Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ένας Ιερολοχίτης μιλάει για την απελευθέρωση της Νάξου

Άκρως ενδιαφέρουσα, γεμάτη με πραγματικά γεγονότα, δια στόματος του Ιερολοχίτη Κωνσταντίνου Κόρκα, για την απελευθέρωση της Νάξου πριν από 70 χρόνια, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Ιάκωβος Καμπανέλλης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…

Ο Ιερολοχίτης Στρατηγός Κόρκας εξιστορεί από το βήμα τα γεγονότα (Πηγή)


Ο Αντιστράτηγος ε.α κ. Κόρκας Κωνσταντίνος, ένας από τους λίγους επιζώντες Ιερολοχίτες, που μάλιστα πολέμησε για την απελευθέρωση της Νάξου, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τα γεγονότα του Οκτώβρη του 1944… Αναφέρθηκε αναλυτικά στα ιστορικά συμβάντα, στα πρόσωπα αλλά και τις μάχες που δόθηκαν. 

Όπως είπε, ο ίδιος βρισκόταν στη Νάξο από τον Απρίλιο του 1944, αφού ανήκε σε ένα κλιμάκιο συλλογής πληροφοριών της Αγγλικής Μυστικής Υπηρεσίας με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Μιχαήλ Καΐρη. Ο κ. Κόρκας ήταν ανθυπολοχαγός του Ιερού Λόχου, εκπαιδευμένος στις πληροφορίες και τις δολιοφθορές, αλλά εθελοντικά και με «πολιτικά» συμμετείχε στη μάχη του Κάστρου για την απελευθέρωση του νησιού.

«Η Νάξος παρ' ότι είχε διάφορες δυνάμεις, προσπαθούσε με τις πληροφορίες και τα αντιστασιακά τμήματα να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να «αγκιστρώσει» τον εχθρό. Εγώ, από τις 5/10/1944 είχα κατέβει από την Απείρανθο και βρισκόμουν στη Χώρα της Νάξου… Στις 12/10 ήρθε κι ένα Γερμανικό τμήμα από την Απείρανθο και εξαπλώθηκαν στο καφενείο (τότε) του Βιλαντώνη στην πλατεία της παραλίας. 

Πέρασα και τους είδα… Τα ξημερώματα της 13ης Οκτωβρίου, στις 03:30 ένα απόσπασμα του Ιερού Λόχου έφθασε στη Νάξο (στα «Απλώματα»). Στις 04:30 τα ξημερώματα, ήρθε ένας νεαρός εκεί που έμενα και μου είπε ότι ήρθε ο Ιερός Λόχος και με θέλει ο Λοχαγός…

Έτρεξα αμέσως και τον ενημέρωσα για όλες τις τελευταίες πληροφορίες κι αμέσως εκείνος άρχισε τις ενέργειές του. Το απόσπασμα αυτό των Ιερολοχιτών, κατέλαβε θέση μάχης… Οι Γερμανοί που είχαν κατέβει από την Απείρανθο, ανέβηκαν στο Κάστρο. Ωστόσο ο διοικητής των Γερμανών είδε τα πλοιάρια και νόμιζε πως ήταν Γερμανικά και ήρθαν να τους πάρουν. Έκανε το λάθος και πήγε κοντά, οπότε και τον έπιασαν αιχμάλωτο… Στις 13/10 άρχισαν οι αψιμαχίες του Ιερού Λόχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Λοχίας Διαβιβάσεων Μπινίκος και ο 19χρονος νεαρός Βαληνδράς [....].


Ιερολοχίτες σε αναγνώριση  σε νησί του Αιγαίου (Πηγή: ΓΕΣ)
Οι Γερμανοί δεν παραδίδονταν… Ήρθε κι άλλο τμήμα του Ιερού Λόχου και αποφασίστηκε η κατάληψη του Κάστρου. Εγώ πήγα εθελοντικά, ήμουν με τα πολιτικά. Είχα στην τσέπη μου μόνο μια χειροβομβίδα και ένα όπλο. Όταν φτάσαμε στην κορυφή σχεδόν του Κάστρου, οι Γερμανοί έριξαν 2-3 ριπές και μια χειροβομβίδα… Ρίξαμε κι εμείς σε περίπου 30 μέτρα απόσταση, σε λίγο ήρθε και η ομάδα του Αυλιτή από το Βορρά.. . 

Καταφέραμε και τους κάναμε να παραδοθούν [...] Πιάσαμε 69 αιχμαλώτους και τους στείλαμε στα στρατόπεδα αιχμαλώτων στην Αφρική [...] Ήταν πολλοί οι Ναξιώτες που ήθελαν να έρθουν να μας βοηθήσουν. Εξαρχόπουλος, Πρωτονοτάριος, Ματζάκος, Ρεφενές… Ο λαός της Νάξου βοήθησε τον Ιερό λόχο και εμένα περισσότερο. Ο Ιερός Λόχος φεύγοντας από τη Νάξο πήγε στη Σαντορίνη και τη Μήλο… Απελευθέρωσε όλα τα νησιά».

Ο κ. Κόρκας σημείωσε επίσης χαριτολογώντας ότι «Η νήσος Νάξος με τίμησε μετά από 10 χρόνια με ένα πραγματικά πολύ μεγάλο τρόπαιο… Τη σύζυγό μου…».

Ακούστε τον (93χρονο) Ιερολοχίτη Αντιστράτηγο ε.α κ. Κωνσταντίνο Κόρκα να μιλάει στο ακροατήριο. Για περισσότερα πηγαίνετε...στην Πηγή






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.