Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Κράνη οστικής αγωγιμότητας


Η εταιρεία BAE Systems, έχει υιοθετήσει την τεχνολογία ακοής οστικής αγωγιμότητας, προκειμένου να την ενσωματώσει σε νέου τύπου κράνη που κατασκευάζει. Κάτι ανάλογο με τα γυαλιά της Google που μπορείς ν' ακούς μουσική χωρίς ακουστικά.

Με αυτή την μέθοδο οι ήχοι μεταδίδονται χωρίς ακουστικά, μέσω δονήσεων στα οστά που βρίσκονται κοντά στ' αυτιά, ενώ ο χρήστης δεν χάνει την επαφή του με το περιβάλλον, ακούγοντας τα πάντα. Οι ηχητικές δονήσεις, παρακάμπτουν το τύμπανο του αυτιού και μεταφέρονται κατ' ευθείαν στον κοχλία, το όργανο που μετατρέπει τον ήχο σε νευρικά ερεθίσματα που διοχετεύονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο για επεξεργασία.

Σχηματική παράσταση της οστικής αγωγιμότητας μέσω στρατιωτικού κράνους (Πηγή)
Η προσαρμογή αυτής της τεχνολογίας στα στρατιωτικά κράνη, καλύπτει μια επιχειρησιακή απαίτηση, που εδώ και καιρό, απασχολούσε τους στρατιωτικούς κύκλους και αφορούσε στην πλήρη αντίληψη του μαχητή για τον περιβάλλοντα χώρο του, ειδικά σε πεδίο μάχης. Με τη κλασσική χρήση ακουστικών οι στρατιώτες αντιμετώπιζαν δυσχέρεια στο να κατανοούν εντολές και οδηγίες όταν γύρω τους ο θόρυβος της μάχης κάλυπτε οποιοδήποτε άλλο ήχο.

Ακόμη και όταν κάποιος κάνει χρήση ωτασπίδων για διάφορους λόγους, με την τεχνική της οστικής αγωγιμότητας, μπορεί άνετα να ακούει τα μηνύματα που του έρχονται. Και μη φαντασθείτε ότι μιλάμε για κάτι ογκώδες. Στο κράνος ενσωματώνεται ένας μικρός δίσκος διαμέτρου δύο εκατοστών περίπου, σε τέτοια θέση ώστε να βρίσκεται πάνω από το αυτί του χρήστη, όταν φοράει το κράνος. 

Ένα πρωτότυπο κράνος, παρουσιάστηκε στην διεθνή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού (Defence and Security Equipment International, DSEI) που  έλαβε χώρα στο Λονδίνο από 15 έως 18 Σεπτεμβρίου 2015. Αναμένονται αντιδράσεις και σχόλια.


Ανιχνευτής

Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.