Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Διεθνής Διάσκεψη Ειδικών Επιχειρήσεων SOFIC 2014

Πηγή
Μια ακόμη διεθνής διάσκεψη ειδικών δυνάμεων, η ISOF 2014 και ταυτόχρονα έκθεση εταιρειών κατασκευής υλικών ειδικών επιχειρήσεων (SOFIC 2014), ολοκληρώνεται στις 22 Μαΐου στην πόλη Τάμπα της Φλόριντα των ΗΠΑ. Στην πόλη όπου εδρεύει η γνωστή αμερικανική διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων USSOCOM ( US Special Operations Command)  μέσα στην αεροπορική βάση Mac Dill.

Η διεθνής αυτή διάσκεψη για την οποία έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, έχει αρχίσει να θεσμοθετείται πλέον σαν μια βασική δραστηριότητα της διεθνούς κοινότητας των ειδικών δυνάμεων, όπου στον χώρο της "πηγής" (USSOCOM), γίνονται ενημερώσεις, ανακοινώσεις, προτροπές, συμβουλές και δίδονται ίσως με κομψό τρόπο, κατευθύνσεις στους παριστάμενους εκπροσώπους των 84 χωρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Ο στόχος της όλης προσπάθειας είναι η δημιουργία κοινής επιχειρησιακής αντίληψης (common operational picture and situational awareness) για το διεθνές περιβάλλον και τις σύγχρονες ασύμμετρες απειλές, από όλες τις διοικήσεις ειδικών δυνάμεων των συμμάχων με τις ΗΠΑ χωρών.

Κατά κάποιο τρόπο έχει ήδη επιτευχθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες χώρες εκτός αυτών και επομένως ο αμερικανικός παράγοντας, αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο στρέφονται για υποστήριξη και συνεργασία.

Στα διάφορα σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων όπου ενεργούν ή καλούνται να ενεργήσουν ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, προς υποστήριξη των αιτούντων, ή προς διασφάλιση κοινών εθνικών συμφερόντων, οι Αμερικανοί επιδιώκουν να έχουν στο πλευρό τους ανθρώπους με την ίδια εκπαίδευση και παρεμφερή εξοπλισμό που να "μιλούν την ίδια γλώσσα", ώστε να συνεργάζονται αρμονικά και να επιτυγχάνουν το σκοπό τους.

Αυτό ελαφρύνει το φορτίο της ευθύνης, και μειώνει δραστικά τη συμμετοχή σε πολυάριθμο προσωπικό, που τελικά μειώνει και τις απώλειες. Άλλωστε η νέα στρατηγική κατεύθυνση που έχει κοινοποιηθεί για την εμπλοκή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε  εστίες πολέμου ανά τον κόσμο, είναι η τήρηση χαμηλού προφίλ με την συμμετοχή ειδικών δυνάμεων μάλλον, παρά με την εμφάνιση συμβατικών στρατιωτικών μονάδων.

Αυτό που επομένως διαφαίνεται σαν απορρέουσα υποχρέωση, με βάση τις σύγχρονες απειλές και διατυπώνεται και στο "Όραμα των Ειδικών δυνάμεων  για το 2020" (SOF Vision 2020) του οποίου οραματιστής παρουσιάζεται ο βατραχάνθρωπος  ναύαρχος Mac Raven διοικητής της SOCOM, είναι η περισσότερη και συστηματικότερη συμμετοχή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων ανά τον κόσμο.

Ο ίδιος είχε παρουσιάσει τις θέσεις του και προς την επιτροπή στρατιωτικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας τον Μάρτιο του 2013, όπου κατά το μάλλον, έγιναν αποδεκτές. Με άλλα λόγια ο ναύαρχος επιδιώκει την δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου συνεργασίας  ειδικών δυνάμεων που θα είναι προς το συμφέρον όλων των εταίρων. Ακριβώς αυτό είναι και το θέμα της εφετινής διεθνούς διάσκεψης ειδικών δυνάμεων στην Τάμπα.

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις για την διεθνοποίηση των ειδικών δυνάμεων, που θεωρούν ότι μια τέτοια τάση θα δημιουργήσει ένα είδος διεθνούς "αφανούς" δικτατορίας, αφού θα αναλαμβάνονται μυστικές ενέργειες εναντίον των φερομένων ως εχθρών, σχεδόν ανεξέλεγκτα. (πχ Υεμένη)

Οι νέες αποστολές όμως απαιτούν και νέα υλικά αλλά και χρήματα για την έρευνα στην νέα τεχνολογία. Όπως φαίνεται η SOCOM έχει πολύ καλό προϋπολογισμό σε σχέση με άλλες ανώτατες διοικήσεις: Διαθέτει κοντά στα 2 δισ. δολάρια για μελέτες-έρευνες και προμήθεια υλικού και ακόμη 2 δισ. δολάρια για την συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Εδώ έρχονται οι εταιρείες που ακούνε πρόθυμα τα κελεύσματα της SOCOM και παρουσιάζουν ή προσπαθούν να παρουσιάσουν πρότυπα μοντέλα υλικών σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ειδικών δυνάμεων. Πάνω από 300 εταιρείες συμμετέχουν στην φετινή έκθεση αμυντικού υλικού, προσπαθώντας να αποκτήσουν ένα κομμάτι της "πίτας" των δολαρίων.

Οι σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις των ειδικών δυνάμεων που τέθηκαν επίσημα  από το 2012 καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υλικών και τεχνολογιών και μέχρι σήμερα κάποιες έχουν καλυφθεί. Τον Απρίλιο του 2014 παρουσιάσθηκαν οι τροποποιημένες ή αναθεωρημένες επιχειρησιακές τους απαιτήσεις με έμφαση στις παρακάτω:

  • Βελτίωση συστημάτων επικοινωνιών
  • Ελαφρύτερη και ισχυρότερη αντιβαλιστική προστασία
  • Ανίχνευση και παρατήρηση δια μέσου τοιχωμάτων κτιρίων
  • Γυαλιά ημέρας-νύκτας με μικροοθόνη υπολογιστού για διαβίβαση πληροφοριών, εικόνων και βίντεο.
  • Μετατροπή τυφεκίου Μ4Α1 σε μικρό υποπολυβόλο για χρήση του και με ταινίες πυρομαχικών (κάτι ανάλογο δηλαδή με το ΜΙΝΙΜΙ). Επιπλέον, στη συλλογή να συμπεριλαμβάνονται κάννες μήκους των 30, 37 και των 51 εκατοστών, ώστε το ίδιο όπλο να μπορεί να χρησιμοποιείται σε διαφορετικές αποστολές από εμπλοκές εκ του συστάδην μέχρι βολές ακριβείας. Παράλληλα να αυξηθεί η ταχυβολία του κατά 50%.
  • Δημιουργία ενός νέου μοντέλου καραμπίνας Μ4 5,56 χιλ. για ατομική αμυντική χρήση το οποίο θα είναι μικρότερο σε μέγεθος και ελαφρύτερο. Πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από 2,7 κιλά και να έχει μήκος μικρότερο από 46 εκατοστά, ώστε να είναι δυνατή η απόκρυψή του. Τέτοιου τύπου "πιστόλια" Μ4, χωρίς κοντάκιο, είναι γνωστά στην αγορά και κυκλοφορούν ήδη ανάμεσα σε πολίτες.
  • Κατασκευή τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού που να ζυγίζει λιγότερο από 3,6 κιλά και να μπορεί να συναρμολογείται/αποσυναρμολογείται εύκολα και γρήγορα σε κομμάτια, ώστε να  μπορούν να αποθηκεύονται σε θήκη διαστάσεων  30 Χ 40 εκατοστών. Δίδεται μεγάλη σημασία σε υλικά με μικρό όγκο και βάρος. Το τυφέκιο θα πρέπει να έχει ενσωματωμένο σιγαστήρα με μεγάλη διάρκεια ζωής, χωρίς να επηρεάζει την ακρίβεια της βολής.
  • Νέα πυρομαχικά ελευθέρου σκοπευτού 0.338 Lapua τα οποία να χρησιμοποιούνται με το παραπάνω όπλο, σε αποστάσεις από 500 μέχρι 1500 μέτρα,  με μεγάλη διατρητικότητα, ικανά να διαπερνούν αλεξίσφαιρο γιλέκο στα 800 μέτρα, τοίχους 30 εκατοστών και να καταστρέφουν μηχανές οχημάτων και κινητήρες σκαφών.
  • "Έξυπνα" εκρηκτικά πυρομαχικά όλων των διαμετρημάτων τα οποία εκτοξευόμενα να εκρήγνυνται σε προκαθορισμένο ύψος πίσω από εμπόδια τα οποία παρέχουν προστασία από όπλα ευθυτενούς τροχιάς. Ο αμερικανικός στρατός παρουσίασε μεν το νέο και πανάκριβο "έξυπνο" XM25, αλλά αποσύρθηκε το 2013, γιατί αποδείχτηκε ασύμφορο και ακατάλληλο. 
  • Τεχνολογία σίγασης θορύβων σε κινητήρες δικύκλων και τετράτροχων οχημάτων και σκαφών για την διευκόλυνση διεισδύσεων. 
Για την έρευνα όλων τα παραπάνω σχεδιάζεται να διατεθούν γύρω στα 18 εκατομμύρια δολάρια. 

Επομένως στην έκθεση υλικών, αναμένεται να παρουσιαστούν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που θα γίνουν γνωστά σε λίγες ημέρες με λεπτομέρεια.

Όχημα Μάχης για τα οποία η SOCOM βρίσκεται στα δικαστήρια με την κατασκευάστρια εταιρεία 
Σαν αποκορύφωμα της όλης διοργάνωσης ήταν και η επίδειξη δεξιοτήτων ειδικών δυνάμεων που έγινε σε κατάλληλο χώρο, με ταχείες καταρριχήσεις από ελικόπτερα,  με αφέσεις προσωπικού και λέμβου στη θάλασσα, με θαλάσσια άλματα ελεύθερης πτώσης από αεροσκάφος MC-130  και με σενάρια απελευθέρωσης ομήρων με τη χρήση οχημάτων μάχης ειδικών δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα.

Στις επιδείξεις αυτές συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης, προσωπικό από 16 χώρες: Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Περού, Πολωνία και Ταϊλάνδη. 

Μεγάλη απήχηση στο χώρο των ειδικών δυνάμεων και βέβαια πολύ καλή περίπτωση για τους κατοίκους της Τάμπα και ιδιαίτερα για τα μαγαζιά και τα φαγάδικα, που θα πρέπει να κάνουν χρυσές δουλειές με τους καλούς πελάτες, τους ..ειδικοδυναμίτες.


Ανιχνευτής
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.