, φτάνοντας ακόμη να καίει και τα οστά. Εξ αιτίας της διαλυτότητας αυτής, τα εγκαύματα που προκαλεί είναι δευτέρου και τρίτου βαθμού και επουλώνονται δύσκολα. Αν κομμάτια λευκού φωσφόρου πέσουν σε μάτια, τα καταστρέφουν.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν βρεθεί σε κατάσταση προσβολής από λευκό φωσφόρο; Τι πρώτα μέτρα πρέπει να λάβει; Πως πρέπει ν' αντιδράσει; Βασικά ερωτήματα που λύνονται μόνο με εκπαίδευση! Η άμεση αντίδραση για την αντιμετώπιση τέτοιου περιστατικού είναι η εξής:

1. Κατ' αρχήν δεν τρέχουμε γιατί όσο τρέχουμε δίνουμε "τροφή" για καύση στον φωσφόρο.

2. Αν μικρά καιόμενα κομμάτια λευκού φωσφόρου έλθουν σε επαφή και κολλήσουν στα ρούχα, βγάζουμε αμέσως τα ρούχα που έχουν προσβληθεί πριν προλάβει ο φωσφόρος να έλθει σ' επαφή με το δέρμα.

3. Αν ο φωσφόρος έλθει σ' επαφή με το δέρμα, σκεπάζουμε τη φλόγα με νερό, βρεγμένο ύφασμα, χρησιμοποιώντας ακόμα και ..ούρα, αν δεν υπάρχει άλλη λύση.

4. Διατηρούμε τα μικρά κομμάτια του φωσφόρου σκεπασμένα με βρεγμένα υλικά, (ύφασμα ή λάσπη) μέχρι να μπορέσουμε να τ' απομακρύνουμε.

5. Χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό ή διάλυμα κρύου νερού και διττανθρακικού νατρίου (μαγειρικής σόδας) βρέχουμε το σημείο του σώματος που έχει προσβληθεί, (αν είναι δυνατόν μέσα σε νερό) και αφαιρούμε τα κομμάτια του φωσφόρου με τετράγωνο (όχι αιχμηρό) αντικείμενο το μη κοφτερό μέρος του μαχαιριού ή της ξιφολόγχης ή με ένα ραβδί ή ό,τι άλλο διαθέτουμε. Ιδανικά με τσιμπίδα. Ποτέ δε πιάνουμε τον φωσφόρο με γυμνά χέρια και δάκτυλα!

6. Καλύπτουμε τα εγκαύματα που προκλήθηκαν από τον φωσφόρο πάντα με βρεγμένα επιθέματα κι γάζες, για ν' αποφύγουμε τυχόν επανανάφλεξη σε  περίπτωση που έλθει σ' επαφή με τον αέρα.

7. Μετά την απομάκρυνση των ψηγμάτων του λευκού φωσφόρου τα εγκαύματα που έχουν προκληθεί αντιμετωπίζονται όπως τα κοινά εγκαύματα.

Επικρατεί μέχρι σήμερα η αντίληψη στον ιατρικό χώρο, ότι για την εξουδετέρωση μικρότερων κομματιών φωσφόρου, μπορούν να τοποθετούνται στις εγκαυματικές επιφάνειες  γάζες εμποτισμένες με διάλυμα (0,5-2%) θειικού χαλκού, (γαλαζόπετρας) μέχρι την μεταφορά του τραυματία σε νοσοκομείο, αν και υπάρχει  η άποψη ότι ο θειικός χαλκός είναι επίσης τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη  στα νεφρά και στον εγκέφαλο ή ακόμη και ενδαγγειακή αιμόλυση.

Τα καπνογόνα βλήματα λευκού φωσφόρου είναι αυτά που χρησιμοποιούνται πιο πολύ απ' ότι τα εμπρηστικά. Το προπέτασμα καπνού είναι αυτό που διευκολύνει την προχώρηση τμημάτων, ειδικά σε αγώνα αστικού περιβάλλοντος και εμποδίζει την ημερήσια ή νυκτερινή όραση ακόμη και απ' αυτούς που χρησιμοποιούν διόπτρες νυκτερινής όρασης. Τα καπνογόνα φωσφόρου περιέχουν είτε λευκό είτε ερυθρό φωσφόρο.

Ο ερυθρός φωσφόρος σε καθαρή μορφή δεν είναι τόσο τοξικός και δεν προκαλεί εγκαύματα, ενώ ο καπνός που παράγεται δεν προκαλεί θερμικά τραύματα. Ο καπνός όμως του λευκού φωσφόρου είναι πολύ δραστικός και τοξικός, λόγω του εκλυόμενου πεντοξειδίου του φωσφόρου, που μετατρέπεται από την υγρασία του αέρα, σε φωσφορικό οξύ. Το φωσφορικό οξύ ερεθίζει το λαιμό τους πνεύμονες  και τα μάτια και προκαλεί επίμονο και δυνατό βήχα.

Στην περίπτωση αναρρόφησης καπνού εκλυόμενου από βλήματα, βομβίδες ή χειροβομβίδες που περιέχουν λευκό  φωσφόρο, θα πρέπει άμεσα ο προσβαλλόμενος ν' απομακρυνθεί από το σημείο προσβολής. Η καλύτερη προφύλαξη βέβαια είναι η χρήση ασφυξιογόνου μάσκας, όπως ακριβώς γίνεται με την αντιμετώπιση χημικών αερίων.

Μια και ανέφερα για καπνογόνες χειροβομβίδες λευκού φωσφόρου θυμήθηκα ένα θανατηφόρο δυστυχώς περιστατικό, που συνέβη με χειροβομβίδα Μ15 λευκού φωσφόρου σε μια άσκηση πριν από ..πολλά χρόνια. Ο άτυχος στρατιώτης, έριξε την χειροβομβίδα πολύ κοντά, με αποτέλεσμα να τον "πάρουν" τα αέρια και κομμάτια του λευκού φωσφόρου. Τα πνευμόνια του κατακάηκαν, λόγω της απότομης εισρόφησης καπνού  σωματιδίων από τον πανικό του και ταλαιπωρήθηκε για αρκετές ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Η πολλή και η καλή εκπαίδευση σώζει ζωές. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι κομάντος πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένοι για το απρόοπτο που μπορεί να συμβεί. Έτσι έλεγε κάποτε ένας SAS εκπαιδευτής: "Be prepared for the unexpected" Και δεν είχε άδικο!



Ανιχνευτής










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.