Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πολεμιστές της σκιάς

 "Shadow Warriors" (Πολεμιστές της σκιάς) είναι ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τον κόσμο των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών. Οι εταιρείες αυτές,  χρησιμοποιούν απόστρατους στρατιωτικούς, για την παροχή υπηρεσιών οι οποίες περιλαμβάνουν από εκπαίδευση μέχρι και ανάληψη ασφάλειας χώρων και προσώπων. Ακόμη και την ανάληψη μικρής κλίμακας στρατιωτικών αποστολών!

Αν και η πρόσληψη μισθοφόρων ήταν μια προσφιλής μέθοδος  για την εύρεση στρατού στο παρελθόν, σήμερα  θεωρείται παράνομο να χρησιμοποιούνται και να συμμετέχουν σε ένοπλες συρράξεις εναντίον μιας χώρας, σύμφωνα με την συνθήκη του ΟΗΕ περί μισθοφόρων.

Γι' αυτό και οι ιδιωτικές εταιρείες του είδους, προσέχουν παρα πολύ την εμπλοκή τους σε τέτοιες ενέργειες, φοβούμενες μη χαρακτηρισθούν μισθοφορικές. Οι ενέργειές τους διέπονται από αρχές και κανόνες σαν αυτούς που περιγράφονται στo κείμενο του Montreux.

Η πρόσληψη ιδωτικών στρατιωτικών εταιρειών για την προστασία και την υποστήριξη κυβερνητικών ή/και μη κυβερνητικών υπηρεσιών και οργανώσεων, αλλά και άλλων ιδιωτικών εταιρειών που ενεργοποιούνται μέσα σε πολεμικές ζώνες είναι κάτι το σύνηθες πλέον αν και υπάρχουν ακόμη διϊστάμενες απόψεις για  την νομιμότητά τους.

Στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, παρουσιάζονται πολλά στοιχεία, που διαφωτίζουν για την κατάσταση που επικρατεί μέσα σ' αυτόν τον ιδιόμορφο χώρο.

Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.