Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η τεχνολογία και η ειδική αναγνώριση


Δεν πάει πολύ καιρός που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ και σε αρκετά ιστολόγια του διαδικτύου η είδηση για την ύπαρξη ενός νέου ειδικού συστήματος  απ' αέρος επιτήρησης και αναγνώρισης, που χρησιμοποιούν οι  υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. 

Το ενδιαφέρον της είδησης, πέραν της νέας τεχνολογίας, είναι ότι ο άνθρωπος που επινόησε αυτό το σύστημα είναι ελληνικής καταγωγής και εργάζεται για λογαριασμό της BΑΕ systems. Το σύστημα, του οποίου το πρόγραμμα κατασκευής και εξέλιξης   παρακολουθεί η γνωστή DARPA, ονομάζεται "ARGUS IS"(Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System) (Αυτόνομο πανοπτικό σύστημα επιτήρησης πραγματικού χρόνου) και έχει σαν σκοπό την λεπτομερή παρακολούθηση επιλεγμένων περιοχών. Δεν ξέρω αν σκέφτηκαν τον "Άργο Πανόπτη" της μυθολογίας μας για να το ονομάσουν ή είναι απλή σύμπτωση του ακρωνύμιου. Πάντως ταιριάζει!

Below appears part of an ARGUS-IS image of Quantico Naval Base in Virginia, while above ap...

Οι δυνατότητές του είναι πολλαπλάσιες από τα μέχρι τώρα συστήματα επιτήρησης και φωτογράφισης,  που διαθέτουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, (ΜΕΑ) (ή όπως συχνά αναφέρονται στ' αγγλικά UAVs ή Drones), αφού δίνει λεπτομέρειες εικόνας σε μεγάλη έκταση.

Μπορεί ταυτόχρονα να παρατηρεί μια μικρή πόλη και να καταγράφει οτιδήποτε κινείται σ' αυτή την περιοχή. Μπορεί ακόμη να δει με λεπτομέρεια μέχρι και ένα κινητό!  Αναφέρω το κινητό, για να σας πω ότι στην ουσία η ιδέα κατασκευής αυτού του συστήματος επιτήρησης στηρίζεται σε 368 τσιπς καμερών κινητού των 5 pixels! Διαιρεμένα στα τέσσερα συνθέτουν μια τετράφακη ψηφιακή κάμερα! Λεπτομέρειες όμως μπορείτε να διαβάσετε στους συνδέσμους παραπάνω που δίνουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία.

Sketch of the four-lens ARGUS-IS digital camera, mounted in gyroscopically stabilized gimb...
Σχηματική απεικόνιση ψηφιακής κάμερας ARGUS IS  (Πηγή)

Τα ΜΕΑ εξελίσσονται με τεράστια άλματα, επιτρέποντας την συλλογή πολύτιμων και πραγματικού χρόνου πληροφοριών, που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων και πολύ περισσότερο ειδικών επιχειρήσεων. Δεν μπαίνω στη λογική του "μεγάλου αδελφού" γιατί τότε το μυαλό αρχίζει να βγάζει πολλά και περίεργα σενάρια.

Το να λαμβάνεις αυτές τις εικόνες στην οθόνη ενός "έξυπνου κινητού" 'η φορητού υπολογιστή και να ξέρεις τι γίνεται λίγα χιλιόμετρα μακριά σου και γύρω σου, όταν βρίσκεσαι μέσα σε εχθρική περιοχή είναι μεγάλη υπόθεση! Αποφεύγεις κινήσεις που μπορούν να είναι μοιραίες! Όταν μάλιστα αυτά μπορείς να τα κάνεις και νύκτα, ακόμη καλύτερα!

Μπορείς να τα δεις όλα; Μπορείς να εμπιστευτείς απόλυτα και μόνο τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έρχονται από ψηλά για να στηριχθείς και να σχεδιάσεις πλήρως μια επιχείρηση;  Μπορείς να παρακολουθείς συνέχεια μια συγκεκριμένη περιοχή στην οποία θα δράσεις; Ερωτήματα που πάντα έρχονται μπροστά, για να εκτιμηθεί αν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ο άνθρωπος, για να δώσει τις τελευταίες,  επίκαιρες και πιο καταλυτικές πληροφορίες.

Πηγή

Η ειδική αναγνώριση, είναι κάτι πολύ περισσότερο απ' ότι η απλή αποτύπωση κινήσεων και χώρου! Η τεχνολογία υποστηρίζει και δεν υποκαθιστά, τουλάχιστον όχι ακόμη, στο χώρο των ειδικών δυνάμεων.

Χρειάζονται οι περίπολοι αναγνώρισης; Η "άτυχη" καταδρομή των Γάλλων στη Σομαλία, νομίζω ότι δίνει μια καλή απάντηση.

Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.