Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

"Κυνηγητό" στο Μάλι

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη  των μεγαλύτερων πόλεων και αστικών περιοχών στο  βόρειο Μάλι και την εκδίωξη των ανταρτών, φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί προς το παρόν!  Πιθανόν κάποιες συμβατικές μονάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση "SERVAL",  ν' αρχίσουν  να αποδεσμεύονται από την περιοχή.

Αυτοί που σίγουρα θα παραμείνουν όμως, θα είναι η γαλλική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων  με κάποιες από τις μονάδες της και ειδικότερα με το 1ο Σύνταγμα  Αλεξιπτωτιστών (1er RPIma). (Στην ουσία πρόκειται για μία μοίρα Αλεξιπτωτιστών, που για λόγους παράδοσης διατηρεί τ' όνομα συντάγματος).  Έχουν οργανώσει τη προκεχωρημένη βάση τους, βόρεια από το Κιντάλ.

Οι αντάρτες, όπως πάντα, εφαρμόζουν τις ίδιες και αναλλοίωτες αρχές το ανταρτοπολέμου. Μπροστά στην ισχυρότερη δύναμη, "αυτοδιαλύθηκαν" και διέφυγαν προς ασφαλείς γι' αυτούς περιοχές. Ξεκινούν πλέον οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης, που θυμίζουν σε μικρογραφία το Αφγανιστάν!

Τώρα αρχίζει να εμφανίζεται το πραγματικό πρόσωπο του ανταρτοπολέμου, που μάλλον θα συνεχιστεί για πολύ καιρό! Οι ειδικές δυνάμεις, καλούνται να ανακαλύψουν το ή τα κρησφύγετα των ανταρτών και έχουν αρχίσει το κυνηγητό του "καπετάν" Μοχτάρ Μπελμοχτάρ (Mokhtar Belmokhtar) διοικητή της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ, (AQIM) για το Μάλι και την Αλγερία, και επίσης διοικητή  της "Ταξιαρχίας Αυτών που υπογράφουν με το αίμα τους" (Those who sign with their blood Brigade), δηλαδή του γκρουπ που επιτέθηκε πρόσφατα στην εγκατάσταση φυσικού αερίου στην ανατολική Αλγερία.

Μέρος αυτής της ειδικής επιχείρησης, είναι και η ανεύρεση-απελευθέρωση επτά Γάλλων ομήρων, που συνελήφθησαν από τους αντάρτες στην περιοχή Σαχέλ στο Βόρειο Μάλι. Λέγεται ότι οι έξι απ' αυτούς κρατούνται από την AQIM, ενώ τον έβδομο τον έχουν  σ' ένα άλλο ισλαμικό γκρουπ, το "Κίνημα για την ενότητα και το Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική" (Movement for Oneness and Jihad in West Africa, MUJAO). 

The Ifoghas mountains located to the North of Kidal.
Η οροσειρά Ιφογκάς βόρεια του Κιντάλ (Πηγή)

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ κρύβεται στην οροσειρά "Adrar des Ifoghas", που εκτείνεται σε περιοχή πάνω από 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα σύνορα μεταξύ Μάλι και Αλγερίας.

Adrar des Ifoghas
Άποψη της οροσειράς του Ιφογκάς (Πηγή)
 Για την επιχείρηση, έχουν διατεθεί αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και όπως έχει αρχίσει να μαθαίνεται, οι Βρετανοί έχουν διαθέσει ειδικό τμήμα  κυρίως από τα "παιδιά της αναγνώρισης" (Special Reconnaissance Regiment). Δεν έχουν μείνει απ' έξω οι Καναδοί, αλλά ούτε και οι Αμερικανοί, οι οποίοι απλά δεν θέλουν προς το παρόν να έχουν το προβάδισμα εκεί! 

Αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τις ειδικές μονάδες του κυβερνητικού στρατού του Μάλι, κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά  χρόνια. Τα πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν  ότι η προσπάθεια αυτή, δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα όμως!

Υπάρχουν αναφορές για διαφθορά και χρηματισμό στελεχών του στρατού, καθώς και για κλοπές στρατιωτικών εφοδίων και μεταπωλήσεις στη μαύρη αγορά! "Στρατιώτες του Μάλι μπορούν να γυρίσουν τα όπλα εναντίον συμμάχων για ένα δολάριο" λένε κάποιοι κύκλοι. Έτσι δεν μπορεί να κερδηθεί ο ανταρτοπόλεμος!

Το ισλαμιστικό κίνημα με τους αντάρτες του, κερδίζει και εξασφαλίζει προς το παρόν χώρο, ανάμεσα στον πληθυσμό μία με το καλό και μία με το άγριο, έχοντας σαν βασικό όπλο τη θρησκεία. Δεν έχουν ξεκόψει οι δεσμοί! "Ο αγώνας συνεχίζεται!"


Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.