Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η αεροκίνητη καταδρομή στη Χαουίζα

Νυκτερινή προσγείωση Ε/Π Chinook κατά τη διάρκεια αεροκίνητης εφόδου στο Ιράκ (φωτογραφία αρχείου)
Η Χαουίζα, (Hawija) είναι μια μικρή πόλη  στο βόρειο Ιράκ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιρκούκ και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, μέσα στην οποία ζει αγροτικός πληθυσμός, (ή τουλάχιστον ζούσε πριν δύο χρόνια) 400.000 ατόμων.

Κατά 99% οι κάτοικοι της περιοχής είναι μπααθιστές Άραβες σουνίτες, φιλικά προσκείμενοι προς το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο την έχει στην κατοχή του πλέον, από το 2014. 

Η πόλη βρίσκεται ακριβώς επάνω στα άτυπα νότια σύνορα του ιρακινού  Κουρδιστάν και έχει γίνει σημείο θερμών επεισοδίων και συγκρούσεων μεταξύ των μπααθιστών και των σουνιτών Κούρδων. Μετά την υποχώρηση του ιρακινού στρατού το 2014, κάτω από την πίεση του στρατού του ΙΣ (μεγάλο ερωτηματικό παραμένει γιατί τόσο εύκολα παρέδωσαν τα πάντα και έφυγαν) οι στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων γνωστοί σαν Πεσμεργκά, κατέλαβαν σημεία γύρω  από το Κιρκούκ, για να το προστατεύσουν από την επιθετική διάθεση του ΙΣ.

Και βέβαια όχι μόνο την πόλη αλλά και τις πολύτιμες πετρελαιοπηγές της! Αυτές θα ήθελαν πολύ οι ισλαμιστές, γιατί είναι "πολλά τα λεφτά".

Οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων  και ΙΣ, προκάλεσαν απώλειες και από τις δύο πλευρές αλλά και συλλήψεις αιχμαλώτων. Έτσι, στην Χαουίζα, οι τζιχαντιστές είχαν μετατρέψει ένα κτίριο σε φυλακές και κρατούσαν μαχητές Πεσμεργκά, αλλά και άλλους φουκαράδες, τους οποίους προόριζαν για σφάξιμο ή άλλου είδους εκτελέσεις σύμφωνα με τις εντολές (θρησκευτικές ή κοσμικές).

Οι πληροφορίες των Κούρδων, έλεγαν για 20 στρατιώτες τους που βρίσκονταν εκεί, τους οποίους είχαν απαγάγει οι ισλαμιστές. Το δίκτυο πληροφοριών τους δούλεψε καλά, με την βοήθεια όμως και των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Όταν διαπίστωσαν από αεροφωτογραφίες, ότι οι τάφοι εκτός κτιρίου και περιμετρικά αυξάνονταν, αλλά και από τους επίγειους πληροφοριοδότες, ότι  εκτελούνται νεαρά άτομα και επίκεινται και άλλες εκτελέσεις, αποφάσισαν να  διασώσουν τους δικούς τους. Η φρουρά των φυλακών, εκτιμήθηκε σε δύναμη διμοιρίας περίπου, δηλαδή γύρω στους 20 με 30 μαχητές.

Κούρδος  κομάντος Πεσμεργκά (Πηγή)
Οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να υποστηρίξουν, κατόπιν αιτήματος τους Πεσμεργκά, που ούτως ή άλλως θα πήγαιναν με, ή χωρίς συμμάχους και διέθεσαν, εκτός από τα μέσα πληροφοριών και τα αεροπορικά μέσα μεταφοράς, αλλά και τμήμα υποστήριξης από τη δύναμη ειδικών δυνάμεων που διατηρούν στην περιοχή.

Η εκτίμηση των ειδικών επιτελών ήταν, ότι αν οι Κούρδοι δεν ενισχύονταν, πιθανόν τα πράγματα να γίνονταν πολύ δύσκολα για τους τελευταίους. Έτσι δόθηκε το "πράσινο φως" από την αμερικανική ηγεσία.

Η καταδρομική δύναμη για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων ήταν λοιπόν κατά τα 2/3 κουρδική.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε με μεγάλη μυστικότητα, προς αποφυγή διαρροής πληροφοριών, για την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015  τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Χρησιμοποιήθηκαν 5 Ε/Π συνολικά Chinook και Black Hawk για την μεταφορά της καταδρομικής δύναμης. Από αμερικανικής πλευράς, όπως αναφέρεται στον τύπο, χρησιμοποιήθηκαν άνδρες της Δύναμης "Δ".

Προ της αεροκίνητης ενέργειας, προηγήθηκε αεροπορική επιδρομή, για την προσβολή στόχων και κατά προτεραιότητα για την καταστροφή μιας γέφυρας κοντά στην Χαουίζα, ώστε να εμποδιστεί ή έγκαιρη άφιξη ενισχύσεων.του αντίπαλου. Αεροπορικές αποκοπές δηλαδή!

Αμέσως μετά την προσγείωση των ελικοπτέρων κοντά στις φυλακές, έσπευσε το τμήμα κρούσης, (δηλαδή οι Κούρδοι κομάντος) να καταλάβει το κτίριο, ενώ οι Αμερικανοί (τμήμα υποστηρίξεως) έλαβαν θέσεις πίσω από ένα μαντρότοιχο για να υποστηρίξουν τους Κούρδους με πυρά.

Οι Κούρδοι, όμως, πολύ γρήγορα καθηλώθηκαν από τα πυρά των αντιπάλων τους και η κατάσταση άρχιζε να παίρνει άσχημη τροπή για τους καταδρομείς. Τότε οι Αμερικανοί αποφάσισαν να δράσουν πιο ενεργά και με πυρά και ελιγμό, κατόρθωσαν να πλευροκοπήσουν τους αμυνόμενους τζιχαντιστές και να ανακουφίσουν τους Κούρδους, που συνέχισαν την κατάληψη του κτιρίου.

Όταν απελευθέρωσαν τους αιχμαλώτους διαπίστωσαν ότι δυστυχώς δεν υπήρχαν οι  μαχητές Πεσμεργκά ανάμεσά τους. Αντί για 20 αιχμαλώτους, βρήκαν 69 άτομα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και 20 Ιρακινοί στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας. Όλοι εκκενώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ερμπίλ για περαιτέρω απενημερώσεις. Οι φυλακισμένοι περίμεναν την εκτέλεσή τους την Πέμπτη το πρωί, όπως είπαν στους ελευθερωτές τους.

Οι απώλειες υπήρξαν και από τις δύο πλευρές: Ένας Αμερικανός νεκρός, (ο πρώτος μετά από 4 χρόνια) και τρεις Κούρδοι τραυματίες. Από πλευράς αντιπάλων, αναφέρθηκαν 20 νεκροί και 6 αιχμάλωτοι. 

Η καταδρομική επιχείρηση χαρακτηρίστηκε επιτυχής, αλλά ..δεν βρέθηκαν οι Πεσμεργκά, οι οποίοι δυστυχώς θα πέσουν θύματα αντεκδίκησης, όπως ήλθαν τα πράγματα. Ξεκίνησαν τα βιολιά ν' ακούγονται πιο δυνατά! Η αρχή του τέλους  ή το τέλος της αρχής;

Οι πληροφορίες οι ακριβείς και οι "νωπές" παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιτυχία μια ειδικής επιχείρησης και ο κανόνας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά! 

Αεροπορική δύναμη, πληροφορίες, ειδικές επιχειρήσεις! Το τρίδυμο έδρασε ξανά!



Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.