Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΙΧΝΕΥΜΩΝ

Πηγή
Είχαμε μιλήσει για τους Ιχνεύμονες σε προηγούμενο άρθρο. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, η ορθότητα της θεωρίας! Αφγανός αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, πριν από λίγες ημέρες, αφού πήρε όλο τον ειδικό εξοπλισμό του και άλλα μέσα, πυρομαχικά, οπλισμό και το ειδικό όχημα μάχης, ¨αποχαιρέτησε" τη σημαία και έφυγε με σκοπό να ενωθεί και να πολεμήσει στο πλευρό των ομόθρησκών του, ανταρτών Τάλιμπαν.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν επίσημες αρχές, αναφέροντας τις σχετικές λεπτομέρειες. Ο Μονσίφ Χαν λοιπόν, (το όνομα του λιποτάκτη), έδωσε άδεια στην εικοσαμελή διμοιρία του κατά τη διάρκεια τοπικής θρησκευτικής τελετής στην πόλη  Άσανταμπαντ της επαρχίας Κουνάρ, μάζεψε τον οπλισμό τους, διόπτρες νυκτερινής όρασης, μπήκε στο "Χαμβί" (Humvee) και έβαλε μπρος για τους Hezb-e-Islami, ένα γκρουπ, αδελφοποιημένο με τους Τάλιμπαν.

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό παρόμοιας λιποταξίας, ούτε θα είναι και το τελευταίο κατά τη γνώμη μου. Προκαλεί όμως ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός, ότι ένας πολύ καλά επιλεγμένος και εκπαιδευμένος κομάντος και μάλιστα αξιωματικός, μπόρεσε να ξεγελάσει την υπηρεσία του για τις πεποιθήσεις του. 

Αν ληφθεί υπ' όψη ότι για να στρατολογηθεί ένας Αφγανός πολίτης χρειάζεται να περάσει  οκτώ επίπεδα ελέγχου και έγκρισης για να ενταχθεί στις δυνάμεις ασφαλείας και του εθνικού τους στρατού και από εκεί άλλα τόσα για τις ειδικές δυνάμεις, διαπιστώνεται ότι το σύστημα ασφαλείας και  ελέγχου παρουσιάζει "διαρροές"!

Όπως έχουμε ξαναπεί, ο αντάρτης παραμένοντας στη σκιά, παρακολουθεί, με υπομονή και επιμονή. Όταν διαπιστώνει αδυναμίες τις εκμεταλλεύεται. Τον περασμένο χρόνο, υπήρξαν αρκετοί νεκροί στους κόλπους των στρατευμάτων της ISAF. Τώρα βλέπουμε έτοιμους καλοεκπαιδευμένους Αφγανούς κομάντος, να εμφανίζονται με το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό των Τάλιμπαν.

Αυτό που φαίνεται αποκαρδιωτικό, για όσους έχουν καταναλώσει χρόνο, κόπο και ενίοτε αίμα στο Αφγανιστάν στα πλαίσια της συμμαχίας και έχουν χάσει συναδέλφους στην προσπάθεια της βοήθειας
της δύσμοιρης χώρας, είναι ότι δεν υπάρχει βελτίωση, μετά από 12 χρόνια αμείλικτου ανταρτοπολέμου. Τζάμπα ο κόπος! Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει μετά την πλήρη αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων. Ας τους βοηθήσει ο Θεός  ..τους!


Ανιχνευτής














Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.