Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Οι Ειδικές Δυνάμεις των Ουκρανών

Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές κατά την παρέλαση της ημέρας της Νίκης κατά του ναζισμού το 2008 στο Κίεβο  (Πηγή)


Η Ουκρανία έχει γίνει το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής το τελευταίο διάστημα λόγω των ραγδαίων πολιτικοστρατιωτικών εξελίξεων.  Οι Ουκρανοί, βρίσκονται στο μεγάλο πρόβλημα της διάσπασης της χώρας τους και στο μεγάλο δίλημμα της προσχώρησης προς την "Δύση" ή της προσκόλλησης στην "Ανατολή", δυστυχώς πιεζόμενοι από τα συμφέροντα των δύο πλευρών.

Οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί στην Ανατολική Ουκρανία και μάλλον οι ειδικές τους δυνάμεις έχουν την μεγαλύτερη συμμετοχή. Ακολουθώντας την σοβιετική μεθοδολογία, διαθέτουν μια επίλεκτη ταξιαρχία εσωτερικής ασφαλείας την Bars, στην οποία ανήκει και η ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα "Ωμέγα" . Στην Κριμαία είχαν ένα σύνταγμα τους "Τίγρεις" που ή απεχώρησε πριν την κατάληψη της από τους Ρώσους, ή διαλύθηκε. Επιπλέον έχουν δύο ειδικούς λόχους που υπάγονται απ' ευθείας στην Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας.

Berkut
Η κυριότερη επίλεκτη δύναμή τους μέχρι δύο μήνες πριν, ήταν οι γνωστοί κοκκινοσκούφηδες Berkut  οι οποίοι  είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των πολιτών στις πρώτες εξεγέρσεις των Ουκρανών, στις αρχές του έτους. Διαλύθηκαν με απόφαση της νέας κυβέρνησης, γιατί τους καταλογίσθηκαν οι θάνατοι 100 και πλέον πολιτών. Προφανώς ανακατανεμήθηκαν σε άλλες μονάδες εσωτερικής ασφαλείας.

Ουκρανοί καταδρομείς, εκτελούν ταχεία καταρρίχηση από ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης ειδικών δυνάμεων Jackal Stone 2010  (Πηγή)
Σαν ειδικές δυνάμεις όμως, έχουν στον στρατό ξηράς τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις τους, δηλαδή τους αλεξιπτωτιστές-καταδρομείς τους. Οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις τους (Аеромобільні війська України) αποτελούν τις πλέον ταχυκίνητες δυνάμεις του στρατού ξηράς και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που έχουν οργανώσει πρόσφατα.

Είναι οργανωμένες σε τρεις ταξιαρχίες, την 95η, με έδρα στο Ζιτομίρ, (υπάγεται στο 8ο Σώμα Στρατού),  την 79η με έδρα στο Μικολάιβ, (υπάγεται στο 6ο Σώμα Στρατού),  την 25η με έδρα στο Ντνιπροπετρόβσκ (υπάγεται στο 6ο Σώμα Στρατού) και  ένα σύνταγμα, το 80ο με έδρα το Λβιβ (υπάγεται στο 13ο Σώμα Στρατού). 

Η 25η αεραποβατική ταξιαρχία, λέγεται ότι πρόσφατα, με απόφαση του τωρινού προέδρου Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, διαλύθηκε, διότι μια μονάδα της κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με φιλορώσους στο Κραματόρσκ, έχασε 6 τεθωρακισμένα οχήματα. Δεν ξέρω αν πράγματι αληθεύει, και αν είναι σωστή απόφαση η διάλυση μονάδων την παρούσα περίοδο. Προφανώς αν έγινε, ήθελαν  να σταματήσει η πιθανή φιλορωσική τάση ανάμεσα στους αλεξιπτωτιστές; Το προσωπικό της τοποθετήθηκε στις άλλες ταξιαρχίες; Πιθανόν!

Το 80ο σύνταγμα  αποτελείται από τρία τάγματα αλεξιπτωτιστών και ένα λόχο όλμων.

Οι ταξιαρχίες υπάγονται απ' ευθείας στα σώματα στρατού στην ζώνη ευθύνης των οποίων εδρεύουν

Επίδειξη μάχης σώμα με σώμα, από Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές της 79ης ταξιαρχίας που ανήκαν στην δύναμη του στρατοπέδου Bondsteel  στο Κόσοβο. (Πηγή)
Η βασική σύνθεση αυτών των ταξιαρχιών αλεξιπτωτιστών, είναι με τρία τάγματα αλεξιπτωτιστών, ειδικό λόχο αναγνωρίσεως, μία πυροβολαρχία πυροβολικού, μία αντιαεροπορική πυροβολαρχία, μία πυροβολαρχία πολλαπλών εκτοξευτών,  λόχο μηχανικού, λόχο διαβιβάσεων, λόχο υγειονομικού, λόχο πυροσβεστικής (μη σας κάνει εντύπωση), λόχο εφοδιασμού, λόχο υλικού, λόχο τεχνικού, διμοιρία ΑΡΒΧΠ και λόχο στρατηγείου.

Η εκπαίδευσή τους ακολουθεί ακόμη τα σοβιετικά ή ρωσικά πρότυπα, αν και τελευταία, συνεκπαιδεύονται συχνά με αμερικανικά και άλλα συμμαχικά τμήματα. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει:

  • πιστόλι PM,  (9x18mm)
  • τυφέκιο αλεξιπτωτιστών AKS-74,  (5.45x39mm)
  • καραμπίνα AKS-74U,  (5.45x39mm)
  • τυφέκιο AKMS,  (7.62x39mm)
  • μίνι πολυβόλο RPKS-74,  (5.45x39mm)
  • πολυβόλο PKM,  (7.62x54mm)
  • τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού Dragunov SVDS  (7.62x54mm)
  • βομβιδοβόλα 40 χιλ. GP-25 and GP-30
  • πολυβόλα βομβίδων AGS-17 “Plamya”  ή  AGS-30 
Επίσης για υποστήριξη διαθέτουν  αυτοκινούμενους όλμους 120 χιλ.   2S9 Anona και εποχούμενα ZSU 32-2. Η 25η αεραποβατική ταξιαρχία διέθετε και αεραποβατικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ΒMD-1 και BMD-2. 

Η αερομεταφορά τους γίνεται με ελικόπτερα τύπου Μi-8 υποστηριζόμενα από επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 που διατίθενται με μέριμνα των δύο συνταγμάτων αεροπορίας στρατού αλλά και με αεροσκάφη μεταφοράς τύπου Il-76MD και An-70 της πολεμικής τους αεροπορίας.
Από τα τρία αεραποβατικά τάγματα των ταξιαρχιών,  ένα ή δύο αποτελούνται από επαγγελματίες και το τρίτο από κληρωτούς. Το 80ο σύνταγμα, μάλλον είναι εξ ολοκλήρου επαγγελματικό.

Στα 15 χρόνια από  οργανώσεώς τους, μονάδες τους έχουν συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, στο Κόσοβο, στο Ιράκ, στο Κουβέιτ, στον Λίβανο, στην Σιέρα Λεόνε, στην Αιθιοπία στην Γεωργία και στο Κονγκό. Στα πλαίσια της στρατιωτικής διπλωματίας, οι Ουκρανοί επεδίωξαν την συμμετοχή τους στη διεθνή σκηνή, από τον απομονωτισμό και πέραν των ειρηνευτικών αποστολών συμμετέχουν και σε πολλές διμερείς ή πολυεθνικές ασκήσεις.

Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές προετοιμάζουν Καναδούς συναδέλφους τους για άλμα, κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης Rapid Trident, που διοργανώνεται από το 2011 και μετά, κάθε χρόνο με μέριμνα των Αμερικανών, σε ουκρανικό έδαφος. Η άσκηση αυτή έχει σχεδιαστεί να διεξαχθεί και τον Ιούλιο του 2014.
Προσπάθησαν να γίνουν καλοί εταίροι και σύμμαχοι των "δυτικών" προκειμένου να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά δυστυχώς τα γεγονότα δεν πήραν την τροπή που θα ήθελαν οι φιλοδυτικοί.

Στα πρόσφατα επεισόδια στην Ανατολική Ουκρανία, μονάδες της 95ης ταξιαρχίας έλαβαν μέρος στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Σλοβιάνσκ.


Ίσως αυτές οι πολύ στενές επαφές να προβλημάτισαν τους Ρώσους που έχουν επενδύσει πολλά στην Ουκρανία. Δεν θέλουν να χάσουν έτσι στα καλά του καθουμένου αυτά που έχουν με "τα κόλπα των δυτικών"


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.