Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η ελληνική Δύναμη Δέλτα

Η συγκρότηση, η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός τους, διασφαλίζουν την επίτευξη πλεονεκτήματος σε χώρο και τόπο σε άμεσο χρόνο και την αποφασιστική αντιμετώπιση της απειλής με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή εκδηλωθεί.

Στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζονται αποσπάσματα από 14 ασκήσεις στις οποίες ενεργοποιήθηκε  η «Δύναμη Δ», συνδυάζοντας μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, οι οποίες μεταφέρονται τάχιστα στην περιοχή της κρίσης από Πλοία Ταχείας Μεταφοράς τύπου Zubr, και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι παραπάνω ασκήσεις στις οποίες ενεπλάκησαν μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, αποσκοπούσαν στην επίδειξη ετοιμότητας ανάληψης αποστολών στο θέατρο επιχειρήσεων του Αν. Αιγαίου. Και μάλιστα σε χρονική στιγμή που η Τουρκία παρά την εμπλοκή της στη κρίση της Συρίας επιχειρούσε και επιχειρεί σταθερά να απεμπολήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο.

Ο χαρακτήρας του ΔΣΑΑ είναι διακλαδικός καθώς αποτελείται από μια Μικτή Δύναμη, με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται σε αυτή εκ περιτροπής από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, αεροσκάφη του ΑΤΑ και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ρίζες της δημιουργίας της Δύναμης «Δ» βρίσκονται στις 24 Νοεμβρίου 2004 όταν ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο Άμυνας η απόφαση για τη συγκρότηση Διακλαδικού Σχηματισμού Άμεσης Αντίδρασης (ΔΣΑΑ). Σύμφωνα με την τότε επίσημη ανακοίνωση ο ΔΣΑΑ θα ήταν ένας «αναπτυσσόμενος» σχηματισμός επιπέδου Ταξιαρχίας υπαγόμενος στον Α/ΓΕΕΘΑ.

Η επίσημη παρουσίαση της Δύναμης «Δ» πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2005 στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης «Δελφίν 05». Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου πελάγους και παρουσίασε για πρώτη φορά το είδος των σύγχρονων αποστολών που θα κλιθούν να εκτελέσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίοδο κρίσεως.

Σήμερα ο ΔΣΑΑ αλλιώς γνωστός και ως «Δύναμη Δ» αποτελεί το επιχειρησιακό σχήμα με άμεση ικανότητα ανταπόκρισης, στο οποίο βασίζεται ο Α/ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση συμβατικών αλλά και ασύμμετρων απειλών κατά την διάρκεια μιας κρίσης  η σε περίοδο της ειρήνης.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.