Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ο νικητής του Σπάρταθλου 2013


Ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα αναδείχθηκε νικητής στο 31ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, με τον τερματισμό των αθλητών μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. 
Από Ελληνικής πλευράς, ο Στέργιος Αναστασιάδης πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και κατέλαβε την 10η θέση με χρόνο 27 ώρες 44΄.10΄΄. 
Πρώτη γυναίκα και 12η στη γενική κατάταξη ήταν η Σίλβια Λιούμπικς από την Ουγγαρία (28 ώρες 03΄.04΄΄), που είχε κερδίσει στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ και το 2011. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 321 αθλητές και αθλήτριες από 35 χώρες.

Ο Ζοάο Ολιβέιρα έφθασε το ξημέρωμα της 28 Σεπτεμβρίου στη Σπάρτη και αποθεώθηκε από τον κόσμο που τον υποδέχθηκε. Μάλιστα έκανε την 11η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα, καθώς κάλυψε την απόσταση των 246 χιλιομέτρων, της διαδρομής Αθήνα-Σπάρτη, σε 23 ώρες 29΄.08΄΄. 
Ήταν η πέμπτη συμμετοχή του στην διοργάνωση. Τερμάτισε τρεις φορές, ενώ πέρσι εγκατέλειψε. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και κέρδισα το ιστορικό ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Είναι η 5η φορά που συμμετέχω και τώρα κέρδισα. Είναι φανταστικό», δήλωσε μετά την επιτυχία του ο Ζοάο Ολιβέιρα.
Μπράβο στο νικητή!! Μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες!
Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα: Σπάρταθλον


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η τακτική των ελεύθερων σκοπευτών

Γάλλοι Ελεύθεροι σκοπευτές στο Αφγανιστάν.  Ο πρώτος έχει ένα τυφέκιο PGM Hécate των 12,7 χιλ. και ο δεύτερος ένα  FR-F2 των 7,62 χιλ.   (Πηγή)
Ο ελεύθερος σκοπευτής (ΕΣ) (sniper), αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες και επίλεκτες ειδικότητες σε κάθε στρατό. Όσοι επιλέγονται για την ειδικότητα αυτή, εκτός από την φυσική ικανότητα της σκόπευσης ακριβείας που απαιτείται να έχουν, πρέπει να είναι άτομα με ισχυρή θέληση, άριστη φυσική κατάσταση, μεγίστη καρτερία, υπομονή και επιμονή.

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η χρήση ΕΣ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, είναι αντίθετη με τους νόμους του πολέμου, σύμφωνα με τη συνθήκη της Χάγης. Αυτό δεν αληθεύει! Η συγκεκριμένη συνθήκη αναφέρει σαν παράνομη: τη χρήση πυρομαχικών που προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη και άσκοπη ζημιά στο ανθρώπινο σώμα, το φόνο αμάχων, ή το φόνο στρατιώτη που παραδίδεται. Δεν βρήκα πουθενά την απαγόρευση ΕΣ. Έτσι, αυτοί οι επίλεκτοι μαχητές αποτελούν ένα αναπόσπαστο στοιχείο του θεάτρου επιχειρήσεων.

Η αγγλική λέξη "sniper", που αποδίδεται σήμερα διεθνώς στους ΕΣ, ξεκινά από το 1770 και είναι δημιούργημα της στρατιωτικής γλώσσας μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών του αποικιακού στρατού των Ινδιών. Κάποιος σκοπευτής που μπορούσε με την πρώτη σφαίρα να κτυπήσει την πάντοτε φευγαλέα και απρόβλεπτη ...μπεκάτσα (snipe στ' αγγλικά), σήμαινε ότι ήταν ένας άριστος σκοπευτής, ένας sniper!

Στα ελληνικά, πιστεύω ότι αποδίδεται πιο καλά ο όρος, αφού η έκφραση υποδηλώνει την ανεξαρτησία κινήσεως και την αυτονομία δράσεως του σκοπευτή για να πετύχει την αποστολή του. Εδώ μιλάμε για τους μαχητές που διεισδύουν ή παραμένουν μόνοι, ή με ζευγάρι, ή ακόμη και σαν ομάδα στα μετόπισθεν ή στην κατεχόμενη περιοχή του αντιπάλου και παρατηρούν, αναγνωρίζουν, συλλέγουν πληροφορίες και προσβάλλουν στόχους υψηλής αξίας. 

Δεν αναφέρομαι στους σκοπευτές ακριβείας, (sharpshooters, designated marksmen) που μπορεί να είναι εντεταγμένοι σε ομάδα πεζικού, ή εντός ενός σώματος ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) με σκοπό να εκτελούν προσβολές  σχετικά κοντινών στόχων, από αποστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 500 μέτρα. 

Οι ΕΣ δεν ασχολούνται απλά με το να πυροβολούν στόχους, χωμένοι μέσα σε πυκνά φυλλώματα ενός δάσους ή στη ζούγκλα, όπως βλέπουμε σε ταινίες.  Η πιο σημαντική ικανότητα ενός ΕΣ είναι η παρατήρηση και η αμέσως επόμενη είναι η αφάνεια! Τρίτη έρχεται η σκοπευτική ικανότητα, όσο και αν ακούγεται περίεργο! Επειδή πρέπει  να είναι άριστος σκοπευτής, καταλαβαίνετε πιστεύω πόσο πιο άριστος πρέπει να είναι στις πρώτες δύο ικανότητες!

Όταν οι ΕΣ αναπτύσσονται στο πεδίο, συνήθως ενεργούν σε ζευγάρια. Ο ένας είναι εξοπλισμένος με τυφέκιο ΕΣ και ο άλλος φέρει όπλο ( πολυβόλο ΜΙΝΙΜΙ ή τυφέκιο με εκτοξευτή βομβίδων) ένα τηλεσκόπιο και ασύρματο. Ο σκοπευτής επιπρόσθετα, μπορεί να φέρει για προσωπική του ασφάλεια και τυφέκιο ή πιστόλι. 

Ο ασύρματος και όχι το τυφέκιο του ΕΣ, μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλο. Με τον ασύρματο, ένα  ζευγάρι ΕΣ, μπορεί να καθηλώσει ολόκληρη μεραρχία κατευθύνοντας πυρά πυροβολικού ή καταδεικνύοντας στόχους στην πολεμική αεροπορία. Πέραν αυτού, μπορεί να διαβιβάσει  πολύτιμες πληροφορίες στη φιλία διοίκηση. 

Πηγή
Ένα ζεύγος ΕΣ, μπορεί άριστα να παραμείνει στην αφάνεια, αλλά δεν μπορεί να δώσει μάχη. Αν μια ομάδα εχθρικού πεζικού τους ανακαλύψει, εύκολα μπορεί να τους εξουδετερώσει. Γι' αυτό δίνεται μεγάλη έμφαση στην απόκρυψη και στην παραλλαγή. Γι' αυτό οι ΕΣ προσέχουν πολύ την εμφάνισή τους και χρησιμοποιούν τις ειδικές στολές παραλλαγής, τις λεγόμενες "στολές Γκίλι"  (ghillie suits). Γι' αυτό και ο δεύτερος ΕΣ είναι πιο βαριά εξοπλισμένος από τον πρώτο!

Οι ΕΣ καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο τους μπουσουλώντας με τα τέσσερα και προσπαθώντας να καταλάβουν την καλύτερη θέση, ..αθέατης παρατήρησης. Όταν έρχεται η ώρα της προσβολής, το ζευγάρι κάνει εξαιρετική δουλειά. Μια κλήση στον ασύρματο, και όλα τα είδη πυρομαχικών μπορούν να πέσουν στο κεφάλι του αντιπάλου. Από την πλευρά του ο αντίπαλος, έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση προσπαθώντας να τους εντοπίσει, διότι στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα παραμένοντας ακίνητοι στην αφάνεια! Αντίθετα αυτοί αναφέρουν με λεπτομέρεια τις κινήσεις του αντιπάλου, ώστε η διοίκησή τους να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Η δράση ΕΣ σε μια περιοχή  είναι αυτή, που δημιουργεί πτώση του ηθικού στο εχθρικό προσωπικό. Ακόμη και αν οι βολές δεν είναι τόσο εύστοχες, είναι αποτελεσματικές, αφού κάνουν τους στρατιώτες του αντιπάλου να σκέπτονται κάθε τους κίνηση και να μην ξέρουν από που και πως να προφυλαχθούν, θεωρώντας ότι κάποιος τους βλέπει και είναι έτοιμος να τραβήξει τη σκανδάλη. Αν μη τι άλλο το αίσθημα αυτό, σου σπάει τα νεύρα!

Όταν αρχίζει η ενεργητική δράση, οι ΕΣ θα ψάξουν να βρουν μια θέση βολής με πολύ καλή απόκρυψη. Έχουν να λάβουν υπόψη τους πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως την απόκρυψη του φλογοκρύπτη της κάννης του όπλου τους, την κάλυψη της εκπυρσοκρότησης και το κυριότερο την προσβολή ενός στόχου υψηλής αξίας. Η απόσταση του στόχου, όπως και η κατεύθυνση του ανέμου είναι πολύ κρίσιμα στοιχεία. Η θερμότητα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο σε μεγάλες αποστάσεις, γιατί μετακινεί το είδωλο του στόχου, που φαίνεται σε άλλο σημείο από αυτό που πραγματικά είναι  κ.λ.π.

Βρετανοί ΕΣ κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής βολής με τυφέκια L115A1. (Πηγή)
Σε ένα ζεύγος ΕΣ, είναι και οι δύο καλά εκπαιδευμένοι σκοπευτές, αλλά συνεργάζονται μεταξύ τους. Ο ένας αναλαμβάνει τα καθήκοντα του παρατηρητή και ο άλλος του σκοπευτή. Ο παρατηρητής χρησιμοποιεί ένα τηλεσκόπιο το οποίο έχει ευρύτερο πεδίο παρατήρησης από αυτό που έχει η διόπτρα σκόπευσης του τυφεκίου του ΕΣ. Έτσι ο παρατηρητής μπορεί να δει περισσότερα από τον σκοπευτή. Επιπλέον, το τηλεσκόπιο του παρατηρητή συνήθως έχει περισσότερα ενσωματωμένα βοηθήματα, με τα οποία μπορούν να γίνουν πολλοί υπολογισμοί  με ταχύτητα, όπως για παράδειγμα η απόσταση του στόχου.

Συνήθως ο παρατηρητής εντοπίζει τον στόχο, υπολογίζει την απόσταση και κατευθύνει τον σκοπευτή στο να σκοπεύσει σωστά επί του στόχου, εστιάζοντας εκεί τη διόπτρα του. Όταν ο σκοπευτής κάνει την βολή, ο παρατηρητής βλέπει που έχει κτυπήσει η βολίδα και δίνει οδηγίες στο σκοπευτή να κτυπήσει το στόχο, αν αυτό δεν έχει γίνει με την πρώτη βολή. Και οι δύο, όντας άριστα εκπαιδευμένοι ΕΣ, διπλοελέγχουν τους υπολογισμούς τους και επιβεβαιώνουν ότι και οι δύο συμπίπτουν στο ίδιο αποτέλεσμα, πριν γίνει η εκτέλεση της βολής. Δεν εκτελείται βολή αν βρεθεί διαφορά.

Ένας ΕΣ, σπάνια θα εκτελέσει πάνω από 3 διαδοχικές  βολές. Μία και μοναδική βολή είναι το ιδανικό, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσει κάποιος από που προέρχεται. Δύο ή περισσότερες βολές αυξάνουν την δυνατότητα του εχθρού να εντοπίσει την προέλευσή τους και να αντιδράσει είτε αιτούμενος βολές πυροβολικού ή όλμων προς την περιοχή του ΕΣ, είτε εκπέμποντας περιπόλους αναγνώρισης για εντοπισμό και εξουδετέρωσή του.

Ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούν συνήθως έμπειροι ΕΣ, είναι η εκτέλεση βολής πίσω από ένα ύψωμα. Το ηχητικό φαινόμενο της βολίδας που προσπερνά το ύψωμα κατευθυνόμενη προς τον στόχο, αποπροσανατολίζει τον αντίπαλο που νομίζει ότι η βολή προέρχεται από την κορυφή αυτού του υψώματος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας ΕΣ και να μεταπέσει από τον ρόλο του ανιχνευτή σε σκοπευτή και το αντίστροφο. Σε μια καταδρομική επιχείρηση για παράδειγμα, πριν την άφιξη της κύριας καταδρομικής δύναμης, μπορούν να διεισδύσουν μόνοι τους και να προσεγγίσουν τον στόχο, παρακολουθώντας κάθε κίνηση επ' αυτού. Όταν θα φτάσει η υπόλοιπη δύναμη, οι ΕΣ προσβάλλουν και εξουδετερώνουν επιλεγμένους στόχους, όπως τους σκοπούς για παράδειγμα. Στη συνέχεια, αν απαιτείται, υποστηρίζουν με πυρά το τμήμα κρούσης.

Σε μια ειδική αεροκίνητη επιχείρηση, οι ΕΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν επί ελικοπτέρου για να καλύπτουν την έφοδο. Το ελικόπτερο δυσκολεύει στις βολές ακριβείας, αλλά ο ΕΣ δεν έχει τον περιορισμό της απόκρυψης και μπορεί να εκτελέσει όσες βολές θέλει. Εκτός αυτού το ελικόπτερο φέρνει τον ΕΣ πιο κοντά στον στόχο και του είναι πιο εύκολο να τον προσβάλει.

Σε τακτικό αγώνα, οι ΕΣ μπορούν επίσης να παρενοχλούν τμήματα που βρίσκονται αμυντικά εγκατεστημένα. Είναι πολύ αποτελεσματική η χρήση τους σε τέτοια περίπτωση, λόγω της ψυχολογικής επίπτωσης επί του εχθρού. Αποθαρρύνονται οι στρατιώτες να κινηθούν εκτός ορυγμάτων ή ακόμη να βελτιώσουν τις αμυντικές θέσεις τους. Επίσης, οι πληροφορίες που συλλέγουν είναι πολύ χρήσιμες για τον επιτιθέμενο στη σχεδίαση του ελιγμού του.

Μια άλλη αποτελεσματική χρήση των ΕΣ είναι η προστασία ναρκοπεδίων. Κανένας δεν θα σκεφτεί να σηκωθεί σε ανοικτό έδαφος για να ψάχνει για νάρκες, όταν θα δέχεται φονικά πυρά ακριβείας.

Πριν από επίθεση, οι ΕΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση ηγητόρων του εχθρού και χειριστών ομαδικών όπλων. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι ΕΣ μπορούν επίσης να εκτελούν υπερκείμενα πυρά για την εξουδετέρωση σημαντικών για την επιχείρηση στόχων.

Ακόμη, οι ΕΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση ΕΣ του αντιπάλου. Επειδή γνωρίζουν όλα τα τεχνάσματα που εφαρμόζει ένας ΕΣ, είναι πολύ πιθανότερο να αντιληφθούν τι θα κάνουν οι αντίπαλοι ΕΣ.

Το μέλλον

Το μέλλον παρουσιάζεται μάλλον δυσοίωνο για τους ΕΣ, που πιθανόν να αποτελέσουν ένα "σπάνιο και εκλειπόμενο είδος"! Σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι, έχουν αρχίσει να εντοπίζουν πολύ εύκολα ένα ΕΣ από την πρώτη βολή. Υπάρχουν 4 διαφορετικά συστήματα εντοπισμού που κυκλοφορούν. Τα 3 χρησιμοποιούν μικρόφωνα που τριγωνομετρούν το ίχνος της βολίδας ή την εκπυρσοκρότηση του όπλου. Ακόμη και αν χρησιμοποιείται σιγαστήρας, το όπλο αφήνει την ηχητική του "υπογραφή" που συλλαμβάνεται, ειδικά αν δεν χρησιμοποιούνται υποηχητικά φυσίγγια.. Μπορεί το όπλο να είναι αθόρυβο, αλλά η βολίδα θα δημιουργήσει το πλατάγισμά της.

Αν αυτά τα μικρόφωνα ενσωματωθούν σε κράνη μαχητών και οι πληροφορίες συγκεντρωθούν και επεξεργασθούν σε κεντρική μονάδα υπολογιστή που  θα τις στείλει πίσω σε φορητή οθόνη, είναι εύκολο για μια μονάδα να εντοπίσει από που δέχτηκε πυρά ΕΣ.

Η τέταρτη μέθοδος χρησιμοποιεί υπέρυθρο σαρωτή για να εντοπίσει τη λάμψη του φλογοκρύπτη του όπλου του ΕΣ. Τη νύκτα είναι πολύ εύκολο να φανεί η λάμψη με γυμνό μάτι. Την ημέρα όμως αυτό είναι μάλλον αδύνατο. Με τον υπέρυθρο σαρωτή εντοπίζεται η λάμψη την ημέρα, όπως ακριβώς και τη νύκτα. Με στρατιωτικούς φορητούς υπολογιστές, είναι εφικτή η μεταβίβαση της πληροφορίας  στους μαχητές που εμφανίζεται στην οθόνη σαν μια κόκκινη κουκκίδα. Έτσι είναι πιο εύκολη η ανταπόδοση πυρών και η εξουδετέρωση του εχθρικού ΕΣ.

Με τον υπέρυθρο σαρωτή επίσης είναι εύκολος ο εντοπισμός και ακτίνων laser και κατ' επέκταση του χειριστή τους.

Τι απομένει λοιπόν για τους ΕΣ; Να καταργηθούν; Η απάντηση είναι όχι! Οι ΕΣ θα εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αλλά θα γίνουν πιο "παθητικοί". Θα καλούν πυρά πυροβολικού και αεροπορίας πολύ συχνότερα από την εκτέλεση δικών τους βολών. Η αφάνεια θα εξακολουθεί να είναι το πρωτεύον "όπλο" τους! Αλλά και ο φόβος του αγνώστου θα συνεχίσει να κάνει τον ΕΣ ένα από τα πιο αποτελεσματικά "εργαλεία" στα χέρια ενός διοικητή.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό παρελθόν, δείτε  ένα αγγλικό ντοκιμαντέρ σχετικό για το θέμα, πιέζοντας τον σύνδεσμο: SNIPERS.


Ανιχνευτής

Πηγή










Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Τα νέα..βατράχια

Προχθές έγινε η απονομή πτυχίων στο ..178 Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ, κάτι που λόγω του φορτισμένου κλίματος των ημερών, πέρασε από τα σχετικά με στρατιωτικές ειδήσεις ΜΜΕ πολύ γρήγορα.

Την τελετή την τίμησε αυτή τη φορά ο ΥΕΘΑ ο οποίος είχε την ευκαιρία  να δει από κοντά την ΔΥΚ και να ενημερωθεί για την αποστολή της και τα υλικά της. Περισσότερα για την επισκεψή του μπορείτε να διαβάσετε στην σχετική ιστοσελίδα του ΥΕΘΑ, αλλά και σε ένα ένα άλλο εξαιρετικό ιστολόγιο στρατιωτικού περιεχομένου.

Εγώ θα σταθώ λίγο στα παιδιά που αποφοίτησαν, και στην φωτογραφία παραπάνω, που τους δείχνει ..βρεγμένους να ποζάρουν με τον κ. ΥΕΘΑ γεμάτη χαρά και υπερηφάνεια!

Η φωτογραφία με πάει δεκάδες χρόνια πίσω και  πάνω από ..100 σχολεία νωρίτερα!

Είναι ένα παλιό έθιμο του Σχολείου, μετά την απονομή των πτυχίων οι αποφοιτήσαντες να παίρνουν τους εκπαιδευτές τους και να τους ..πετάνε στη θάλασσα, πέφτοντας συχνά μαζί τους στο νερό. Η κίνηση έχει συμβολικό χαρακτήρα και δείχνει, όσο και αν ακούγεται παράξενο την εκτίμηση των ..μαθητών προς τους δασκάλους τους, για' αυτό βλέπετε και τους εκπαιδευτές του δεξιά μετη στολή παραλλαγής βρεγμένους!

Οι αποφοιτήσαντες πολύ λίγοι, όπως βλέπετε, στον αριθμό. 4  από το στρατό και 5 από το ΠΝ. Λίγοι και καλοί! Πάντα έτσι ήταν! Από 150 που ξεκινήσαμε στην εποχή μου, βγήκαμε οι 12 και ήμασταν πολλοί, αφού το νούμερο ήταν διψήφιο. Αλλά ήμασταν ..σκληρά καρύδια, παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτών να μας ..σπάσουν! 

Και μιλάμε για τους ..εκπαιδευτές, ιερά τέρατα των ΟΥΚ εκείνη την εποχή, με Παπαγρηγοράκη διοικητή και "Ντάνυ" υποδιοικητή!

Εύχομαι στα νέα βατράχια καλές βουτιές και πάντα γεροί!

Ανιχνευτής


ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ 2013

Πηγή
Νωρίς το πρωί σήμερα δόθηκε η εκκίνηση του 31ου Σπάρταθλου. Οι 321 αθλητές που βρέθηκαν στην αφετηρία κάτω από τη Ακρόπολη, από τους 332 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, ξεκίνησαν για την διαδρομή 246 χλμ ως τη Σπάρτη.

 Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Πηγή
Περιγράφεται δε ως η πιο δύσκολη διαδρομή στον κόσμο. Δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομοι με νερά και λάσπες ( αν έχει βρέξει ) διασχίζουν αμπέλια και ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ το φόβητρο όλων των αθλητών και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος ( 1200 μ. ύψος ) μέσα στο πυκνό σκοτάδι, εκεί όπου ο Φειδιππίδης συνάντησε τον θεό Πάνα, εκεί όπου το τοπίο έχει μείνει αναλλοίωτο όπως 2500 χρόνια πριν, χωρίς ίχνος μονοπατιού, μέσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία 4° - 5° C και δυνατούς ανέμους.

Η δοκιμασία της ανθρώπινης αντοχής και του ψυχικού σθένους στο αποκορύφωμα τους ! Εξαντλητικές ακόμα και οι ατελείωτες ανηφορικές στροφές πριν την Σπάρτη, όταν πια και οι ακμαιότεροι των αθλητών αρχίζουν να έχουν παραισθήσεις αφού έχουν χάσει κάθε επαφή με τον χρόνο και την πραγματικότητα και σέρνουν με δυσκολία τα βήματα τους προς τον τερματισμό σαν αυτόματα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ένα τρίτον των αθλητών, ίσως και λιγότεροι φτάνουν στο τέρμα του αγώνα.

Ένας Σπαρταθλητής γνωρίζει καλά ότι η κατάκτηση ενός ρεκόρ σε μια τέτοια διαδρομή δεν είναι η βασική του επιδίωξη. Εκείνο που κυρίως επιδιώκει είναι ο τερματισμός μέσα σε 36 ώρες. Αυτοί που το έχουν επιτύχει λένε πως δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματα τους.

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι μόνο βίωμα. Είναι μόνο εμπειρία προσωπική. Ο κάθε αθλητής ονειρεύεται την συμμετοχή του και η φαντασία του εξάπτεται από την ιδέα ότι, ερχόμενος στην Ελλάδα για να τρέξει πάνω στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου γίνεται ένας σύγχρονος Φειδιππίδης και προπονείται σκληρά για αρκετά χρόνια πριν φτάσει στο επίπεδο των απαιτήσεων του αγώνα.

Πρόκειται για μία υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχει ως ανταμοιβή μόνο ένα στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τα χέρια μίας νεαρής Σπαρτιάτισσας για όσους κατορθώσουν να φτάσουν μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους τους αθλητές ότι το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ δεν προσφέρει καμία υλική ανταμοιβή. Γεννήθηκε στο λίκνο του Ολυμπιακού πνεύματος και παραμένει βαθιά προσηλωμένο σ' αυτό, αποστρεφόμενο την σύγχρονη τάση για εμπορευματοποίηση του αθλητικού ιδεώδους.

Γι' αυτό το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι μοναδικό στον κόσμο. Συγκλονιστικό για όλους. Είναι το γεγονός που ενώνει τον άνθρωπο με ένα μύθο που ξεπηδάει από τα βάθη της χιλιόχρονης ιστορίας μας.


Πηγή



Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Το τρέξιμο και η κατανάλωση θερμίδων



Πηγή
Το τρέξιμο είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης που μας βοηθάει να απαλλαχθούμε από περιττά κιλά. Μία συνήθης ερώτηση είναι πόσες θερμίδες καταναλώνω τρέχοντας.

Στο τρέξιμο είναι εύκολο να υπολογίσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε με ένα απλό πρακτικό αριθμητικό κανόνα :

Ενέργεια που καταναλώνουμε/Θερμίδες = ΧΛΜ (Χιλιόμετρα που διανύουμε) Χ KG (Κιλά σωματικού βάρους) Χ συντελεστή οικονομίας (κυμαίνεται από 0,8 έως 1,1)

Συνεπώς ενας αθλητής που θα τρέξει 10 χιλιόμετρα, έχει καλή δρομική οικονομία και ζυγίζει 80 κιλά θα καταναλώσει 0,9*10*80= 720 θερμίδες τρέχοντας σε επίπεδη επιφάνεια.

Ενας εξαιρετικός δρομέας θα έχει καλή δρομική οικονομία και συνεπώς στους υπολογισμούς του μπορεί να χρησιμοποιεί το 0,8 ως συντελεστής ενώ ένας αρχάριος που τρέχει πολύ αντικοικονομικά είναι προτιμώτερο να κάνει τους υπολογισμούς του χρησιμοποιώντας ως συντελεστή το 1,1.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Cambrian Patrol 2013



Η άσκηση CAMBRIAN PATROL  , που διεξάγεται ετήσια υπό την αιγίδα του βρετανικού στρατού στην Ουαλία, θα λάβει χώρα εφέτος, μεταξύ 11 με 20 Οκτωβρίου 2013.

Έχει ήδη γίνει δεκτή η αίτηση της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων  για συμμετοχή Ελληνικής αποστολής, αλλά  με μία μόνο περίπολο (εκ των δύο για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτημα), στην άσκηση .



Ευχή μας είναι να επαναληφθεί η επιτυχία του 2011 που μας έκανε όλους περήφανους. Καλή επιτυχία!


Προσκλητήριο Ενότητας των Ειδικών Δυνάμεων από τους ΚΕΑΠ στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων

Αρχές Σεπτεμβρίου δεχθήκαμε την πρόσκληση των φίλων μας Καταδρομέων – Εφέδρων Αλεξιπτωτιστών – Πεζοναυτών (Κ.Ε.Α.Π.) για συμμετοχή των ΟΥΚ στην ανάρτηση ενός ψηλού ιστού με Ελληνική Σημαία και την εγκαινίαση ενός λιτού μνημείου στη μνήμη των πεσόντων Καταδρομέων για την προάσπιση της πατρίδας.

Ήταν μία πρόσκληση για κοινή δράση των Σωματείων Ειδικών Δυνάμεων, που με χαρά αποδεχθήκαμε.

Η όλη εκδήλωση προγραμματίστηκε για την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 και περιλάμβανε πορεία με έναρξη στην είσοδο του τελεφερίκ της Πάρνηθας, με τρεις εναλλακτικές διαδρομές, διαβαθμισμένης δυσκολίας, μέχρι την περιοχή Φλαμπουράκι (μετά το καταφύγιο Φλαμπούρι), όπου και είχε γίνει προεργασία για την έπαρση της σημαίας και την εγκαινίαση του μνημείου.

Το πρωί μας βρήκε όλους συγκεντρωμένους στην περιοχή του τελεφερίκ, γύρω στους 60 καταδρομείς και βατραχανθρώπους, με λίγους καλούς φίλους των ειδικών δυνάμεων , γυναίκες και παιδιά, με στόφα καταδρομέα! Στο προσκλητήριο ενότητας από τον αρχηγό των ΚΕΑΠ Ανδρέα Κωνσταντάτο, απάντησε θετικά τόσο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων (ΣΕΒ) όσο και το ΚΕΕΔ. Το Σύνδεσμο εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος Κυριάκος Κόκκινος, ο Γιώργος Δέδες και ο Δημήτρης Αλέκος.

Οι Βάτραχοι ανέβηκαν με άλλα 15 άτομα από τη δύσκολη διαδρομή, μέσω του φαραγγιού, μέσα από την πανέμορφη φύση της Πάρνηθας, με Αγηματάρχη το γνωστό «κατσικο-καταδρομέα» Γιάννη Χαρμπίλα, που έκανε φιλότιμη προσπάθεια να προκαλέσει κάποια «εγκατάλειψη», χωρίς κανείς όμως να παραδώσει …



Τελικά μετά από 2,5 περίπου ώρες ορειβασίας φθάσαμε στο Φλαμπουράκι, όπου συγκεντρώθηκαν και οι λοιπές ομάδες. Αφού ο αρχηγός των ΚΕΑΠ Ανδρέας Κωνσταντάτος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντας και έκανε ένα σύντομο ιστορικό στην καταστροφή του προηγουμένου μνημείου από τους γνωστούς – αγνώστους ανεγκέφαλους κι απάτριδες, που δυστυχώς δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη φιλοπατρία, τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά, από ξένες προς το καταδρομικό πνεύμα ιδεολογίες, έδωσε διαδοχικά το λόγο στον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Κυριάκο Κόκκινο και τον υπεύθυνο του ΚΕΕΔ Γιώργο Κλαρκ για δύο σύντομες και ουσιαστικές συμβολές στον κοινό ενωτικό σκοπό.


 
Την παράσταση έκλεψε, μαζί με το θαυμασμό όλων μας η παρουσία και συμμετοχή του γηραιού στρατηγού των Καταδρομών Ευαγγέλου Σαβράμη (ΣΣΕ 1949), ιδρυτή της Ε Μοίρας Καταδρομών, 1ο Σχολείο Αλεξιπτωτιστών, Διοικητή της Σχολής Αλεξιπτωτιστών το 1963, εκπαιδευτή εκρηκτικών των Κυπρίων Καταδρομέων, με αμέτρητα άλματα σε όλον τον κόσμο, πρωταθλητή αλεξιπτωτισμού και σκοποβολής, γενικού διευθυντή της IAAF, ο οποίος αποστρατεύθηκε το έτος 1983 ως Διοικητής της 3ης Μεραρχίας Καταδρομών.

Τα λόγια του αλλά κυρίως η παρουσία του και το όλο πνεύμα που απέπνεε ο Στρατηγός, μας έκανε όλους να αισθανθούμε το μεγαλείο του Έλληνα πολεμιστή, αυτού που δεν παραδίδει τα όπλα και διατηρεί νεανικό το πνεύμα και μάχιμη την ψυχή, έτοιμος για κάθε αγώνα που η πατρίδα θα απαιτήσει.

 
Η τελετή εγκαινίασης του μνημείου έκλεισε με την έπαρση της σημαίας και τον Εθνικό Ύμνο.

Το άγημα επέστρεψε στο καταφύγιο Φλαμπούρι και μετά από την απαραίτητη «κοινωνικότητα», γνωστή σε τέτοιες παρέες και εξορμήσεις καταδρομέων, διαλύθηκε με την υπόσχεση σύντομης επανάληψης κοινών δράσεων κι ασκήσεων.

Κυριάκος Κόκκινος

Δικηγόρος-Αντιπρόεδρος ΣΕΒ (ΟΥΚ 102)


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η επίδειξη των Σουηδών

Προσωπικό των σουηδικών ειδικών δυνάμεων εκπαιδεύεται στην ταχεία καταρρίχηση από πλοίο σε ταχύπλοο σκάφος. (Πηγή)
Η Σουηδία είναι μια σκανδιναβική χώρα, ένα βασίλειο, που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φημίζεται για την πολιτικά φιλελεύθερη κοινωνία της και για το κοινωνικό κράτος της. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έθνη του ΟΗΕ με τον υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (Human Development Index - HDI). Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε μια φιλειρηνική χώρα. Άλλωστε και το Νόμπελ ειρήνης οι Σουηδοί το δίνουν.

Η οικονομία της στηρίζεται στην εξαγωγή μεταλλευμάτων και ξυλείας, αλλά και στην προηγμένη βιομηχανία της. (Volvo, Saab, Erricson κλπ). Ας μη ξεχνάμε και την πολύ καλή πολεμική της βιομηχανία (Bofors). Στη Σουηδία λοιπόν βασιλεύει η ειρήνη. 

Σε άλλα μέρη του κόσμου όμως, υπάρχει πόλεμος που ζητάει μέσα για να "συντηρηθεί" ή για να "ολοκληρωθεί". Ίδιο νόμισμα με δύο όψεις! Οι χώρες θέλουν να ενισχύσουν την άμυνά τους και η σουηδική πολεμική βιομηχανία προσπαθεί να δώσει, ό,τι θέλει ο πελάτης!

Ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο, βρήκα 2 σχετικά παλιά βίντεο, στα οποία οι Σουηδοί με ένα εξαιρετικό τρόπο στρατιωτικής επίδειξης, παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε δυνητικούς πελάτες. Προσέξτε την προέλευση των πελατών και θα αντιληφθείτε αμέσως ότι έρχονται από "δύσκολες" περιοχές του πλανήτη Γη.





Αλλά δείτε και την οργάνωση της επίδειξης και τις κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών που παρουσιάζουν! Αξίζει!




Η Σουηδία όμως τώρα τελευταία, "τσάντισε" τους Ρώσους γιατί τ' όνομά της έχει ακουστεί για υποκλοπές εις βάρος τους, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς.

Ας μιλήσουμε όμως και λίγο για τις ειδικές της δυνάμεις που συμμετέχουν και ενεργά στο Αφγανιστάν. Όπως όλες οι σύγχρονες χώρες, διαθέτει μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στο στρατό, στο ναυτικό και στην αεροπορία.

Απ' αυτές θα ξεχωρίσουμε την πιο πρόσφατα συγκροτηθείσα μονάδα τους, "Το Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων " (Särskilda Operationsgruppen,  SOG). Το SOG συγκροτήθηκε το 2011 και είναι επιπέδου μονάδας, με δύναμη που εκτιμάται μεταξύ 200 έως 250 στελεχών.

Το  Συγκρότημα υπάγεται στη σουηδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων η οποία με τη σειρά της, υπάγεται απ' ευθείας στον Σουηδό Α/ΓΕΕΘΑ, μέσω του Διευθυντού Ειδικών Δυνάμεων.

 Στη ΔΕΕ επίσης υπάγονται υπομονάδες ΔΜ , όπως Ειδικών Μεταφορών, Ειδικών Επικοινωνιών,  Τεχνικού Ειδικών Υλικών κλπ.

Οι αποστολές που αναλαμβάνει το Συγκρότημα, καλύπτουν όλο το φάσμα των σύγχρονων ειδικών επιχειρήσεων και κυρίως άμεσες επιθετικές ενέργειες, ειδική αναγνώριση και στρατιωτική υποβοήθηση.

 Όπως γίνεται παντού, οι ειδικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνει είναι στρατηγικού επιπέδου και σπουδαιότητας, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεσθούν από συμβατικές δυνάμεις ή να εκπληρωθούν με άλλα οπλικά συστήματα.

Προσωπικό της SOG στο Αφγανιστάν (Πηγή)
Η προσβολή στόχων υψηλής αξίας, η απελευθέρωση ή η διάσωση προσωπικού ή η συγκέντρωση ειδικών πληροφοριών, είναι αποστολές στις οποίες το Συγκρότημα έχει αποκτήσει σχετική εμπειρία σε διάφορα θέατρα επιχιερήσεων που έχει συμμετάσχει με τελευταίο το Αφγανιστάν.

Η ετοιμότητα που διατηρεί είναι υψηλή και μπορεί να αναπτυχθεί σε μικρό χρόνο προειδοποίησης παντού και σε ακτίνα 6.000 χλμ. σε περιβάλλον ζούγκλας, ή ερήμου, ή ορεινών συγκροτημάτων και φυσικά σε αρκτικές περιοχές. Η μονάδα προσφέρεται κατόπιν αιτήματος στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του διεθνούςδικαίου.

Αν και δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για τη συγκρότησή της, από τις ανοικτές πηγές συνεπάγεται ότι έχουν συγκρότηση παρόμοια με αυτή των SAS ή της Delta Force σε ομάδες των 6 ή 9 ατόμων με ανάλογες ειδικότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε μέλος της ομάδας αποκτά τουλάχιστον 2 ειδικότητες, όπως αυτή του ελεύθερου σκοπευτή, ή του νοσοκόμου ή του διαβιβαστή ή του Ελεγκτού Αέρος ή του καταστροφέα.

Όλο το προσωπικό εκπαιδεύεται να ενεργεί από ξηρά ή θάλασσα ή αέρα και χρησιμοποιεί διάφορες σύγχρονες μεθόδους διείσδυσης όπως τεχνική αναρρίχηση, σκι,  ελεύθερη πτώση , ταχέα σκάφη ή υποβρύχια, ή ειδικά οχήματα,  ή συνδυασμό αυτών.

Προσωπικό του σουηδικού  SOG κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης (Πηγή)


Η επιλογή προσωπικού γίνεται από προσωπικό που ήδη υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις ανεξαρτήτως κλάδου και από τα δύο φύλα και όσοι δηλώνουν συμμετοχή παίρνουν οδηγίες προετοιμασίας για τη δοκιμασία επιλογής 6 μήνες ενωρίτερα. Καλούνται δε ένα Σαββατοκύριακο για προεπιλογή όπου οι αξιολογητές εντοπίζουν αδυναμίες τους και τους συμβουλεύουν για περαιτέρω συμμετοχή ή όχι.

Τελικά η επιλογή διαρκεί για δύο εβδομάδες και γίνεται μια φορά το χρόνο. Η πρώτη εβδομάδα επιλογής περιλαμβάνει μια πολύ δύσκολη άσκηση πεδίου, όπου αξιολογείται η φυσική κατάσταση των υποψηφίων και οι γνώσεις τους στην επιβίωση σε συνθήκες εκστρατείας και στην τοπογραφία. Η δεύτερη εβδομάδα έχει πολλά ψυχολογικά τεστ, παρόμοια με αυτά που διέρχονται οι πιλότοι της πολεμικής τους αεροπορίας.

Αν ένας υποψήφιος (άνδρας ή γυναίκα) πετύχει στην αρχική αξιολόγηση, παρακολουθεί το βασικό σχολείο στελεχών ειδικών επιχειρήσεων, διάρκειας 12 μηνών που διαιρείται σε τρεις ενότητες:
  • Εκπαίδευση στις βασικές δεξιότητες μαχητή ειδικών επιχειρήσεων
  • Εκπαίδευση περιπόλων
  • Εκπαίδευση ειδικοτήτων
Όποιος ολοκληρώσει με επιτυχία το βασικό σχολείο, εντάσσεται σε μια από τις ομάδες της μονάδας. Η εκπαίδευση δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζεται στη μονάδα ή σε άλλα σχολεία για την απόκτηση εξειδίκευσης σε μεθόδους και μέσα διείσδυσης και μάχης.

Το σήμα της μονάδας, είναι ένα ξίφος που καλύπτεται με ένα  μαύρο θυρεό, στον οποίο υπάρχει ένα εξάγωνο αστέρι και πάνω από αυτά, στέκεται η βασιλική κορώνα. Συμβολίζεται έτσι η ικανότητα της βασιλικής μονάδας, να επιλύει δύσκολα επιχειρησιακά προβλήματα με αποτελεσματικότητα και με αφάνεια.

Ο ατομικός και ομαδικός οπλισμός που χρησιμοποιεί η μονάδα είναι:


Ανιχνευτής
















Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Οι "περίεργες" Λέσχες των Ειδικών Δυνάμεων...

Πηγή
Με αφορμή ένα δημοσίευμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και το οποίο έντεχνα συσχετίζει τις δραστηριότητες των Λεσχών Ειδικών Δυνάμεων και εν γένει των Εφέδρων με παραστρατιωτικές οργανώσεις ή πολιτικές παρατάξεις, επαναλαμβάνω αυτά που είχα θίξει πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, σε σχετικό άρθρο μου: Έφεδροι ή παραστρατιωτικοί;

Όσοι πραγματικά θέλουν να μάθουν για τις λέσχες, δεν έχουν παρά να πάνε και να ρωτήσουν ή να γίνουν και μέλη ακόμη, αν θεωρούν τον εαυτό τους ακόμη έφεδρο.

Πηγή
Δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να συγχέεται η πολιτική πεποίθηση ενός πολίτη, με τη συμμετοχή του σε κάποια λέσχη εφέδρων, όπως δεν πρέπει να συγχέεται  η πολιτική πεποίθηση ενός πολίτη με την προτίμησή του ανάγνωσης μιας εφημερίδας, ή άσκησης επαγγέλματος, ή εξάσκησής του σε κάποιο σπορ.

Όλοι είμαστε ελεύθεροι να πιστεύουμε ό,τι θέλουμε και να κάνουμε αυτό που επιθυμούμε, αλλά.. μέχρι το σημείο που δεν στερούμε ή δεν περιορίζουμε την ελευθερία ενός άλλου ατόμου και σύμφωνα με τους κανόνες μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Πηγή
Θεωρώ άστοχα, αδόκιμα και μάλλον κακόβουλα τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Άστοχα γιατί οι συντάκτες αναφέρονται σε θέματα που δεν έχουν διερευνήσει σε βάθος και μάλιστα θέτουν ερωτήματα γι' αυτά. Αδόκιμα, γιατί συγχέονται οι πολιτικές πεποιθήσεις με  μη πολιτικές-κομματικές δραστηριότητες.


Πηγή
Κακόβουλα, γιατί εμμέσως πλην σαφώς, μέμφονται και μελανώνουν μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που είναι μέλη λεσχών εφέδρων και είτε (οι γηραιότεροι) πολέμησαν με εντολή της πατρίδας, είτε (οι νεώτεροι) αισθάνονται την ανάγκη να διατηρούν δεσμούς με παλιούς συναδέλφους, αλλά και και τις στρατιωτικές τους δεξιότητες, ώστε να φανούν περισσότερο χρήσιμοι, αν και όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν και η στρατιωτική υπηρεσία τους καλέσει.

Συνοπτικά, ας μη μπερδεύουμε τις "γραβάτες" με τις "γαλότσες"! Άλλο οι Λέσχες Εφέδρων και άλλο οι παραστρατιωτικοί, ή οι μισθοφόροι, ή οι εγκληματικές οργανώσεις.


Ανιχνευτής


Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Προσοχή στη μεφλοκίνη!


Έχετε υπόψη σας την μεφλοκίνη (mefloquine);  

"Η μεφλοκίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας, με κύρια δράση την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο".

Θεωρείται ένα από τα κύρια φάρμακα για την καταπολέμηση της ελονοσίας. Ή καλύτερα εθεωρείτο μέχρι τώρα, αν και είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ψύχωση.

Μετά από εκτεταμένες παρατηρήσεις και αντικρουόμενες συζητήσεις μεταξύ επιστημόνων, η αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, αποφάσισε την αναστολή χορήγησης της, αφού διαπιστώθηκε ότι δημιουργεί ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές στο προσωπικό. Οι τελευταίες μάλιστα, (ζαλάδες, απώλεια ισορροπίας, εμβοές)  μπορούν να συνεχιστούν επί μήνες μετά την παύση λήψεως του φαρμάκου, έως και να παραμείνουν μόνιμες στον ασθενή. Σε αρκετές περιπτώσεις, ίσως με τη λήψη αυτού του φαρμάκου, να έγινε και απόκλιση της πραγματικής διάγνωσης, συγχέοντας την  με το μετατραυματικό στρες.

Φαντασθείτε ότι αυτό το φάρμακο κατασκευάστηκε στη 10ετία του '70 από στρατιωτικούς γιατρούς και χρησιμοποιήθηκε επί δεκαετίες ευρέως στον αμερικανικό στρατό και φυσικά στις ειδικές δυνάμεις, για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας που σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους.

Έτσι  η αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (που προηγήθηκε 2 μήνες) έβαλε το Lariam Roche (εμπορική ονομασία) στη μαύρη λίστα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Πρόσφατες δε έρευνες έδειξαν, ότι ο Αμερικανός στρατιώτης που  σε κατάσταση αμόκ σκότωσε 16 Αφγανούς το 2012, έκανε χρήση της μεφλοκίνης, ενώ έπασχε από νευρικές διαταραχές. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που προκάλεσε την όλη ιστορία

Ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι η εταιρεία κατασκευής, έσπευσε με έμφαση να ενημερώσει  πριν από 2 μήνες, το Συμβούλιο Υγείας της Ιρλανδίας, για τις παρενέργειες του φαρμάκου, χωρίς βέβαια να το αποσύρει από την αγορά.

Δεν ξέρω οι δικές μας υπηρεσίες τι έχουν κάνει και πως το αντιμετωπίζουν. Είμαι βέβαιος, ..ψύχραιμα.


Ανιχνευτής 




Τα γενέθλια της Διακλαδικής ΔΕΕ


Χαρακτηριστική εικόνα από την τελετή των γενεθλίων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων που έγινε στο ΓΕΕΘΑ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Αριστερά, όπως βλέπετε την φωτογραφία, η σημαία της 31 Μοίρας Επιχιερήσεων Έρευνας Διάσωσης της ΠΑ, στο κέντρο η σημαία της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ και δεξιά η πολεμική σημαία του νέου "Ιερού Λόχου". 

"Τρία  σ' ένα", αλλά ..διατηρούν την ιδαιτερότητά τους ξεκινώντας από τη στολή που φέρουν! Δεν θα υπήρχε καμιά αντίρρηση αν φορούσαν επίσημες στολές του κλάδου τους, οπότε η διαφορά στις στολές θα ήταν αποδεκτή!  Ο τύπος όμως της στολής εκστρατείας, έχει να κάνει με το επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο τα ειδικά τμήματα θα επιχειρήσουν! 

Το δυνητικό θέατρο επιχειρήσεων  και για τους τρείς είναι το ίδιο και επομένως, η κοινή λογική λέει ότι θα έπρεπε μάλλον οι στολές εκστρατείας να είναι ενιαίες!

Οι "αεροπόροι", έχουν υιοθετήσει την παλιά αγγλική στολή παραλλαγής, οι "ναυταίοι" την παλιά αμερικανική ερήμου και οι "στραταίοι" έχουν την ελληνική ψηφιακή παραλλαγής.

Κάποια στιγμή καλό θα ήταν να κάτσουν κάτω και να συζητήσουν σοβαρά ποιά στολή είναι κατάλληλη για τις αποστολές τους, χωρίς ξένα αντίγραφα! Μια ..μικρή σπαζοκεφαλιά για την ΔΔΕΕ!


Ανιχνευτής





Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Αδελφοποίηση Συλλόγων Βρετανών και Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών

Πολύ καλή σκέψη και κίνηση ήταν αυτή, του Συλλόγου Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών ν' αδελφοποιηθεί με τον αντίστοιχο των Βρετανών

Κάτι καλό και εποικοδομητικό μπορεί να προκύψει, μέσα από το κάποτε κοινό παρελθόν του 2ου παγκόσμιου πολέμου.

Εύχομαι καλή συνεργασία.


Ανιχνευτής


Κολύμβηση..





Η άσκηση στην θάλασσα με την μορφή της κολύμβησης αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις για να μείνετε σε φόρμα, δυναμώνοντας παράλληλα το καρδιαγγειακό και το μυϊκό σας σύστημα. Η χρήση της αντίστασης του νερού σαν όργανο γυμναστικής, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια πλήρη προπόνηση, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού (εκτός και αν δεν ξέρετε κολύμπι!). 

Έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί όλους τους μυς του σώματος, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τις αρθρώσεις και την σπονδυλική μας στήλη. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός πως οι ασκήσεις των αθλητών σε περιόδους αποθεραπείας από τραυματισμούς γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσα στο νερό, διότι είναι η ιδανικότερη μορφή αποκατάστασης. 

Η άνωση του νερού βοηθά στον δραματικό περιορισμό των φορτίων που δέχονται οι αρθρώσεις ενώ η αντίσταση του νερού επιτρέπει την επαρκή εκγύμναση των μυών, που συνήθως έχουν ατροφήσει μετά από σοβαρούς τραυματισμούς. Αναφορικά με τις αρθρώσεις του ποδιού ιδιαίτερα, η οριζόντια θέση μέσα στο νερό και η ολική διαφοροποίηση της μηχανικής της κίνησης καθιστά την κολύμβηση δώρο εξ ουρανού στην αθλητική αποκατάσταση τραυματισμών του γόνατος, της ποδοκμημικής και του ισχύου.

Μπορεί να γίνει είτε σε πισίνα, είστε στην θάλασσα, ανά πάσα στιγμή και ώρα και διακρίνεται από μία ποικιλία στυλ και δυσκολίας. Δεν χρειάζεται να φτάσετε σε πρωταθλητικό επίπεδο  για να τα δοκιμάσετε, απλά να μάθετε τις βασικές κινήσεις και τεχνική του κάθε στυλ. Τα στυλ κολύμβησης είναι τέσσερα με το καθένα έχει τον δικό του βαθμό δυσκολίας:
 
Ελεύθερο (Freestyle)




Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο και γρήγορο στυλ κολύμβησης. Το σώμα βρίσκεται σε πρηνή θέση και στηρίζεται στις κινήσεις των ποδιών και των χεριών, με τον κορμό να στρίβει ελαφρώς. Το κεφάλι μπαίνει μέσα στο νερό, στρίβοντας ανά διαστήματα στο πλάι για να επιτρέψει την αναπνοή. Μπορείτε να το έχετε και συνέχεια έξω, για να αναπνέετε με περισσότερη άνεση. Τι γυμνάζει; Γενικά όλο το σώμα όπως και τα υπόλοιπα στυλ κολύμβησης. Πιο συγκεκριμένα, τους μύες του ώμου και της ωμοπλάτης με τις κινήσεις των χεριών, το έξω μέρος του στήθους, τον πλατύ ραχιαίο, τους πλάγιους κοιλιακούς με την στροφή του κορμού δεξιά και αριστερά και τον τετρακέφαλο και δικέφαλο μηριαίο με την "ψαλιδωτή" κίνηση των ποδιών. 

Απευθύνεται σε όλους, γυμνασμένους ή μη. Έτσι, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε μπορείτε να καλύψετε καθημερινά περισσότερα μέτρα, αυξάνοντας την δύναμη και την αντοχή σας. Αν η φυσική κατάσταση σας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, έχετε το κεφάλι συνεχώς απ'έξω από το νερό ενώ κολυμπάτε και κρατήστε την ένταση σε ήπιο ρυθμό

Ένας μέσος άντρας 80 κιλών θα "κάψει" γύρω στις 600 θερμίδες την ώρα. Μία γυναίκα 50 κιλών γύρω στις 400. Το ελεύθερο δεν εγκυμονεί κινδύνους. Αντιθέτως, χρησιμοποιείται κατά κόρον για αποθεραπεία για τραυματισμούς των γονάτων, της μέσης και των ώμων.


Πεταλούδα (butterfly) 




Το πιο απαιτητικό στυλ κολύμβησης. Θέλει αρκετή εξάσκηση όσον αφορά την τεχνική του, μιας και ο συνδυασμός τραβήγματος των χεριών και "σπασίματος" της μέσης είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Είναι όμως και το πιο γρήγορο στυλ, αν εκτελεστεί σωστά και αυτό που "καίει" και τις περισσότερες θερμίδες λόγω του βαθμού δυσκολίας του. Τα χέρια βγαίνουν από το νερό και με την βοήθεια των ώμων ξαναμπαίνουν με δύναμη μέσα κατεβαίνοντας προς τα κάτω και τεντώνουν κοντά στα πλευρά. Η λεκάνη βγαίνει στην επιφάνεια, καθώς τα πόδια κλωτσάνε λυγισμένα. Γυμνάζει πλάτη (πλατύς ραχιαίος), στήθος, ώμους, μέση, ορθό κοιλιακό. Δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από παχυσαρκία ή άτομα με τραυματισμούς. Απευθύνεται σε άτομα με αρκετή εξοικείωση, τόσο με το στυλ, όσο και γενικότερα με την κολύμβηση. 

Δεδομένου ότι γίνεται σωστά και με την απαιτούμενη ένταση, το στυλ της πεταλούδας θα σας βοηθήσει να κάψετε περίπου στις 800 θερμίδες την ώρα για τους άντρες και 600 για τις γυναίκες.

Πρόσθιο (breaststroke)




Ίσως το πιο βασικό στυλ όταν ξεκινήσει κάποιος το κολύμπι. Θυμίζει την κίνηση του βατράχου μέσα στο νερό με ταυτόχρονη κίνηση χεριών και ποδιών. Τα 2 χέρια "τραβάνε" όσο το δυνατόν περισσότερο νερό με τους αγκώνες ανοιχτούς. Τα πόδια μαζεύονται και τεντώνουν γρήγορα πίσω. Στους αγώνες, οι κολυμβητές βάζουν και το κεφάλι μέσα. Σε μια πιο ελεύθερη και πιο ξεκούραστη παραλλαγή μπορείτε να το κρατήσετε συνέχεια απ'έξω. Γυμνάζει όλους τους μύες της πλάτης και του στήθους, στις κινήσεις των χεριών μπροστά. Επίσης, προσαγωγούς, γλουτιαίους και δικέφαλους μηριαίους στο "τίναγμα" των ποδιών. Τέλος, γυμνάζονται και οι κοιλιακοί μύες, κυρίως ο ορθός. 

Αν η φυσική σας κατάσταση βρίσκεται σε καλό επίπεδο, τότε μπορείτε να το εναλλάσσετε με το ελεύθερο για περισσότερη ποικιλία. Αν συμβαίνει το αντίθετο και πάλι δεν θα έχετε πρόβλημα. Λόγω της σχετικής ευκολίας της κίνησης, μπορείτε να ελέγξετε ανά πάσα στιγμή τον ρυθμό και τις αναπνοές σας. Για όσους δεν ξέρουν κολύμπι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μάθουν. Μπορείτε να μάθετε αρχικά την σωστή κίνηση των ποδιών κρατώντας μια σανίδα μπροστά. 

Άτομα με προβλήματα στην μέση καλύτερα να προτιμήσουν την πιο ήπια ένταση. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει το κεφάλι, το οποίο αν παραμένει συνεχώς εκτός νερού, πιθανώς να προκαλέσει αυχενικά προβλήματα σε άτομα με ανάλογο ιστορικό. Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα (μηνίσκο κτλ.) καλύτερα να αποφύγετε το συγκεκριμένο στυλ μιας και επιβαρύνει αρκετά τους έσω πλάγιους συνδέσμους και τους μηνίσκους. Μπορείτε να κάψετε περίπου 750 θερμίδες την ώρα για τους άντρες και 600 για τις γυναίκες.

 Ύπτιο (backstroke) 




Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση και η κίνηση των χεριών εναλλάσσεται με αυτήν των ποδιών. Το σώμα πρέπει να γέρνει ελαφρώς και να μην είναι τελείως ανάσκελα. Τα πόδια πρέπει να κινούνται συνεχώς, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάντε και ένα διάλειμμα για να μην... χτυπήσετε σε κάποιον λουόμενο! Ο ώμος πρέπει να κάνει ελεύθερη και μεγάλη περιστροφή καθώς βγαίνει από το νερό. Γυμνάζει  ως επί το πλείστον τους μύες των ώμων. Επίσης, οι μύες της πλάτης και οι κοιλιακή βοηθούν σημαντικά στην κίνηση του σώματος. Τέλος, γυμνάζονται οι τετρακέφαλοι, δικέφαλοι μηριαίοι και ο γλουτός. 

Ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, το ύπτιο είναι το πιο εύκολο στυλ μετά το πρόσθιο. Αν έχετε παραπανίσια κιλά, το ύπτιο είναι αρκετά ξεκούραστο. Θα μπορέσετε να κολυμπήσετε χωρίς πολλά διαλείμματα, καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες. Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα το ύπτιο λειτουργεί θεραπευτικά, ενδυναμώνοντας τους τετρακέφαλους. Αν έχετε πρόβλημα στην μέση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή εκτέλεση της κίνησης. Αν τα καταφέρετε, έχετε βρει την λύση για την στήριξη της σπονδυλικής σας στήλης. Αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός στα άνω άκρα, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους ώμους. Ελέγξτε τις απότομες κινήσεις και εκτελείτε την τεχνική αργά και σταθερά. Με αυτόν τον τρόπο να ενδυναμώσετε και την ωμική ζώνη.  Η θερμιδική κατανάλωση είναι 500 θερμίδες την ώρα για τους άντρες, 400 για τις γυναίκες. 




Ένα ακόμα θετικό της κολύμβησης είναι ότι ο εξοπλισμός  που πραγματικά χρειάζεστε δεν θα σας κοστίσει  πολλά χρήματα. Σίγουρα θα χρειαστείτε λοιπόν, ένα ζευγάρι γυαλιά για να μπορείτε να βλέπετε καλύτερα μέσα στο νερό και για να προστατεύσετε τα μάτια σας από το αλάτι ή το χλώριο. Όσον αφορά στο μαγιό, προτιμήστε κάτι πιο "εφαρμοστό" από τις συνηθισμένες βερμούδες, αν δεν θέλετε να δυσκολευτείτε αρκετά στο κολύμπι. Σε πισίνα απαραίτητη είναι η χρήση σκούφου. Τέλος, δοκιμάστε να φορέσετε και βατραχοπέδιλα. Εκτός του ότι θα σας βοηθήσουν να κολυμπήσετε πιο γρήγορα, θα γυμνάσουν παράλληλα περισσότερο τα πόδια σας. 

Ο συνδυασμός όμως της κολύμβησης  με άλλα αθλήματα, επιφέρει το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα της καλής φυσικής κατάστασης. Διότι ναι μεν το μυικό σύστημα λειτουργεί και γυμνάζεται πολύ καλά στην κολύμβηση, αλλά η επιβάρυνση στις αρθρώσεις είναι μηδενική. Αυτό, αν κάποιος γυμνάζεται αποκλειστικά και μόνο με κολύμβηση, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της αρμονικής ανάπτυξης μυών/συνδέσμων/τενόντων και μακροπρόθεσμα σε τραυματισμούς κυρίως των γονάτων. 




 Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι οι επαγγελματίες κολυμβητές και πολίστες, συνδυάζουν στην προπόνησή τους γυμναστική με βάρη και δρομικές ασκήσεις, για να θωρακίσουν τα γόνατά τους. Συνοψίζοντας, κάθε αθλούμενος ενδείκνυται να ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα εκγύμνασης που να συνδυάζει διάφορες μορφές αερόβιας άσκησης (κολύμβηση, ποδηλασία, πεζοπορία, ορειβασία, τρέξιμο κλπ) και ασκήσεις ενδυνάμωσης (λάστιχα, βάρη κλπ) για να βελτιώνει τις επιδόσεις του αρμονικά και με ασφάλεια.



Πηγή 2