Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Αφγανιστάν. Η "Σαουδική Αραβία του λιθίου"

-->
Τροφή σε νέες θεωρίες συνωμοσίας αναμένεται να δώσει η αποκάλυψη ότι το υπέδαφος του Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε μεταλλευτικά κοιτάσματα. Σύμφωνα με αμερικανούς γεωλόγους η εμπορική αξία των αναξιοποίητων κοιτασμάτων ανέρχεται στο $1 τρις!




Υπόμνημα του Πενταγώνου σημειώνει ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει η «Σαουδική Αραβία του λιθίου». Το λίθιο χρησιμοποιείται ως βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών για φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Εκτός από το λίθιο, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα σιδήρου, χαλκού και χρυσού. Εάν γίνει σωστή εκμετάλλευση, τότε η οικονομία του Αφγανιστάν θα τονωθεί σε σημαντικό βαθμό, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί.

«Υπάρχει εκπληκτική δυναμική στον τομέα αυτόν», δήλωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM) και τώρα διοικητής της ISAF.

Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνες για τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν το 2006. Οι Αμερικανοί γεωλόγοι χρησιμοποίησαν στοιχεία που είχαν συλλέξει Ρώσοι επιστήμονες κατά την διάρκεια της εισβολής του Σοβιετικού στρατού στην δεκαετία του '80


Πηγή: DAILY MAIL


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.