Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Η εικονική πραγματικότητα και η εκπαίδευση!


Τα video games κατακλύζουν την αγορά και με αχαλίνωτη φαντασία οι κατασκευαστές σκηνοθετούν σενάρια εξώκοσμα, ξεκινώντας από μυθικά βασίλεια χαμένα βαθιά στο παρελθόν και φτάνοντας στο απώτερο μέλλον.

Ακόμη σκαρφίζονται, εμπνευσμένοι ίσως από τη δεισιδαιμονία που συνοδεύει τη ανθρώπινη ψυχή, σατανικές φιγούρες και παραμυθένιες καταστάσεις, όπου το καλό αντιπαλεύεται το κακό και το αντίθετο.

Μέσα σ' αυτή την πληθώρα, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, δεν λείπουν βέβαια και αυτά με στρατιωτικό περιεχόμενο! Πώς θα μπορούσαν άλλωστε!

Ειδικά οι αμερικανικές εταιρείες τέτοιων παιχνιδιών, διαπρέπουν στην αγορά του είδους τους. Εξ αιτίας αυτών και με το δέλεαρ των πολλών χρημάτων, αν θυμάστε έγινε ολόκληρο θέμα πριν μερικούς μήνες με κάποιους βατραχανθρώπους SEALs, που συμφώνησαν με  εταιρεία να δίνουν συμβουλές για την τακτική, την τεχνική και τον εξοπλισμό των μονάδων τους, ώστε να κατασκευαστεί ένα ανάλογο παιχνίδι! Αποστρατεύθηκαν γιατί έβγαλαν στη φόρα πληροφορίες που εύκολα πλέον μέσα από παιχνίδι μαθαίνουν οι αντίπαλοι, όποιοι και αν είναι αυτοί!

Ποιός δεν ξέρει το "Medal of Honour"; Η αντίστοιχη εταιρεία έχει γίνει διάσημη πλέον! 

Ο αμερικανικός στρατός εδώ και μια δεκαετία κυρίως, έχει χρησιμοποιήσει την μέθοδο αυτή, για να προσελκύει προσωπικό για κατάταξη στις τάξεις του, συνεργαζόμενος με  τέτοιες εταιρείες. 

Αλλά και σε όλους τους σύγχρονους στρατούς του κόσμου, έχει υιοθετηθεί η μέθοδος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών για εκπαίδευση νεοσύλλεκτων στρατιωτών, αφού είναι ελκυστική και  ενδιαφέρουσα για τους νέους, που έχουν μεγαλώσει παίζοντας στους υπολογιστές τους!


Υπάρχουν εκπαιδευτικά μοντέλα κατάλληλα για εκπαίδευση στη βολή ατομικού και ομαδικού οπλισμού, στην οδήγηση πάσης φύσεως  μέσων μεταφοράς και μάχης και στην τακτική μικρών αλλά και μεγάλων κλιμακίων. 

Η εικονική πραγματικότητα πλησιάζει τόσο περισσότερο την πραγματική κατάσταση, όσο περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες τοποθετούνται στην "μηχανή" για να δημιουργηθούν διάφορες καταστάσεις πεδίου μάχης.

Το ζητούμενο ήταν και είναι από στρατιωτικής πλευράς, να μπορεί κάποιος να βάζει τα δεδομένα μιας επιχείρησης, και να "παίζει", βλέποντας πως θα εξελιχθεί και τι ενδεχόμενη αντίδραση θα μπορεί να περιμένει από τον αντίπαλό του. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να διαμορφώνει τον αντίπαλο, το έδαφος και τον καιρό της περιοχής επιχειρήσεων, με όλα τα πραγματικά και ακριβή στοιχεία που διαθέτει!

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ένας στρατιώτης-μαχητής, μέχρι και ένας διοικητής μονάδας ή σχηματισμού, ο καθένας στο επίπεδό του, να "παίζει" παράλληλα την αποστολή του και να διαπιστώνει ανάγκες, ελλείψεις και  κενά κατά την διεξαγωγή της επιχείρησης. Όταν πρόκειται μάλιστα για ειδική επιχείρηση, κερδίζεται χρόνος πραγματικών δοκιμών. Γι' αυτό άλλωστε,  οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό παιγνίδι και την προσομοίωση, από το 1991!

Βέβαια, το να κατασκευάσεις από την αρχή τέτοιο πρόγραμμα κοστίζει πολύ, 'όπως λένε οι ειδικοί! Οι Αμερικανοί, βρήκαν πιο οικονομικό να χρησιμοποιήσουν σαν βάση ή  πλατφόρμα, την "μηχανή"  ενός εμπορικού παιχνιδιού και επάνω σ' αυτό να "κτίζουν" το δικό τους σενάριο, δίνοντας δεδομένα για όποια τακτική κατάσταση θέλουν! 


Με την ύπαρξη του διαδικτύου και την σύγχρονη τεχνολογία, μπορούν οι στρατιώτες να έχουν πρόσβαση σε όποια περιοχή επιχειρήσεων και αν βρίσκονται και να "μάχονται"  δοκιμάζοντας το σχέδιό τους μέσα στην εικονική πραγματικότητα, πριν βγουν για την αποστολή τους στην ωμή πραγματικότητα!  Αυτό γίνεται πάντα, λαμβάνοντας τα μέτρα ασφαλείας διαρροής πληροφοριών από το internet, όπως τουλάχιστον εξηγούν οι αρμόδιοι. Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για "του λόγου το ασφαλές"!

Η πλατφόρμα πάντως που χρησιμοποιούν, είναι το παιχνίδι  "America's Army". Μπορείτε να μπείτε και να "παίξετε"  τα σενάρια, που το κοινό μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση!

Πάντως χωρίς ιδρώτα και σκληρή φυσική και τακτική εκπαίδευση στα διάφορα απαιτούμενα σχολεία, κομάντος δεν γίνεσαι! Όλα αυτά είναι υποβοηθητικά, για να εξηγούμαστε δηλαδή!

Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.