Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ο Ελεύθερος Σκοπευτής!!




To τυφέκιο L115Α3.(Πηγή)
Ένα νέο ρεκόρ απόστασης επετεύχθη πρόσφατα στο Αφγανιστάν, αφού Βρετανός ελεύθερος σκοπευτής έπληξε τον στόχο του σε απόσταση άνω των 2.700 μέτρων!

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Κρεγκ Χάρισον, δεκανέα του Βασιλικού Ιππικού, επίλεκτη μονάδα του βρετανικού Στρατού, ο οποίος εξουδετέρωσε δυο Ταλιμπάν πολυβολητές με συνεχόμενες βολές, αν και η απόσταση ήταν πολύ μεγαλύτερη από το δραστικό βεληνεκές του όπλου του. 

Σύμφωνα με την μαρτυρία του, η πρώτη βολή βρήκε τον χειριστή του πολυβόλου ΡΚΜ στην κοιλιακή χώρα και τον διαπέρασε σκοτώνοντάς τον. Ο δεύτερος που πήρε την θέση του στον χειρισμό του πολυβόλου βρέθηκε και αυτός στο στόχαστρο και η δεύτερη βολή τον βρήκε στο πλάι σκοτώνοντας τον και αυτόν.

Η ακριβής απόσταση μεταξύ του ελεύθερου σκοπευτή και του στόχου μετρήθηκε από αποστασιόμετρο GPS 8.120 πόδια (1, 54 μίλια ή 2.706 μέτρα). Η βολίδα, διαμέτρου 8,59 χλστ. (0.338 Lapua) χρειάστηκε 3 δευτερόλεπτα για να φτάσει στον στόχο της.

Φαίνεται ότι η επιτυχία αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο προδιαγεγραμμένη, αφού το ίδιο άτομο, πριν μερικές εβδομάδες είχε δεχθεί σφαίρα Ταλιμπάν που αν και διαπέρασε το κράνος του, από θαύμα εξοστρακίστηκε μακριά από το κρανίο του. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έσπασε και τα δυο του χέρια σε μια έκρηξη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο, γύρισε στην Αγγλία για θεραπεία, και μετά από 6 εβδομάδες στον γύψο, επέμενε να επιστρέψει στην ενεργό δράση, υποστηρίζοντας ότι οι ικανότητές του ως ελεύθερου σκοπευτή δεν είχαν επηρεαστεί. 

Το περιστατικό συνέβη ενώ άλλα μέλη της ομάδας του Χάρισον δέχονταν επίθεση από Ταλιμπάν, και όπως τόνισε ο ίδιος, οι δυο πολυβολητές Ταλιμπάν ήταν πολύ άτυχοι καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές ώστε παρά την απόσταση να έχει ξεκάθαρο οπτικό πεδίο.

Η ημερομηνία ήταν πέρυσι το Νοέμβριο αλλά το περιστατικό αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όπλο που του είχε χορηγηθεί ήταν ένα L115A3, το οποίο είναι πιστοποιημένο για βολές μέχρι τα 1640 μέτρα, με ικανότητα μόνο «πυρών παρενόχλησης» πέρα από αυτή την απόσταση. 

Ο Χάριστον επέβαινε σε ανοιχτού τύπου τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης Jackal, μέσα από το οποίο έστησε το τυφέκιό του και ρύθμισε τα σκοπευτικά του. Ο οδηγός του οχήματος Κλιφ Ο’Φάρελ ενέργησε ως παρατηρητής με έτερη διόπτρα βοηθώντας τον Χάρισον να εστιάσει στους στόχους του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ απόστασης το κατείχε ένας Καναδός ελεύθερος σκοπευτής, και πάλι στο Αφγανιστάν, όταν σκότωσε έναν έναν ένοπλο της Αλ Κάιντα σε απόσταση 7.972 (2.657 μέτρα) τον Μάρτιο του 2002. 

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τον Δεκανέα του Βασιλικού ελαφρού πεζικού Ρομπ Φέρλογκ, οποίος χρησιμοποίησε ένα τυφέκιο καταστροφής υλικού McMillan TAC-50 των 12,7 χλστ. Ο Χάριστον διαπίστωσε ότι είχε πετύχει νέο ρεκόρ απόστασης μόνο όταν επαναπατρίστηκε, πριν μερικές μέρες. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Accuracy International, κατασκευάστριας εταιρείας του τυφεκίου L115A3, το όπλο είναι σχετικά ακριβές και πέρα από το δραστικό του βεληνεκές των 1.640 μέτρων, αλλά πέρα από αυτό η τύχη παίζει τον ρόλο της, όσο και άλλοι παράγοντες.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.