Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Task Force 373. Οι Ειδικές Δυνάμεις εναντίον Ταλιμπάν

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης διέδωσαν ταχύτατα λεπτομέρειες που διέρρευσαν, για την δραστηριότητα μίας μονάδας των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που ενεργεί στο Αφγανιστάν υπό την ISAF, με την κωδική ονομασία Task Force 373 (Δύναμη Επιχειρήσεων 373).

Υπηρεσιακά έγγραφα που "βγήκαν" στη δημοσιότητα, απεκάλυψαν μεταξύ των άλλων, ένα πίνακα  2000 ονομάτων αρχηγών και οπλαρχηγών Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που αναφέρεται με την αγγλική στρατιωτική σύντμηση JPEL(Joint Prioritised Effect List), που σημαίνει: Διακλαδικός Πίνακας Προτεραιοποιημένων Αποτελεσμάτων.

Η δύναμη 373 έχει σαν αποστολή, την σύλληψη ή τον θάνατο των συμπεριλαμβανομένων στον πίνακα στοχοποιημένων ατόμων. Σε πολλές περιπτώσεις συνελήφθησαν αντάρτες, αλλά σε άλλες σκοτώθηκαν, χωρίς προσπάθεια σύλληψης. Επίσης υπήρξαν περιπτώσεις θανάτων Αφγανών πολιτών που έτυχε να βρεθούν στα σημεία συμπλοκής.

Ήταν γνωστό εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια ότι ενεργούν ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.Κανείς δεν γνώριζε,   πλην των προβλεπομένων υπηρεσιακών κύκλων, τον τρόπο ενεργείας τους και τις αποστολές τους. Έκαναν αυτό που είχαν διαταχθεί να κάνουν στα πλαίσια της αποστολής τους .

Η διαδικασία επιλογής στόχων και η προτεραιοποίησή τους   αναφέρεται σε στρατιωτικά εγχειρίδια με τον όρο "στοχοποίηση" και αποτελεί μεθοδολογία στα πλαίσια της  σχεδίασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αναφέρεται  στο αμερικανικό εγχειρίδιο εκστρατείας FM 3-24 περί Αντιανταρτοπολέμου ότι "ανιχνεύονται οι  αρχηγοί και οι υποστηρίζοντες τους αντάρτες, παρακολουθούνται και κατανέμονται σε αυτούς που απομονώνονται από τον πληθυσμό και σε αυτούς που εξουδετερώνονται".

Η στοχοποίηση σαν στρατιωτική διαδικασία, διενεργείται από ειδική επιτελική ομάδα εργασίας, με λεπτομερή ανάλυση όλων των παραγόντων για να καταλήξουν στην επιλογή των "στόχων" , που επηρεάζουν την στρατιωτική επιχείρηση των φίλιων δυνάμεων και του  μέσου εξουδετέρωσής τους, που δεν είναι πάντα απαραίτητα θανατηφόρο(πχ ψυχολογικές επιχειρήσεις). Η διαδικασία εγκρίσεως του πίνακα ή πινάκων στοχοποίησης, φτάνει μέχρι την ανωτάτη βαθμίδα της ιεραρχίας και πάντοτε πρέπει οι πολιτικοί  και  νομικοί σύμβουλοι του ανωτάτου διοικητού να γνωματεύουν για το πολιτικό και νομικό σκέλος και τις επιπτώσεις εφαρμογής της στοχοποίησης.

Οι ειδικές δυνάμεις επιλέγονται εκεί που άλλος τρόπος και άλλο μέσον δεν μπορεί να ενεργήσει. Είναι αποστολή  των ειδικών δυνάμεων να εκτελούν επιχειρήσεις καταστροφής ανταρτικών ομάδων, εξόντωσης αρχηγείων και σύλληψης ή εξουδετέρωσης οπλαρχηγών . Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για θέατρο επιχειρήσεων, ένα "αδίστακτο" θέατρο ιδιόμορφων επιχειρήσεων ανταρτοπόλεμου, όπου οι κανόνες των ανταρτών,  δεν ακολουθούν τους αντίστοιχους κανόνες του  διεθνούς  δικαίου.

Είναι αλήθεια ότι στις καταδρομές των ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και άμαχοι από φίλια πυρά. Αναρωτήθηκε κανείς αν οι αντάρτες χρησιμοποιούν αυτούς τους άμοιρους σαν "ανθρώπινη" ασπίδα; Μήπως οι αντάρτες  γνωρίζουν ότι αν σκοτωθούν άμαχοι από συμμαχικά στρατεύματα, θα γίνει μεγάλο θέμα και θα ξεσηκωθεί η δυτική κοινή γνώμη, ενώ στο χώρο τους δεν "κουνιέται φύλλο";

Δεν συνηγορώ σε λάθη ή σε τακτικές που ξεφεύγουν από τη στρατιωτική δεοντολογία όπως φόνοι, βασανισμοί, βανδαλισμοί, βιασμοί, λεηλασία.  Όπως δεν συμφωνώ στην κράτηση αιχμαλώτων ανταρτών χωρίς δίκη, επ' αόριστο! Είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσει. Δεν πρέπει όμως να καταδικάζουμε μαχητές των ειδικών δυνάμεων για την προσβολή κρυσφύγετων και εξουδετέρωση ηγητόρων ή συνεργατών των αντιπάλων! Δεν ζούμε στην ιδανική και ουράνια πολιτεία!  Πριν λίγες ημέρες οι αντάρτες Τάλιμπαν "τιμώρησαν" με αποκεφαλισμό Αφγανούς χωροφύλακες και απήγαγαν και σκότωσαν Αμερικανούς στρατιώτες. Αυτός είναι ο πόλεμος και σας καλωσορίζω στην πραγματικότητα! Δεν μου αρέσει ούτε τον νοσταλγώ. Σαν "παλιός" στις ειδικές δυνάμεις όμως ξέρω ότι αν λάβω έγκυρη και νόμιμη αποστολή, οφείλω να την εκτελέσω. Όπως γνωρίζω ότι ο αντάρτης πολεμιέται με τις ίδιες μεθόδους που αυτός, χρησιμοποιεί. Σε ότι αφορά το Αφγανιστάν, ο λαός του πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει και με ποιόν είναι. Οι σύμμαχοι υποστηρίζουν με εντολή του ΟΗΕ την νόμιμη κυβέρνησή του.

Αν ρωτήσει κάποιος ποιοι είναι στη δύναμη 373, θα του πω ότι είναι προσωπικό από το 7ο συγκρότημα ειδικών δυνάμεων ΗΠΑ με έδρα το Φορτ Μπράγκ και κινείται με ελικόπτερα  του160ου συντάγματος αεροπορίας στρατού ΗΠΑ ειδικών επιχειρήσεων (CHINOOK, COBRA) και όχι μόνο . Έχουν και ρωσικά Mi 17. Χρησιμοποιούν  μεθόδους κατάδειξης στόχων για προσβολή τους από μαχητικά αεροσκάφη ή επιθετικά ελικόπτερα ή  UAVs, αλλά έχουν μέσα στο οπλοστάσιό τους και το σύστημα HIMARS (High Mobility Art;illery Rocket System). Δηλαδή   μικρό εκτοξευτή, 6 πυραύλων , προσαρμοσμένο σε όχημα τύπου Hammer. Έχουν μαζί τους ειδικές δυνάμεις από άλλους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, των Αφγανών και άλλων συμμάχων, ενδεχομένως. Άλλωστε δεν είναι η μόνη μονάδα! Υπάρχουν και άλλες. Και μη νομίζετε ότι σας αποκάλυψα μυστικά! Πρόλαβαν άλλοι να το κάνουν. Κάντε κλικ στη λέξη: Wikileaks και θα δείτε τι εννοώ. Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε και για το ποιοι είναι οι Ταλιμπάν. Δείτε και το βίντεο με ρεπορτάζ για το θέμα

Τέλος, αυτό που πρέπει να μας μείνει από την όλη ιστορία, είναι να προσέχουμε ιδιαίτερα τα μέτρα ασφαλείας ώστε να μην έχουμε διαρροή πληροφοριών, όπως έγινε στην περίπτωση αυτή. είτε με το "σπάσιμο" κωδικών, είτε με κλοπή ηλεκτρονικού αρχείου από κάποιο γραφείο επιτελείου. Πιστεύω ότι θα βρουν την άκρη. Αυτοί που το χαίρονται περισσότερο πάντως, είναι σίγουρα οι Ταλιμπάν!

Σας χαιρετώ καταδρομικά

       Ανιχνευτής

Πηγή: The Guardian
         Al Jazeera





2 σχόλια :

  1. Παντως ενας αμερικανος πεζοναυτης ειχε πει οτι στο Ιρακ εαν η ομαδα τους δεχοταν πυρα οι επικεφαλεις τους τους ελεγαν να πυροβολουν οποιονδειποτε ηταν γυρω τους πολιτης η οχι για να εξασφαλισουν την δικη τους ασφαλεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.