Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Επιχείρηση "Μάννα"



File:5th parachute btn greece.jpg
Πηγή

Επιχείρηση "Μάννα" (Operation Manna) ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης που ανέλαβαν οι Βρετανοί κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο στην Ελλάδα, αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Αθήνα.

Συμμετείχε η 2η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών. Η μονάδα που έφτασε πρώτη στην Αθήνα, ήταν το 4ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών που έκανε άλμα στα Μέγαρα στις 12 Οκτωβρίου 1944, ακριβώς εκεί που είναι σήμερα η εκπαιδευτική ζώνη ρίψεως αλεξιπτωτιστών της ΣΧΑΛ. (Δείτε ένα ντοκιμαντέρ εκείνης της εποχής).

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την εκτέλεση άλματος και των υπολοίπων μονάδων της ταξιαρχίας (5ο τάγμα Σκώτων και 6ο τάγμα Ουαλών) που έφτασαν στην Αθήνα μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Ειδικότερα η Β' Μοίρα του Ιερού Λόχου, που βρισκόταν με Βρετανούς ήδη στον Πόρο, αποβιβάσθηκε στον όρμο Ζέας (Πασαλιμάνι) του Πειραιά, στις 14 Οκτωβρίου του 1944.

Η Β' Μοίρα, με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Μεσσηνόπουλο, αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης "Γ", του τακτικού συγκροτήματος του Ιερού Λόχου δηλαδή, που είχε συγκροτηθεί, προκειμένου να ενταχθεί στην Δύναμη "Fox" των Βρετανών, με σκοπό την αποβίβαση στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, η δύναμη "Γ", αποβιβάσθηκε στον όρμο Καψάλι των Κυθήρων, κάτω από πανηγυρική σύναξη των κατοίκων του νησιού. Ήδη υπήρχαν βρετανικά τμήματα της Δύναμης "Fox" εκεί.

Στις 2 Οκτωβρίου, μαζί με τα βρετανικά τμήματα, οι Ιερολοχίτες αποβιβάσθηκαν  στον Πόρο, όπου εγκαταστάθηκαν αμυντικά.  Μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, που παρέδωσαν την Αθήνα μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον τότε δήμαρχο της πόλης και σ' ένα κληρικό, άρχισε η άφιξη των Ελλήνων και των συμμάχων. Η κίνησή τους προς την Αθήνα, έγινε με συγκινητικές εκδηλώσεις των κατοίκων. Μια όαση χαράς, πριν την επόμενη καταιγίδα!

Στη συνέχεια, έφτασε και η βρετανική 23η τεθωρακισμένη ταξιαρχία με πλοία του βρετανικού και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και η βρετανική δύναμη ανέλαβε την προστασία της Αθήνας (από ποιούς;) και την υποστήριξη της κυβέρνησης Μ. Ανατολής που και αυτή έφτασε στην Αθήνα με πρωθυπουργό τον γέρο Γ. Παπανδρέου. Μαζί του ήλθε και ο Βρετανός στρατηγός Ronald Scobie, διοικητής των "Συμμαχικών Στρατευμάτων Απελευθέρωσης της Ελλάδας". Η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση, έφτασε με το θωρηκτό "Αβέρωφ" προερχόμενη από Ιταλία, στις 18 Οκτωβρίου 1944, που ήταν και η πρώτη ημέρα λειτουργίας του ελληνικού κράτους, μετά από τρισήμισι χρόνια στυγνής κατοχής!

Διαβάστε πως έφτασε ο ελληνικός στόλος πιέζοντας ΕΔΩ.

Δυστυχώς όμως, ο φανατισμός, το πάθος, το μίσος και ο τρόμος, είχαν προηγηθεί στην άφιξη. Ήδη το καζάνι του εμφύλιου σπαραγμού σιγόβραζε. Έτσι η απελευθέρωση δεν "εξαργυρώθηκε" με την αξία της θυσίας των Ελλήνων.


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.