Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Μάχη σώμα με σώμα

Με ευχάριστη έκπληξη είδα, ξεφυλλίζοντας το τεύχος της Στρατιωτικής Επιθεώρησης Μαϊου-Ιουνίου 2010, ότι μεταξύ των άλλων είχε ένα εκτενέστατο άρθρο για την μάχη σώμα με σώμα, μετάφραση από αμερικανικό εγχειρίδιο εκστρατείας που ασχολείται με το θέμα Combatives. Την εργασία την εκπόνησε ο Υπλγος(ΠΖ)  κ. Κουκάκης, που εκτιμώ ότι είναι Καταδρομέας. Του αξίζουν συγχαρητήρια που επανέφερε στην επιφάνεια ένα τόσο ...παρεξηγημένο ή καλύτερα άγνωστο αντικείμενο για πολλούς. Δεν με... εξέπληξε όμως  αυτό που διάβασα για την αναβάθμιση του αντικειμένου το 1995, στους Αμερικανούς Rangers από το διοικητή του 2ου Τάγματος, τον τότε Αντισυνταγματάρχη Στάνλευ Μακ Κρύσταλ! Ξέρετε ποιός είναι! Ο διοικητής της ISAF που απομάκρυνε ο Ομπάμα! Περίμενα ότι ένας τέτοιος Καταδρομέας θα το είχε και αυτό υπ' όψη του.

Η πάλη σώμα με σώμα είναι, κατά την άποψή μου που στηρίζεται στη εμπειρία, ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα ατομικής εκπαίδευσης ενός μαχητού, σε συνδυασμό και με την χρήση του τυφεκίου σαν αγχέμαχο όπλο, δηλαδή της λογχομαχίας. Η μάχη σε στενή επαφή με τον αντίπαλο, ανέκαθεν απασχολούσε και απασχολεί σε όλους τους στρατούς, την στρατιωτική εκπαίδευση. Όσοι δεν πείθονται, είτε φοβούνται, όντας αγύμναστοι, είτε είναι αδαείς, του τι σημαίνει πεδίο μάχης. Αναγκαία εκπαίδευση κυρίως για τις μονάδες πεζικού, που έχουν φυσική επαφή με το αντίπαλο. Απαραίτητη και σημαντικότατη εκπαίδευση για τις ειδικές δυνάμεις, που η στενή εμπλοκή και η φυσική επαφή με τον αντίπαλο είναι αναμενόμενη και κυρίως την νύκτα. Πάντοτε το πίστευα και το έκανα πράξη στις μονάδες που υπηρέτησα.

Ο εθισμός στην σωματική συμπλοκή, στη θέα της λόγχης ή του στιλέτου και στην τεχνική εκπαίδευση της ορθής χρησιμοποίησης τους,  δημιουργεί στο μαχητή το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και επιτυγχάνει τον έλεγχο του φόβου, του ενστικτώδους φόβου ενός ανεκπαίδευτου, αντιμέτωπου με ένα αποφασισμένο αντίπαλο οπλισμένου με τέτοια όπλα, σε καταστάσεις που δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή πυρών.

Ξέρω πολύ καλά, ότι υπάρχει ένας παλιός, αλλά κατά τη γνώμη μου εξακολουθεί να είναι επίκαιρος, στρατιωτικός κανονισμός, με τον τίτλο "Στρατιωτική Φυσική Αγωγή" σε δύο τόμους. Ο δεύτερος τόμος αφιερώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του στο θέμα της στρατιωτικής αυτοάμυνας, όπως την αποκαλεί. Ομοίως υπάρχει ένας άλλος παρόμοιος που μαζί με τις ασκήσεις ακριβείας , αφιερώνει ένα τμήμα και στην λογχομαχία.Τους έχετε διαβάσει; Εκτιμώ ότι ήλθε ο καιρός να ενοποιηθούν, από στελέχη που αγαπούν το αντικείμενο, όπως ο Υπλγος Κουκάκης. Θέλω να πιστεύω ότι στις ειδικές δυνάμεις ασχολούνται σοβαρά με το θέμα, αλλά θα πρέπει να επιδιώξουν το καλύτερο, αν θέλουμε μαχητές με την κυριολεξία του όρου!

Η παρουσίαση του αντικειμένου στο τεύχος της Στρατιωτικής Επιθεώρησης είναι πράγματι μία πολύ καλή κίνηση. Θα ήταν καλύτερη όμως, αν προχωρούσε στην αναθεώρηση και βελτίωση των σχετικών  στρατιωτικών κανονισμών και το κυριότερο στην υλοποίηση σε σωστές βάσεις, στην στρατιωιτική  εκπαίδευση!
Σας χαιρετώ καταδρομικά,

    Ο ΑνιχνευτήςΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.