Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η απελευθέρωση..

Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα της Μέσης Ανατολής, πιθανόν του Ιερού Λόχου, παρελαύνει στην Αθήνα. (Πηγή


Σαν σήμερα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, αποχωρούν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από την Αθήνα και σταδιακά από όλη την Ελλάδα. Δεν ξέρω σε πόση έκταση γιορτάστηκε το γεγονός, εκτός από τα αξιόλογα άρθρα πολλών εφημερίδων και ιστολογίων που αναφέρονται για την σημερινή επέτειο.

Αν και έχουν περάσει 70 χρόνια, η μνήμη πρέπει να τηρείται στο ακέραιο, γιατί τότε έγιναν σημαντικά πολιτικά λάθη και από τις δύο πλευρές, είτε ηθελημένα είτε αθέλητα, που οδήγησαν μοιραία στον εμφύλιο σπαραγμό,  με όλα τα δεινά που επέφερε.

Από πλευράς ειδικών δυνάμεων, όπως είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο, η Β' Μοίρα, με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Μεσσηνόπουλο, αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης "Γ", του τακτικού συγκροτήματος του Ιερού Λόχου δηλαδή, που είχε συγκροτηθεί προκειμένου να ενταχθεί στην Δύναμη "Fox" των Βρετανών, με σκοπό την αποβίβαση στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Η Μοίρα, που βρισκόταν με Βρετανούς ήδη στον Πόρο, αποβιβάσθηκε στον όρμο Ζέας (Πασαλιμάνι) του Πειραιά, στις 14 Οκτωβρίου του 1944. Πιθανόν η παραπάνω φωτογραφία να δείχνει ένα τμήμα του Ιερού Λόχου.

Ανιχνεύοντας μέσα στο ιστορικό αρχείο της παλιάς ΕΡΤ, (τώρα Δημόσιας Τηλεόρασης) βρήκα μεταξύ των άλλων, τρία παλιά πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζουν σπάνιες εικόνες των γεγονότων εκείνης της ημέρας.

Τα ντοκιμαντέρ βέβαια επεκτείνονται στην αφήγησή τους στα πρότερα αλλά και στα μεταγενέστερα γεγονότα, και εξετάζουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση, αίτια και αφορμές. Είναι όμως πολύ κατατοπιστικά για έναν (χωρίς προκαταλήψεις) ιστορικό και στρατιωτικό μελετητή.

Δείτε πιέζοντας ΕΔΩ την απελευθέρωση των Αθηνών και ΕΔΩ την γενικότερη απελευθέρωση της Ελλάδας, από την γερμανική κατοχή. Τέλος, αν και υπάρχει σύνδεσμος και παραπάνω, δείτε ΕΔΩ, "το μήλον της έριδος" του εμφυλίου.


Ανιχνευτής  


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.