Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ο Σ/Α STC των Ειδικών Δυνάμεων

Tablet C4ISR (Πηγή)
Η εταιρεία Harris κατασκεύασε ένα νέο φορητό  ασύρματο  ειδικών επιχειρήσεων που τον ονόμασε ακριβώς έτσι. Δηλαδή στα ελληνικά, Σταθμός Ασυρμάτων (Σ/Α) Τακτικών Επικοινωνιών Ειδικών Επιχειρήσεων και αγγλικά "SOF Tactical Communications, STC". Βάζουν μπροστά και τ' όνομα της εταιρείας και γίνεται: Harris STC! 

Ποιά είναι η διαφορά του έναντι των άλλων ασυρμάτων; Αυτός ο μικρός σε μέγεθος και βάρος φορητός Σ/Α ξεφεύγει από τα στερεότυπα. Συνδυάζει επικοινωνίες με ΣΔΕΠΑ (Σύστημα Διοίκησης-Ελέγχου -Πληροφοριών και Αναγνώρισης ) το λεγόμενο  C4ISR, όπως θα το έχετε ακουστά.

Εν ολίγοις, καλύπτει μια βασική επιχειρησιακή ανάγκη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων που ενεργούν σε απόμακρες περιοχές, με ανεξάρτητη πολλές φορές, δράση. Μπορεί να λειτουργεί σε όλες τις ζώνες συχνοτήτων και έχει διαλειτουργικότητα με όλους τους τύπους ασυρμάτων.

Επιτρέπει σε καταδρομικά τμήματα να επικοινωνούν δορυφορικά οπουδήποτε με οποιονδήποτε σε πολλαπλά κανάλια ταυτόχρονα, με τη βοήθεια του ενσωματωμένου συστήματος GPS επιλεκτικής διαθεσιμότητας (δυνατότητα παρεμβολής παρασίτων μέσω δορυφόρων για αδρανοποίηση του συστήματος αν πέσει σε εχθρικά χέρια)  με anti spoofing προστασία, (δηλαδή αναγνωρίζει και απορρίπτει ψευδείς πηγές επικοινωνιών). Δέχεται ISR εικόνες, βίντεο και πάσης φύσεως πληροφορίες σχετικά με την απειλή. Στον συγκεκριμένο ασύρματο χρησιμοποιούνται όλες οι καινοτόμες τεχνολογίες των αντίστοιχων Σ/Α PRC-117G και  PRC-158 της ίδιας εταιρείας.

Ένα μικρό "μαγικό" κουτί με τρομερές δυνατότητες για όποιον το έχει και ξέρει να το δουλεύει. Έτσι αποφεύγονται οι κουστωδίες ασυρματιστών, το βάρος και το χάσιμο χρόνου.  Ο μαχητής έχει μία ποικιλία μεθόδων ώστε άμεσα μπορεί και επικοινωνεί, λαμβάνει εντολές, αναφέρει και έχει πρόσβαση, όποτε επιθυμεί, σε «δεξαμενή » πληροφοριών και δεδομένων, που του είναι χρήσιμα για την αποστολή του.

Εχει επίσης τη δυνατότητα πρόσβασης σε οποιοδήποτε επίπεδο διοικήσεως στην «αλυσίδα» ιεραρχίας του και άμεση επικοινωνία με όλα τα μέσα που συνεργάζεται ή τον υποστηρίζουν.  Επιτυγχάνεται ο συντονισμός πυρών υποστηρίξεως, κινήσεων, πτήσεων, επικοινωνιών, συλλογής πληροφοριών, επιχειρήσεων έρευνας –διάσωσης και υποστήριξης ΔΜ.

Σ/Α  PRC 152 Α που μοιάζει  σε μέγεθος με τον Harris STC (Πηγή)
Οι επικοινωνίες των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων πρέπει να είναι μεγάλης εμβέλειας, (παγκόσμιας λήψεως), ασφαλείς, ευπροσάρμοστες σε κάθε είδους αποστολή και το κυριότερο, διαλειτουργικές (διακλαδικές). Με τέτοιον ασύρματο αποκτούν ευχερέστερα πλέον την δυνατότητα επαφής οπουδήποτε, οποτεδήποτε, εκμεταλλευόμενες όχι μόνο στρατιωτικά μέσα, αλλά ενδεχομένως και εμπορικά, ώστε να επιτυγχάνεται η συνέχεια επικοινωνίας με εναλλακτικό τρόπο.

Έτσι εκπληρώνεται ή αρχίζει να εκπληρώνεται το "όνειρο" των αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων. Γι' αυτό η διοίκησή τους, διέθεσε 390 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τη σύναψη συμβολαίου με την εταιρεία,  με ανοικτή την ημερομηνία παράδοσης και για απεριόριστη ποσότητα. Τα καλά πράγματα έχουν και το τίμημά τους.


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.