Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τα κόκκινα μπερέ

Βρετανοί εκπαιδευόμενοι αλεξιπτωτιστές, πριν από την εκτέλεση της αεραποβατικής καταδρομής στο Μπρούνεβαλ. (Πηγή)
Το 1942, οι Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει κατά μήκος των ακτών της Γαλλίας προς την Μάγχη, κάτι παράξενα όργανα, που η βρετανική πολεμική αεροπορία είχε ανιχνεύσει από τις αρχές εκείνης της χρονιάς.

Οι Βρετανοί διαπίστωσαν ότι αυτές οι περίεργες εγκαταστάσεις φυλάγονταν πολύ προσεκτικά από τους Γερμανούς. Κάνοντας αναλύσεις και εκτιμήσεις, κατάληξαν στο συμπέρασμα, ότι πολύ πιθανόν ή αύξηση των απωλειών σε μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη τους, είχε να κάνει με την ύπαρξη αυτών των κατασκευών.

Αεροφωτογραφία του ραντάρ στο Μπρούνεβαλ (Πηγή)
Αποφάσισαν να εκτελέσουν μια ειδική επιχείρηση με αλεξιπτωτιστές, προκειμένου να καταλάβουν προσωρινά μια τέτοια εγκατάσταση, να πάρουν κομμάτια από τα όργανα των Γερμανών και να τα φέρουν πίσω στην Βρετανία για να τα εξετάσουν ειδικοί επιστήμονες.

Kαταστρώθηκε  ειδικό σχέδιο επιχειρήσεων με την κωδική ονομασία "Biting", το οποίο προέβλεπε αεραποβατική  καταδρομή στην περιοχή του Bruneval, κατάληψη της  γερμανικής εγκατάστασης που βρισκόταν εκεί, λαφυραγώγηση οργάνων και αποχώρηση από θαλάσσης.

Συγκροτήθηκε προς τούτο ειδική καταδρομική δύναμη από Βρετανούς αλεξιπτωτιστές και τεχνικούς που και αυτοί έγιναν αλεξιπτωτιστές,, εκπαιδεύτηκε εντατικά και προετοιμάσθηκε για την εκτέλεση της επιχείρησης.

Σχεδιάγραμμα της καταδρομής των Βρετανών αλεξιπτωτιστών στο γερμανικό σταθμό ραντάρ στο Μπρούνεβαλ. Το σχέδιο προέβλεπε διείσδυση από αέρα με αλεξίπτωτα και αποχώρηση από θάλασσα με ταχύπλοα. (Πηγή εικόνας)

Έτσι  τη νύκτα 27/28 Φεβρουαρίου του 1942 άρχισε η επιχείρηση με αιφνιδιαστική προσγείωση και προσβολή του στόχου. Όλα πήγαν καλά με απόλυτη επιτυχία!

Πιστεύω να καταλάβατε ότι μιλάμε για τα πρώτα ραντάρ ανίχνευσης ιπταμένων στόχων του 2ου ΠΠ!

Δείτε και την ταινία: The Red Beret (Τα κόκκινα μπερέ) που στηρίχθηκε σε πραγματικά γεγονότα, για να καταλάβετε περισσότερο την τολμηρή επιχείρηση των αλεξιπτωτιστών.

Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.