Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Gladius

Οι Γερμανοί εξοπλίζονται! Εξοπλίζουν τους στρατιώτες, κατά προτεραιότητα των ειδικών δυνάμεων με ό,τι καλύτερο παράγει η εγχώρια βιομηχανία τους.  Το φιλόδοξο σύστημα "Gladius" για τον σύγχρονο  στρατιώτη προχωρεί, με υπογραφή συμβολαίου ύψους 84 εκατομμυρίων Ευρώ του γερμανικού στρατού, με την γερμανική εταιρεία Rheinmetal, για 7 διαφορετικά υποσυστήματα με 60 συνολικά φορητά εξαρτήματα και στολή,  που μπορούν να εξοπλίσουν πλήρως 600 άτομα και σε πρώτο χρόνο, το γερμανικό προσωπικό στο Αφγανιστάν.




Το τι θα περιέχεται στο πακέτο, φαίνεται νομίζω καθαρά και παραστατικά στην παραπάνω εικόνα. Η βασική επιδίωξη είναι η ελάφρυνση του φόρτου μάχης με σημαντική μείωση του βάρους. Τα 7 υποσυστήματα περιλαμβάνουν: 
  • Όργανα παρατήρησης-αναγνώρισης με θερμικές διόπτρες
  • Σκοπευτικά όργανα οπλισμού, ημέρας και νύκτας
  • Φορητός οπλισμός διαφόρων διαμετρημάτων και χρήσεων
  • Σύστημα επικοινωνίας-διοίκησης  
  • Σύστημα κοινής επιχειρησιακής εικόνας
  • Υλικά ενδύσεως-προστασίας του μαχητή (κράνος, επιγονατίδες, αλεξίσφαιρο, στολή) 
  • Κεντρικό φορητό ατομικό σύστημα παρατήρησης-επικοινωνίας-προσανατολισμού


Η στολή που περιλαμβάνει κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο, θα είναι πολλαπλής χρήσης, δηλαδή θα παρέχει προστασία από παρατήρηση ημέρας ή νύκτας, με  πολυχρωματική παραλλαγή αντι-infrared, πυρίμαχη, παντός καιρού και προστασίας ΑΡΒΧΠ, ενώ παράλληλα θα εμπεριέχει ενσωματωμένα μια βάση-θήκη στην πλάτη για την εγκατάσταση των απαραίτητων συσκευών επικοινωνιών (φορητό ασύρματο, ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπαταρίες και GPS).

Ο στόχος είναι να υπάρχει ενδοεπικοινωνία στα πλαίσια της ομάδος, ανταλλαγή πληροφοριών και άμεση διαμόρφωση κοινής επιχειρησιακής εικόνας για την επικρατούσα κατάσταση, παράλληλα με την επικοινωνία με τα μεγαλύτερα στην ιεραρχία κλιμάκια.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, φωτογραφίζουν τον μαχητή των ειδικών δυνάμεων, έστω και αν αναφέρονται σε οπλίτη πεζικού. Δεν λέω ότι το πεζικό δεν χρειάζεται τέτοια συστήματα, αλλά... είναι κομμάτι δύσκολο να φοράς όλα αυτά τα "μπιχλιμπίδια" για να εκτελέσεις μια έφοδο σε ύψωμα! Όποιος το έχει κάνει, καταλαβαίνει τι εννοώ! 

Μη ξεχνάμε ότι η ομάδα πεζικού ενεργεί σε περιορισμένο τόπο, εντεταγμένη μέσα σε διμοιρία και αυτή με τη σειρά της σε λόχο και πάει λέγοντας! Που σημαίνει ότι ο συντονισμός που χρειάζεται,  μέσα στην ομάδα, ελέγχεται με οπτική επαφή στις περισσότερες καταστάσεις, εκτός από ειδικούς αγώνες, όπως σε κατοικημένους τόπους, σε δάση, σε ορεινό αγώνα, η σε ξεχωριστές αποστολές πλαγιοφυλακής, εμπροσθοφυλακής, προφυλακών μάχης, περιπόλων κλπ. Επομένως τα "εργαλεία" είναι χρήσιμα κατά περίπτωση.

Στις ειδικές επιχειρήσεις, τα πράγματα αλλάζουν! Εδώ κατά κανόνα υπάρχουν τμήματα με μικρό αριθμό προσωπικού, που ενδεχομένως να δρουν απομονωμένα ακόμη και σε ατομικό επίπεδο. "Κάθε μαχητής μια μονάδα" συνηθίζαμε να λέμε παλιά, για να δώσουμε έμφαση στη διαφορά από τον οπλίτη πεζικού. Διαφορετικός τελείως ρόλος! Και πάλι, πρέπει να  υπάρχει "δεξαμενή" ειδικών υλικών και οπλισμού, για να επιλέγεται το καταλληλότερο ανάλογα με την αποστολή.

Τώρα να πούμε και κάτι άλλο! Δοκιμάστε να κάνετε βολές και παράλληλα προσπαθήστε  να μιλήσετε στον ασύρματο ή  ακόμη χειρότερα, προσπαθήστε ν' ακούσετε, ενώ δίπλα σας  άλλοι πυροβολούν συνεχώς και αδιαλείπτως. Αμ' δε! Έστω και αν θέλετε να μιλήσετε στο διπλανό σας, δεν πρόκειται να σας ακούσει ή να τον ακούσετε! Μόνο με νοήματα! Σηματοδοσία μάχης!

Αν προσθέσετε και τον καταιγισμό πυρών των απέναντι, γιατί δεν θα έχει ένας στρατιώτης να σκοπεύει ξόανα, αλλά άλλους αντίστοιχους αντιπάλους που κι' αυτοί θα προσπαθούν να τον κτυπήσουν, η δυσκολία επικοινωνίας και της παρατήρησης, δυσκολεύει με γεωμετρική πρόοδο. Αέρια, πετραδάκια, σκόνη, θραύσματα και "σφυρίζοντα" βλήματα θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην ακούτε και να βλέπετε, προσπαθώντας να πετύχουν να μη δείτε και ν' ακούσετε ποτέ ξανά! Βγάζεις τ' ακουστικά, ακόμη και τα γυαλιά, και ό,τι άλλο σ' ενοχλεί, για να έχεις καλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντος.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι η βασική και προχωρημένη ατομική τακτική εκπαίδευση  είναι απαραίτητη και αναγκαία για την επιβίωση του μαχητή. Οι βασικοί κανόνες κίνησης, παρατήρησης, προσανατολισμού, κάλυψης-απόκρυψης και φυσικής επικοινωνίας στο πεδίο της μάχης,   είναι πάντα επίκαιροι και χρήσιμοι. Όλα τα σύγχρονα όργανα μόνο υποβοηθούν και όχι πάντα. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να προσεγγίζεται η όποια επιχειρησιακή απαίτηση εγείρεται.

Οι Γερμανοί εξοπλίζονται! Ποιός είναι ο εχθρός τους άραγε; Μάλλον θέλουν να είναι συνεπείς με τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ. Καλά κάνουν! Αφού έχουν το χρήμα, το ξοδεύουν όπως θέλουν. "Περί ορέξεως ουδείς λόγος".

Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.