Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το αμφίβιο ρωσικό τυφέκιο

Πηγή
Οι Ρώσοι κατασκευαστές, παρουσίασαν πρόσφατα σε έκθεση πολεμικού υλικού, ένα νέο τυφέκιο  το ADS , που έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης βολής και μέσα στο νερό  όπως και στην ξηρά με τον ίδιο διαμέτρημα φυσιγγίου.

Έχει κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία Tula KBP Instrument Design Bureau και για τις υποβρύχιες βολές χρησιμοποιούνται ειδικά φυσίγγια, του ίδιου μεν διαμετρήματος 5,45 χιλ.,  αλλά διαφορετικού τύπου. Η βολίδα για νερό, έχει μεγαλύτερο μήκος (53,5 χιλ.) που σχεδόν αγγίζει το πυθμένιο του φυσιγγίου, του οποίου το συνολικό μήκος είναι 57 χιλ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει  ο χειριστής του όπλου, (εννοείται βατραχάνθρωπος) είναι να αλλάξει γεμιστήρα φυσιγγίων ξηράς με αντίστοιχο ..υποβρυχίων φυσιγγίων και αντίστροφα!

Μέχρι τώρα οι Ρώσοι υποβρύχιοι μαχητές έπρεπε να φέρουν μαζί τους δύο διαφορετικά ατομικά τυφέκια, ένα για αγώνα στην ξηρά και ένα για υποβρύχια εμπλοκή. Με το νέο τυφέκιο, απλά μεταφέρουν διαφορετικούς γεμιστήρες.






Στο ίδιο τυφέκιο τοποθετείται και εκτοξευτής βομβίδων 40 χιλ. Οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι στην ξηρά η ακρίβειά του και η απόδοσή του είναι ίδια και καλύτερη από αυτή του θρυλικού Καλάσνικοφ ΑΚ-47.

Το αμφίβιο αυτό τυφέκιο, που πειραματικά έχει αρχίσει η δοκιμή του από το 2005, παρουσιάστηκε πρόσφατα στην διεθνή έκθεση "Interpolitex 2013" που έγινε στη Μόσχα, πριν από λίγες ημέρες. 

Το βάρος του είναι 4,6 κιλά, χρησιμοποιεί φυσίγγια 5,45x39, έχει ταχυβολία 800 βολών/λεπτό και δραστικό βεληνεκές στην ξηρά, 500 μέτρα. Το δραστικό του βεληνεκές μέσα στο νερό,  φτάνει τα 25 μέτρα σε βάθος 30 μέτρων και μειώνεται στα 18 μέτρα σε βάθος 20 μέτρων.

Συγκρινόμενο με το παλιό υποβρύχιο όπλο των βατραχανθρώπων, το APS, της 10ετίας του '70, υπερέχει κατά πολύ στην χερσαία επίδοσή του, αφού λειτουργεί με αλλαγή γεμιστήρα σαν κανονικό όπλο. Το APS με τις "καρφοβελόνες" που εκτόξευε δεν ξεπερνούσε τα 50 μέτρα στην ξηρά, εκτός από τον περιορισμό των 180 συνολικά βολών που μπορούσε να κάνει!

Το αμφίβιο ADS έχει ήδη δοκιμασθεί από τις μονάδες υποβρυχίων καταστροφών του ρωσικού ναυτικού και η εταιρεία Rosoboronexport, προωθεί την εξαγωγή του στη διεθνή αγορά.

Καλό όπλο που δίνει διαφορετική διάσταση στις υποβρύχιες  αποστολές ειδικών δυνάμεων και καλή ..υποβρύχια προστασία! Δείτε ένα σχετικό βίντεο, πιέζοντας τον σύνδεσμο: ADS


Ανιχνευτής

























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.