Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

H παραλλαγή της ..σπατάλης

Είναι πλέον γνωστό ότι οι τέσσερις κλάδοι των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να προμηθεύουν το προσωπικό τους με στολές εκστρατείας σε επτά διαφορετικούς αλλά παρεμφερείς τύπους παραλλαγής!

"Σπατάλη χρημάτων εκθέτοντας πιθανώς κάποια στρατεύματα σε αυξημένο κίνδυνο στο πεδίο της μάχης" , αναφέρει σε σχετική αναφορά του 2012, το Ελεγκτικό Γραφείο της αμερικανικής κυβέρνησης (US Government Accountability Office, GAO).

Σ' αυτό το σημείο θέλω να σταθώ, γιατί με εντυπωσιάζει ο τρόπος που  λειτουργούν ανεξάρτητες αρχές στην Αμερική και καταδεικνύουν τα οικονομικά λάθη και τις ατασθαλίες κρατικών λειτουργών! Πολύ επίκαιρο θέμα για την χώρα μας.

Πριν από το 2002 , όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες  χρησιμοποιούσαν μόνο δύο βασικούς τύπους παραλλαγής - έναν για περιοχές με πράσινη βλάστηση που ταίριαζε  με τα δάση της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Κορέας και ένα ερήμου. Ωστόσο, μετά από την πρωτοβουλία του  Σώματος  Πεζοναυτών να εισαγάγει την ψηφιακή παραλλαγή το 2002, ακολούθησαν και οι άλλοι κλάδοι που φρόντισαν να ..επινοήσουν τη δική τους παραλλαγή, με το επιχείρημα της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας κάθε κλάδου! Από όλες αυτές τις .."παραλλαγές" της στολής παραλλαγής, ιδιαίτερα η ονομαζόμενη "παγκόσμιο πρότυπο παραλλαγής" (Universal Camouflage Pattern UCP) του στρατού, που θεσπίστηκε το 2004, έγινε γνωστή για τις χαμηλές επιδόσεις της στο Αφγανιστάν. Το θέμα το έχω παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο. Ήταν κοινώς "πατάτα" από την οποία όμως κάποιοι μάλλον φαίνεται να έβγαλαν πολλά λεφτά!

"Οι ξεχωριστές και τμηματικές συμβάσεις που συνάπτουν οι κλάδοι των ΕΔ για παρόμοιες στολές, έχουν δημιουργήσει πολλά αποθέματα με αυξημένο κόστος για την αλυσίδα εφοδιασμού", υποστηρίζει το Ελεγκτικό Γραφείο, GAO.


Οι διαφορετικοί τύποι παραλλαγής, που χρησιμοποιούνται από τους τέσσερις κλάδους των αμερικανικών ΕΔ μπορεί να έχουν προκαλέσει σπατάλη δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα από διπλές συμβάσεις. Φωτογραφία : GAO

Η αρχική έκθεση του Ελεγκτικού Γραφείου, που επεσήμανε το θέμα, δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 , αλλά και μέσα στον Απρίλιο του 2013, επανήλθε με νεώτερη έκθεση, υποστηρίζοντας ότι οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, έχουν αποτύχει στο να έλθουν σε κοινή συμφωνία για την υιοθέτηση μιας ενιαίας κοινής παραλλαγής, ή συγκεκριμένων τύπων, που θα φέρονται ανάλογα με το κλιματικό περιβάλλον. Εαν το κάνουν εκτός από την καλή ποιότητα στολής και την προστασία που που θα παρέχουν στο προσωπικό τους, θα εξοικονομήσουν από τα κονδύλια της εθνικής άμυνας, γύρω στα 82 ..εκατομμύρια δολάρια! Απίστευτα ποσά!


Από το 2010, που μετά από δοκιμές πεδίου έγινε αντιληπτή η ανωτερότητα της πολυχρωματικής παραλλαγής Multicam σε σύγκριση με την αντίστοιχη "παγκοσμίου προτύπου" UCP, ο αμερικανικός στρατός άρχισε την χορήγηση στολών του πρώτου τύπου κατά προτεραιότητα στις δυνάμεις που εδρεύουν στο Αφγανιστάν με πρώτες τις ειδικές δυνάμεις. Φωτογραφία : US Army .

Τώρα πλέον μετά από επανειλημμένες δοκιμές  ο αμερικανικός στρατός προσανατολίζεται στην πλήρη αποδοχή  στολής πολυχρωματικού τύπου Multicam,  που θα αντικαταστήσει πλήρως την UCP  μέσα στο 2014.

Αλλά όπως έχουμε  πει στο παρελθόν,  ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη δαπανήσει 5 δισ. δολάρια για στολές και εξαρτήσεις τύπου UCP και το GAO εκτιμά ότι  θα πρέπει να δαπανήσει άλλα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για στολές και τον εξοπλισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να τις αντικαταστήσει με τον νέο εγκεκριμένο τύπο.

Πιθανόν μετά από ένα με δύο χρόνια, να δούμε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν ενιαία στολή παραλλαγής, αφού ακόμη και το κογκρέσο  "έβαλε χέρι" στο ΥΠΕΘΑ τους.

"Ημείς τι πράττωμεν;" Βασικά το πρόβλημα σε μας προσδιορίζεται περισσότερο στις ειδικές δυνάμεις! Πότε θα πεισθούν  ναυταίοι, στραταίοι και αεροπόροι, ότι είναι μεγίστη πολυτέλεια σε καιρό δυσχέρειας να διατηρούν διαφορετικές στολές παραλλαγής; Στο κάτω-κάτω της γραφής και από τακτικής πλευράς δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Ας συμφωνήσουν ποιά είναι η καλύτερη για το περιβάλλον μας, (όχι ποιά φαίνεται πιο όμορφη στο μάτι) και ας την υιοθετήσουν εκτελώντας ενιαία προμήθεια! Και αν δεν συμφωνήσουν, υπάρχει  το ΓΕΕΘΑ.


Ανιχνευτής

.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.