Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η επίδειξη των Σουηδών

Προσωπικό των σουηδικών ειδικών δυνάμεων εκπαιδεύεται στην ταχεία καταρρίχηση από πλοίο σε ταχύπλοο σκάφος. (Πηγή)
Η Σουηδία είναι μια σκανδιναβική χώρα, ένα βασίλειο, που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φημίζεται για την πολιτικά φιλελεύθερη κοινωνία της και για το κοινωνικό κράτος της. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έθνη του ΟΗΕ με τον υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (Human Development Index - HDI). Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε μια φιλειρηνική χώρα. Άλλωστε και το Νόμπελ ειρήνης οι Σουηδοί το δίνουν.

Η οικονομία της στηρίζεται στην εξαγωγή μεταλλευμάτων και ξυλείας, αλλά και στην προηγμένη βιομηχανία της. (Volvo, Saab, Erricson κλπ). Ας μη ξεχνάμε και την πολύ καλή πολεμική της βιομηχανία (Bofors). Στη Σουηδία λοιπόν βασιλεύει η ειρήνη. 

Σε άλλα μέρη του κόσμου όμως, υπάρχει πόλεμος που ζητάει μέσα για να "συντηρηθεί" ή για να "ολοκληρωθεί". Ίδιο νόμισμα με δύο όψεις! Οι χώρες θέλουν να ενισχύσουν την άμυνά τους και η σουηδική πολεμική βιομηχανία προσπαθεί να δώσει, ό,τι θέλει ο πελάτης!

Ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο, βρήκα 2 σχετικά παλιά βίντεο, στα οποία οι Σουηδοί με ένα εξαιρετικό τρόπο στρατιωτικής επίδειξης, παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε δυνητικούς πελάτες. Προσέξτε την προέλευση των πελατών και θα αντιληφθείτε αμέσως ότι έρχονται από "δύσκολες" περιοχές του πλανήτη Γη.





Αλλά δείτε και την οργάνωση της επίδειξης και τις κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών που παρουσιάζουν! Αξίζει!




Η Σουηδία όμως τώρα τελευταία, "τσάντισε" τους Ρώσους γιατί τ' όνομά της έχει ακουστεί για υποκλοπές εις βάρος τους, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς.

Ας μιλήσουμε όμως και λίγο για τις ειδικές της δυνάμεις που συμμετέχουν και ενεργά στο Αφγανιστάν. Όπως όλες οι σύγχρονες χώρες, διαθέτει μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στο στρατό, στο ναυτικό και στην αεροπορία.

Απ' αυτές θα ξεχωρίσουμε την πιο πρόσφατα συγκροτηθείσα μονάδα τους, "Το Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων " (Särskilda Operationsgruppen,  SOG). Το SOG συγκροτήθηκε το 2011 και είναι επιπέδου μονάδας, με δύναμη που εκτιμάται μεταξύ 200 έως 250 στελεχών.

Το  Συγκρότημα υπάγεται στη σουηδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων η οποία με τη σειρά της, υπάγεται απ' ευθείας στον Σουηδό Α/ΓΕΕΘΑ, μέσω του Διευθυντού Ειδικών Δυνάμεων.

 Στη ΔΕΕ επίσης υπάγονται υπομονάδες ΔΜ , όπως Ειδικών Μεταφορών, Ειδικών Επικοινωνιών,  Τεχνικού Ειδικών Υλικών κλπ.

Οι αποστολές που αναλαμβάνει το Συγκρότημα, καλύπτουν όλο το φάσμα των σύγχρονων ειδικών επιχειρήσεων και κυρίως άμεσες επιθετικές ενέργειες, ειδική αναγνώριση και στρατιωτική υποβοήθηση.

 Όπως γίνεται παντού, οι ειδικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνει είναι στρατηγικού επιπέδου και σπουδαιότητας, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεσθούν από συμβατικές δυνάμεις ή να εκπληρωθούν με άλλα οπλικά συστήματα.

Προσωπικό της SOG στο Αφγανιστάν (Πηγή)
Η προσβολή στόχων υψηλής αξίας, η απελευθέρωση ή η διάσωση προσωπικού ή η συγκέντρωση ειδικών πληροφοριών, είναι αποστολές στις οποίες το Συγκρότημα έχει αποκτήσει σχετική εμπειρία σε διάφορα θέατρα επιχιερήσεων που έχει συμμετάσχει με τελευταίο το Αφγανιστάν.

Η ετοιμότητα που διατηρεί είναι υψηλή και μπορεί να αναπτυχθεί σε μικρό χρόνο προειδοποίησης παντού και σε ακτίνα 6.000 χλμ. σε περιβάλλον ζούγκλας, ή ερήμου, ή ορεινών συγκροτημάτων και φυσικά σε αρκτικές περιοχές. Η μονάδα προσφέρεται κατόπιν αιτήματος στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του διεθνούςδικαίου.

Αν και δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για τη συγκρότησή της, από τις ανοικτές πηγές συνεπάγεται ότι έχουν συγκρότηση παρόμοια με αυτή των SAS ή της Delta Force σε ομάδες των 6 ή 9 ατόμων με ανάλογες ειδικότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε μέλος της ομάδας αποκτά τουλάχιστον 2 ειδικότητες, όπως αυτή του ελεύθερου σκοπευτή, ή του νοσοκόμου ή του διαβιβαστή ή του Ελεγκτού Αέρος ή του καταστροφέα.

Όλο το προσωπικό εκπαιδεύεται να ενεργεί από ξηρά ή θάλασσα ή αέρα και χρησιμοποιεί διάφορες σύγχρονες μεθόδους διείσδυσης όπως τεχνική αναρρίχηση, σκι,  ελεύθερη πτώση , ταχέα σκάφη ή υποβρύχια, ή ειδικά οχήματα,  ή συνδυασμό αυτών.

Προσωπικό του σουηδικού  SOG κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης (Πηγή)


Η επιλογή προσωπικού γίνεται από προσωπικό που ήδη υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις ανεξαρτήτως κλάδου και από τα δύο φύλα και όσοι δηλώνουν συμμετοχή παίρνουν οδηγίες προετοιμασίας για τη δοκιμασία επιλογής 6 μήνες ενωρίτερα. Καλούνται δε ένα Σαββατοκύριακο για προεπιλογή όπου οι αξιολογητές εντοπίζουν αδυναμίες τους και τους συμβουλεύουν για περαιτέρω συμμετοχή ή όχι.

Τελικά η επιλογή διαρκεί για δύο εβδομάδες και γίνεται μια φορά το χρόνο. Η πρώτη εβδομάδα επιλογής περιλαμβάνει μια πολύ δύσκολη άσκηση πεδίου, όπου αξιολογείται η φυσική κατάσταση των υποψηφίων και οι γνώσεις τους στην επιβίωση σε συνθήκες εκστρατείας και στην τοπογραφία. Η δεύτερη εβδομάδα έχει πολλά ψυχολογικά τεστ, παρόμοια με αυτά που διέρχονται οι πιλότοι της πολεμικής τους αεροπορίας.

Αν ένας υποψήφιος (άνδρας ή γυναίκα) πετύχει στην αρχική αξιολόγηση, παρακολουθεί το βασικό σχολείο στελεχών ειδικών επιχειρήσεων, διάρκειας 12 μηνών που διαιρείται σε τρεις ενότητες:
  • Εκπαίδευση στις βασικές δεξιότητες μαχητή ειδικών επιχειρήσεων
  • Εκπαίδευση περιπόλων
  • Εκπαίδευση ειδικοτήτων
Όποιος ολοκληρώσει με επιτυχία το βασικό σχολείο, εντάσσεται σε μια από τις ομάδες της μονάδας. Η εκπαίδευση δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζεται στη μονάδα ή σε άλλα σχολεία για την απόκτηση εξειδίκευσης σε μεθόδους και μέσα διείσδυσης και μάχης.

Το σήμα της μονάδας, είναι ένα ξίφος που καλύπτεται με ένα  μαύρο θυρεό, στον οποίο υπάρχει ένα εξάγωνο αστέρι και πάνω από αυτά, στέκεται η βασιλική κορώνα. Συμβολίζεται έτσι η ικανότητα της βασιλικής μονάδας, να επιλύει δύσκολα επιχειρησιακά προβλήματα με αποτελεσματικότητα και με αφάνεια.

Ο ατομικός και ομαδικός οπλισμός που χρησιμοποιεί η μονάδα είναι:


Ανιχνευτής
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.