Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Εικόνες από το μέλλον των ειδικών επιχειρήσεων

Πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα παρουσιάστηκαν στην Διάσκεψη-Έκθεση βιομηχανίας υλικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του 2013, γνωστή σαν SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference) που έλαβε χώρα στην Τάμπα της Φλόριντα πριν λίγες ημέρες.

Εκθέματα που σκιαγραφούν την εξέλιξη της τεχνολογίας των ειδικών επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς στο εγγύς μέλλον, όπως αυτή η συσκευή εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης που πήρε τ' όνομα "Parasim".

Συσκευή επίγειας εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών "Parasim".Ένας ..ευτραφής επισκέπτης δοκιμάζει τη συσκευή.
Δεν είναι κάτι εντελώς νέο! Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Εφέτος παρουσιάστηκε το τελευταίο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας, γιατί με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύονται οι υποψήφιοι αλεξιπτωτιστές, αντιμετωπίζοντας ποικίλα περιστατικά που τους θέτει η συσκευή. Εύκολη, ασφαλής, σχετικά οικονομική και εξυπηρετική λύση.

Ατομική υποβρύχια προωστική μηχανή "Jetboot"
Συνήθως σε τέτοιες διασκέψεις περί τις ειδικές δυνάμεις και τις ειδικές επιχειρήσεις γενικά, γίνονται και εκθέσεις υλικών, συσκευών και οργάνων, που προκαλούν εντύπωση. Μια τέτοια είναι η ατομική υποβρύχια προωστική μηχανή βατραχανθρώπων, που όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές, αναπτύσσει τέτοια πρόωση που επιτρέπει εκτέλεση αποστολών που στο παρελθόν θεωρούνταν αδύνατες, λόγω απόστασης και χρόνου. Το  "Jetboot", χρησιμοποιεί αθόρυβο μοτέρ και μπαταρίες πολυμερών λιθίου για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων. Προσαρμόζεται στο σώμα του βατραχανθρώπου και αφήνει τα χέρια ελεύθερα για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Ο "εκπαιδευτής πεζικού"
Η εικονική πραγματικότητα είχε την τιμητική της κατά την διάρκεια της έκθεσης. Ο "εκπαιδευτής πεζικού", είναι μια άλλη συσκευή εκπαίδευσης. Ο εκπαιδευόμενος που φοράει τα ειδικά γυαλιά, βλέπει να εκτυλίσσεται γύρω του "μάχη" και καλείται να ενεργήσει, συμμετέχοντας μέσα σ' αυτήν, παίρνοντας εντολές και δίνοντας αναφορές. "Βλέπει" εχθρικούς στόχους που τον απειλούν και πρέπει να εκτελέσει ή ν' ανταποδώσει "πυρά" με το εκπαιδευτικό τυφέκιο που φέρει, συνδεδεμένο με το όλο σύστημα.

Πρέπει κανείς να ιδρώσει για να φέρει σε πέρας με επιτυχία όλα τα επεισόδια που δυσκολεύουν ανάλογα με το επίπεδο του εκπαιδευόμενου.  Αγώνας εντός κατοικημένων περιοχών ή αστικού περιβάλλοντος, εξουδετέρωση εχθρικού προσωπικού και εκκαθάριση κτιρίων είναι από τις περιπτώσεις που αυτό το σύστημα βοηθά πολύ. Ακόμη και δοκιμές επιχειρήσεων μπορούν να γίνουν, προσαρμόζοντας το σενάριο της συσκευής στην αντίστοιχη αποστολή. Εύκολα, ανέξοδα και γρήγορα!

Φορητή κάμερα για πολεμικούς σκύλους
Δεν συζητάμε για τις φορητές κάμερες που προσαρμόζονται σε πολεμικούς σκύλους και μπορούν να μαγνητοσκοπούν  επί 16 συνεχείς ώρες! Ένας ασύρματος αναμεταδότης στέλνει πίσω στο συνοδό του σκύλου όλες τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα εξάρτησης επίσης διαθέτει έξι τονικές εντολές προς τον σκύλο και δύο δονητικά παραγγέλματα για τον πλήρη έλεγχό του.

Τηλεκατευθυνόμενη ιπτάμενη συσκευή παρατήρησης
Κυκλοφορούν πολλά μικρά drones! Το μικρό ιπτάμενο ρομπότ επιτήρησης- αναγνώρισης που παρουσιάστηκε στην έκθεση, μπορεί να πετάξει με ανέμους μέχρι και 18 κόμβους και να ελέγχεται από το χειριστή του σε αποστάσεις 3 χιλιομέτρων. Είναι αυτό που χρειάζεται για στρατιωτικές επιχειρήσεις και αναγνωρίσεις σε αστικό περιβάλλον όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του. Εκεί που πιστεύεται ότι θα διεξάγονται στο μέλλον όλο και περισσότερο ειδικές επιχειρήσεις! Ιδανικό για μικρά κλιμάκια επιπέδου ομάδας, διμοιρίας αλλά και λόχου. Άριστο βοήθημα για περιπόλους ημέρα και νύκτα.

Ισραηλινή θερμική διόπτρα παρατήρησης και εντοπισμού στόχων
Στην έκθεση όπως συνήθως, είχαν την παρουσία τους και οι Ισραηλινοί. Εφέτος μια ισραηλινή εταιρεία,  έδειξε μια θερμική κάμερα εντοπισμού στόχων από μεγάλες αποστάσεις. Στον τομέα αυτό η εν λόγω εταιρεία, παράγει αρκετά και ενδιαφέροντα μοντέλα.

Ο Αντιστράτηγος Ιωσήφ Βότελ διοικητής της μικτής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ
Υπήρξαν όμως και σημαντικές δηλώσεις που βγήκαν από τα χείλη  ανωτάτων αξιωματικών, όπως αυτός που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία. Είναι ο διοικητής της Μικτής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, (Joint Special Operations Command) Αντιστράτηγος Ιωσήφ Βότελ. Σ' αυτή τη διοίκηση ανήκουν και οι DEVGRU που "κτύπησαν" τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Είπε λοιπόν ο Στρατηγός, ότι αυτό που βλέπουν από εδώ και στο εξής, είναι να εμπλέκονται οι ειδικές δυνάμεις πέραν των καθαρά στρατιωτικών επιχειρήσεων και σε "αποστολές ενδυνάμωσης του νόμου" (law enforcement objectives) στα μελλοντικά θέατρα επιχειρήσεων, όπου θα υπάρχει η επιθυμία ελαχιστοποίησης της παρουσίας αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Επιβεβαίωσε δηλαδή το νέο ρόλο των ειδικών δυνάμεων.

Ο Υποναύαρχος Sean Pybus διοικητής της αμερικανικής διοίκησης ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων
Από την άλλη πλευρά ο ναύαρχος  Σιν Πάιμπους, (Sean A. Pybus) διοικητής της διοίκησης ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων (Naval Special Warfare Command) ανακοίνωσε ότι θα μαζέψει μέχρι τα Χριστούγεννα πάνω από τους μισούς βατραχανθρώπους από το Αφγανιστάν για να επιστρέψουν πίσω στο νερό, όπως είπε χαρακτηριστικά! Αρκετά οι "βάτραχοι" έμειναν στα βουνά! Καιρός να ξαναθυμηθούν και τις αμφίβιες δραστηριότητες. Μάλλον έχει δίκιο. "Ο καθείς στο είδος του και ο ..Λουμίδης στους καφέδες του"


Ανιχνευτής

Πηγή



















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.