Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Το "δέσιμο"

Πριν από 2 μήνες εγκαινιάσθηκε το νέο κτίριο που θα αποτελεί την έδρα τής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Specal Operations Headquarters), μιας διοίκησης που έχει σαν κύρια αποστολή την επίτευξη του συντονισμού μεταξύ των αντίστοιχων διοικήσεων των κρατών-μελών της συμμαχίας αλλά και αυτών των χωρών που χαρακτηρίζονται ως συνεργάτες (partners).

Αποτελεί προτεραιότητα και κρίσιμη αναγκαιότητα η βελτίωση των ικανοτήτων διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Οι επιχειρήσεις της τελευταίας τουλάχιστον 10ετίας στις οποίες η συμμαχία έχει συμμετάσχει,  το αποδεικνύουν.

Για να μπορούν όμως να διεξαχθούν οι διακλαδικές, διασυμμαχικές ειδικές επιχειρήσεις με επιτυχία, πρέπει πρώτα να υπάρχουν διαθέσιμες ειδικές δυνάμεις και μέσα, μετά πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες για τις αποστολές που θα τους ζητηθούν ν' αναλάβουν και τέλος πρέπει να μπορεί το προσωπικό που θα προέρχεται από διαφορετικές χώρες, να συνεργάζεται, ακολουθώντας κοινό δόγμα, κοινές αρχές και τυποποιημένες οδηγίες επιχειρήσεων, αυτές που στη στρατιωτική ορολογία αναφέρονται σαν "Βασικές Οδηγίες Επιχειρήσεων, ΒΟΕ" ή αγγλικά "Standard Operating Procedures, SOPs".

Ο συντονισμός επιτυγχάνεται μέσα από ενιαία εκπαίδευση και  κοινές επιχειρησιακές ασκήσεις με τη χρήση αξιόπιστου και σύγχρονου εξοπλισμού. Το δέσιμο γίνεται εκεί στην συνεκπαίδευση. Ξεκινά από κοινά σχολεία στελεχών και γενικά προσωπικού και καταλήγει σε διακλαδικές διασυμμαχικές ασκήσεις σε περιοχές που προσφέρονται από φιλοξενούντα κράτη.

Ένα κοινό σχολείο που ήδη χρησιμοποιείται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, είναι το "Σχολείο Ειδικών Επιχειρήσεων (NATO Special Operations School) που βρίσκεται στο Βέλγιο και από το οποίο έχουν περάσει 3.500 εκπαιδευόμενοι ξεκινώντας από το 2007.

Εκτός απ' αυτό, χώρες -μέλη έχουν διαθέσει σχολές και κέντρα εκπαίδευσης για εξειδικευμένα σχολεία που καλύπτουν επιχειρησιακές απαιτήσεις ειδικών επιχειρήσεων. Η Ελλάδα πέραν της συμμετοχής της σαν μέλος στο Διεθνές Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης (International Special Training Centre, ISTC), διαθέτει και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, (ΚΕΝΑΠ) (Naval Maritime Interdiction Operational Training Centre, NMIOTC).

Εκτός από την εκπαίδευση, πρέπει να υπάρχει και η  συνεχής επικοινωνία μέσα από επαφές, συναντήσεις, συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις, μεταξύ των εθνικών διοικήσεων αλλά και στελεχών των ειδικών δυνάμεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών και η αλληλοενημέρωση σε νέες μεθόδους, τεχνικές, τακτικές και νέο εξοπλισμό, είναι σημαντική για την απόκτηση κοινής επιχειρησιακής εικόνας.

Αυτό είναι και το όραμα με βάση το οποίο δημιουργήθηκε (με αμερικανική πρωτοβουλία) το νατοϊκό στρατηγείο ειδικών επιχειρήσεων. Είναι θέμα εθνικής οπτικής γωνίας η συμμετοχή κάθε κράτους όπως γίνεται κατανοητό και έχει αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο.

Με την οικονομική κρίση να μαστίζει τη χώρα μας και τους Έλληνες να βρίσκονται πλέον σε κατάσταση οικονομικού πολέμου με ασαφείς και απροσδιόριστες μέχρι στιγμής εξελίξεις, είναι αναμενόμενο να έχουν πληγεί οι Ένοπλες Δυνάμεις και κατ' επέκταση οι Ειδικές Δυνάμεις, στις οποίες οι επιπτώσεις  αρχίζουν να εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης όλο και πιο συχνά.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις που επηρεάζονται. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται και αλλού. Στη Βρετανία για παράδειγμα! Μόνο που εκεί η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι λίγο διαφορετική.

Και πάλι κατά την ταπεινή μου άποψη είναι θέμα εθνικών επιδιώξεων και προτεραιοτήτων. Οι ειδικές δυνάμεις δεν είναι κάτι που μπορείς εύκολα να "κόψεις" και μετά να "ράψεις". Πολύ εύκολα μπορούν να καταργηθούν ή να μειωθούν, αλλά πολύ δύσκολα δημιουργούνται ξανά και βέβαια όχι  άμεσα, όταν απαιτηθούν!

Επομένως πρέπει να σταθμίζεται και να εξετάζεται πολύ προσεκτικά  η σκοπιμότητα της ύπαρξής τους, ο ρόλος τους στα πλαίσια των εθνικών επιδιώξεων και η χρησιμότητά τους για την επίτευξη εθνικών στόχων και για την αντιμετώπιση απειλών.

Πιο απλά χρειαζόμαστε ένα ειδικό "εργαλείο" ή όχι; Αν ναι, πρέπει να το συντηρούμε ανάλογα, για να μπορεί να εξυπηρετεί το σκοπό του! Νομίζω ότι το "όχι" θα ήταν μια πολύ αφελής και ανόητη απάντηση!

Ανιχνευτής



















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.