Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η κλιμάκωση του ΡΚΚ


Το PΚΚ κλιμακώνει τον πόλεμο


Επίθεση Κούρδων ανταρτών σε φυλάκιο
Τουρκικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη μεθόριο

AFP, A.P., Reuters


    Ο μεσαίας έντασης πόλεμος ανάμεσα στο κουρδικό ΡΚΚ και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιστρέφει στο προσκήνιο μετά τη νυχτερινή επίθεση Κούρδων ανταρτών σε τουρκικό φυλάκιο, που κόστισε τη ζωή εννέα Τούρκων στρατιωτών, στις 19 Ιουνίου 2010, και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ. Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι έκανε χρήση των νέων μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών συστημάτων ισραηλινής κατασκευής heron, προξενώντας ειρωνικά σχόλια από την πλευρά των Κούρδων.

«Η Τουρκία πάντα έλεγε ότι το ΡΚΚ στηρίζεται από το Ισραήλ, για να κερδίσει τη συμπάθεια των ισλαμικών χωρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Tύπου του κουρδικού ΡΚΚ Αχμέντ Ντενίς. «Σήμερα παραδέχονται ότι εκείνοι είναι που υποστηρίζονται από το Ισραήλ. Αυτή η παραδοχή δείχνει τη χρεοκοπία της τουρκικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Ντενίς, εκτιμώντας ότι «αν το Ισραήλ και η αμερικανική κυβέρνηση δεν υποστήριζαν την τουρκική κυβέρνηση, η Αγκυρα δεν θα μπορούσε να πολεμήσει το ΡΚΚ ούτε λεπτό».

    Στο εσωτερικό της Τουρκίας πληθαίνουν οι απορίες σχετικά με τη χρονική στιγμή την οποία έχει επιλέξει το ΡΚΚ για να κλιμακώσει τη δράση του. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι αντάρτες «θα πνιγούν στο αίμα τους» και απευθύνθηκε στους μετριοπαθείς Κούρδους υποστηρίζοντας ότι το ΡΚΚ δεν επιθυμεί να επιτύχουν οι φιλοκουρδικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Η «δημοκρατική πρωτοβουλία», όπως ονομάζονται τα ανοίγματα του Ερντογάν προς την κουρδική κοινότητα της Τουρκίας, έχει δεχθεί τα πυρά του κεμαλικού κατεστημένου, ενώ το ελεγχόμενο από τους κεμαλιστές συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα κατηγορώντας το για δεσμούς με το ΡΚΚ.

   Σύμφωνα με ανακοινώσεις του τουρκικού στρατού, 37 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Αγνωστες είναι οι απώλειες μεταξύ των ανταρτών, εντός και εκτός τουρκικού εδάφους.

Δεν έγιναν αντιληπτοί

    Μεγάλος αριθμός ανταρτών, από 60 ώς και 120, έλαβαν μέρος στην επίθεση πριν από 13 ημέρες,  στο τουρκικό φυλάκιο στην περιοχή Σεμντινλί, στα σύνορα Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν. Το γεγονός ότι τόσο μεγάλος αριθμός μπόρεσε να φθάσει στην περιοχή χωρίς να γίνει αντιληπτός οδήγησε ορισμένους να υποθέσουν ότι μπορεί οι ΗΠΑ να μην προσέφεραν κρίσιμες πληροφορίες στην Τουρκία. Ο Τούρκος αντιστράτηγος δήλωσε ότι η επιτυχημένη συνεργασία Τουρκίας - ΗΠΑ στον τομέα των πληροφοριών συνεχίζεται κανονικά. Επειτα από μάχη, οι αντάρτες έφυγαν με κατεύθυνση το Ιράκ, ενώ ακολούθησαν τουρκικές επιχειρήσεις στις συνοριακές περιοχές.

    
   O Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος, μίλησε για χρεοκοπία της πολιτικής του Ερντογάν, ζήτησε πρόωρες εκλογές και κήρυξη καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στην κατοικούμενη κυρίως από Κούρδους νοτιοανατολική Τουρκία.

http://news.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.