Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Τα μάτια του «Σούπερμαν» για τις ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις

Πηγή



Ένα νέο, φορητό ραντάρ μικροκυμάτων θα βλέπει τον εχθρό τρισδιάστατα μέσα από τοίχους και φυσικά εμπόδια. Έτσι, οι ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις, αποκτούν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα ειδικά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Το νέο φορητό ολογραφικό ραντάρ θα περάσει αρκετά και επίπονα τεστ μέσα στο επόμενο διάστημα, για να αποδείξει την αξιοπιστία και τη χρηστικότητά του για τις μονάδες «κομάντος» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το high-tec μηχάνημα, που αναπτύχθηκε από το Κεντρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο (ΚΕΙ) Χημείας και Μηχανικής, προορίζεται για χρήση σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Ο «Ολογράφος», όπως λέγεται, λειτουργεί σε μια περιοχή των μικροκυμάτων που αντιστοιχεί σε μια ζώνη συχνοτήτων από 1-4 GHz. Τα κύματα που εκπέμπονται από τον πομπό διαπερνούν οποιαδήποτε υλικά και λαμβάνοντας το ανακλώμενο σήμα, το ραντάρ ανιχνεύει την κίνηση μέχρι και 6,5 m μακριά. Η φορητή μονάδα, έχει μικρό μέγεθος και βάρος 4,5 kg , μπορεί να αντέξει από πτώση πάνω σε μπετόν, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες από -20 C έως +50 C.

Για ειδικές αποστολές

Σύμφωνα με τον σχεδιαστή της συσκευής, το ραντάρ είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Κάθε άνθρωπος μπορεί να μάθει να το χρησιμοποιεί μέσα σε 15 λεπτά. Επιπλέον, το μέγεθος και το βάρος του, επιτρέπουν τη λειτουργία του με το ένα χέρι. «Υπάρχουν πολύ λίγες ρυθμίσεις, πρακτικά ελάχιστες. Υπάρχει ένα κουμπί για τη λειτουργία, με ενδείξεις εναλλαγών που ρυθμίζονται εύκολα», δήλωσε συνεργάτης που εκπροσωπεί το ΚΕΙ Χημείας και Μηχανικής.

Όπως είπε ένας αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων της Υπηρεσίας Πληροφοριών (Γενική Διεύθυνση Κατασκοπείας) του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ΕΔ (GRU) και βετεράνος των μαχών στην Τσετσενία, η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσε να είχε σώσει πολλές ζωές, τόσο μεταξύ των αμάχων, όσο και μεταξύ των στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων.

«Το ραντάρ θα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για μια αθόρυβη επίθεση, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Αυτή η συσκευή είναι καταρχήν αναγκαία για τις αντιτρομοκρατικές μονάδες, που επιχειρούν με στόχο τη διάσωση ομήρων, όπως για παράδειγμα η ομάδα «Άλφα». Μία άλλη περίπτωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ραντάρ μικροκυμάτων, είναι εκεί που υπάρχει κάποιου είδους υλικό ή αντικείμενα που δεν πρέπει να καταστραφούν ή ακόμα και να υποστούν την παραμικρή βλάβη. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση σε αεροσκάφος. 

Η χρήση του ολογραφικού ραντάρ, θα επέτρεπε χωρίς άμεση οπτική επαφή, τον εντοπισμό του στόχου, την οπτική απομόνωση του εχθρού και τη δυνατότητα ξαφνικής επίθεση στον εχθρό. Οι ενέργειες αυτές, είναι το 50% της επιτυχίας σε μια αποστολή. Έτσι, το ραντάρ, θα μπορέσει να σώσει πολλές ζωές», είπε ο ίδιος.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.