Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Οι αλεξιπτωτιστές και η "επίγνωση της κατάστασης"

Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές της 82ας αεραποβατικής μεραρχίας, βρίσκονται μέσα σε μεταγωγικό αεροσκάφος C-17,  σε αναμονή απογείωσης για εκτέλεση εκπαιδευτικού άλματος. (Πηγή)
Τι είναι η επίγνωση της κατάστασης (situational awareness); Είναι ένας όρος που αν και χρησιμοποιείται ευρέως στον επιχειρηματικό κόσμο, έχει καθαρά στρατιωτικές ρίζες και αναφέρεται ακόμη και στο γνωστό βιβλίο του Κινέζου Σουν Τσου "Η τέχνη του Πολέμου"

Συνήθως μέσα σε στρατιωτικό περιβάλλον αναφέρεται και σαν "επιχειρησιακή αντίληψη". Είναι δηλαδή, η αντίληψη όλων των παραγόντων και συνθηκών που επικρατούν σε ένα περιβάλλον και το επηρεάζουν σε σχέση με το χρόνο ή / και τον χώρο, η κατανόηση της σημασίας τους, και η χρησιμοποίηση όλων αυτών των πληροφοριακών στοιχείων στην έγκαιρη εκτίμηση της κατάστασης και στην ορθή λήψη απόφασης.

Για να υπάρχει όμως "επιχειρησιακή αντίληψη" πρέπει να διατίθενται τα κατάλληλα μέσα και το κατάλληλο προσωπικό, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο.

Ειδικότερα, στον χώρο των ειδικών δυνάμεων, που η ταχύτητα ενεργειών αποτελεί σημαντικό παράγοντα της επίτευξης αιφνιδιασμού και επομένως επιτυχίας, η δυνατότητα γρήγορης λήψης και επεξεργασίας στοιχείων ακόμη και καθ' οδόν προς τον στόχο για την προσαρμογή του σχεδίου δράσης και των μέσων προς τη νέα κατάσταση, είναι μεγάλης σημασίας και αξίας.

Με αυτό το σκεπτικό, σε διάφορα μέσα μεταφοράς, προσαρμόζονται συστήματα επικοινωνιών και πληροφορικής, ώστε να είναι δυνατή η εκτίμηση της κατάστασης από τα μεταφερόμενα τμήματα αφού μπορούν να λαμβάνουν πάσης φύσεως πληροφορίες και να τις επεξεργάζονται.

Αυτό που έλειπε, (στους Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές) ήταν η ύπαρξη τέτοιου συστήματος και στα εναέρια μέσα μεταφοράς. Τώρα το απέκτησαν το .."ιντερνετικό δίκτυο" και επομένως δεν θα υπολείπονται των άλλων. Έτσι όπως αναφέρουν οι σχεδιαστές, ελαχιστοποιείται ο απαιτούμενος χρόνος εκτίμησης της κατάστασης μετά την προσγείωση και οι αλεξιπτωτιστές αντί να βρίσκονται σε αναμονή, ή να ενεργούν με λάθη, θα μπορούν γρήγορα να επεμβαίνουν με σωστές κινήσεις. 

Το νέο σύστημα (περιφραστικά) ονομάζεται "Σύστημα της καθ' οδόν Δυνατότητας Εκτίμησης Κατάστασης και Διοίκησης"  (Enroute Mission Command Capability, or EMC2) και θα τοποθετηθεί σε αεροσκάφη C-17 και C-130. 

Ένα από τα βασικότερα εξαρτήματα, είναι η σταθερή δορυφορική κεραία (Fixed Install Satellite Antenna, or FISA)  που θα τοποθετηθεί στ' αεροσκάφη, για να υπάρχει πρόσβαση στο στρατιωτικό (και όχι μόνο) διαδίκτυο. Κάτι ανάλογο χρησιμοποιείται και σε αεροσκάφη πολιτικών αερογραμμών.

Σε ό,τι αφορά τις ειδικές δυνάμεις, αυτές ήδη το έχουν σε δικά τους μέσα.


ΑνιχνευτήςΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.