Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Προσοχή στη μεφλοκίνη!


Έχετε υπόψη σας την μεφλοκίνη (mefloquine);  

"Η μεφλοκίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας, με κύρια δράση την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο".

Θεωρείται ένα από τα κύρια φάρμακα για την καταπολέμηση της ελονοσίας. Ή καλύτερα εθεωρείτο μέχρι τώρα, αν και είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ψύχωση.

Μετά από εκτεταμένες παρατηρήσεις και αντικρουόμενες συζητήσεις μεταξύ επιστημόνων, η αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, αποφάσισε την αναστολή χορήγησης της, αφού διαπιστώθηκε ότι δημιουργεί ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές στο προσωπικό. Οι τελευταίες μάλιστα, (ζαλάδες, απώλεια ισορροπίας, εμβοές)  μπορούν να συνεχιστούν επί μήνες μετά την παύση λήψεως του φαρμάκου, έως και να παραμείνουν μόνιμες στον ασθενή. Σε αρκετές περιπτώσεις, ίσως με τη λήψη αυτού του φαρμάκου, να έγινε και απόκλιση της πραγματικής διάγνωσης, συγχέοντας την  με το μετατραυματικό στρες.

Φαντασθείτε ότι αυτό το φάρμακο κατασκευάστηκε στη 10ετία του '70 από στρατιωτικούς γιατρούς και χρησιμοποιήθηκε επί δεκαετίες ευρέως στον αμερικανικό στρατό και φυσικά στις ειδικές δυνάμεις, για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας που σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους.

Έτσι  η αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (που προηγήθηκε 2 μήνες) έβαλε το Lariam Roche (εμπορική ονομασία) στη μαύρη λίστα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Πρόσφατες δε έρευνες έδειξαν, ότι ο Αμερικανός στρατιώτης που  σε κατάσταση αμόκ σκότωσε 16 Αφγανούς το 2012, έκανε χρήση της μεφλοκίνης, ενώ έπασχε από νευρικές διαταραχές. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που προκάλεσε την όλη ιστορία

Ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι η εταιρεία κατασκευής, έσπευσε με έμφαση να ενημερώσει  πριν από 2 μήνες, το Συμβούλιο Υγείας της Ιρλανδίας, για τις παρενέργειες του φαρμάκου, χωρίς βέβαια να το αποσύρει από την αγορά.

Δεν ξέρω οι δικές μας υπηρεσίες τι έχουν κάνει και πως το αντιμετωπίζουν. Είμαι βέβαιος, ..ψύχραιμα.


Ανιχνευτής 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.