Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η αναβάθμιση του πολυβόλου ΜΙΝΙΜΙ.







Η είδηση της αναβάθμισης, μου έφερε στη μνήμη στιγμές 18 χρόνια πριν, όταν παραλάβαμε στα χέρια μας τα πρώτα ΜΙΝΙΜΙ 5,56 χιλ στη Ζ' ΜΑΚ. Τότε για πρακτικούς λόγους προτιμήσαμε τον τύπο αλεξιπτωτιστή με πτυσσόμενο κοντάκιο, γιατί μεταφερόταν πιο εύκολα. Πραγματικά μας έλυσε τα χέρια τότε  η επιλογή του γιατί αμέσως αυξήθηκε η ισχύς και ο όγκος πυρός στα πλαίσια της ομάδας. Αργότερα, το '99 άρχισε να τα κατασκευάζει και η ελληνική εταιρεία η ΕΑΣ, (που θέλουν τώρα να την κλείσουν οι ξένοι για τους δικούς τους λόγους).

Ο συνδυασμός του με τα τυφέκια COLT Μ16 Α2, Α4 και Μ4 ήταν ιδανικός. Θυμάμαι κάποια φορά, το '97 που έτυχε ομάδες μας να κάνουν συνεκπαίδευση με Αμερικάνους πρασινοσκούφηδες, να "τρέχουν τα σάλια " στην κυριολεξία των τελευταίων, όταν με βλέμμα γεμάτο έκπληξη μας έβλεπαν με εξοπλισμό που δεν είχαν αυτοί! "Πως αυτοί οι f.. Έλληνες έχουν αυτά τα f.. όπλα που δεν έχουμε ακόμη πάρει εμείς;" σκεφτόντουσαν σκυθρωποί  εκείνη τη  νύχτα!

Είχαν έλθει με την πεποίθηση της καθολικής ανωτερότητας και βγήκαν τότε, ..κατώτεροι στον εξοπλισμό και ίσως όχι μόνο! Η εκπαίδευση πήγε καλά, τα δοκίμασαν όλα τα δικά μας, όπως και εμείς τα δικά τους και έφυγαν ευτυχισμένοι μέσα στην καλή χαρά! Αργότερα μετά από κάποιους μήνες μάθαμε ότι παρέλαβαν και αυτοί τα νέα μοντέλα  M16 της COLT.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν το συζητάμε ότι έχουν κάνει μεγάλα "ανοίγματα" και τρομερά "άλματα" στον τομέα των εξοπλισμών τους. Η σύγκριση είναι αδύνατη! Έτσι είναι! Όποιος έχει χρήμα έχει απ' όλα! Όποιος δεν έχει, "κάνει το σ@... παξιμάδι" λέει μια λαϊκή έκφραση. Σημασία όμως έχει ό,τι διαθέτεις να το ξέρεις και να το δουλεύεις άριστα.

Η εταιρεία FN Herstal παρουσίασε πρόσφατα, το ελαφρύ πολυβόλο Minimi της επόμενης γενεάς, όπως λένε,  που διαθέτει αναβαθμισμένο σύστημα τροφοδοσίας, καλύτερο μοχλό όπλισης, εργονομικότερο κοντάκιο και συνδυασμένο σύστημα δίποδα / χειροφυλακτήρα.

Από το 1985  στην πρώτη του έκδοση, το πολυβόλο αυτό, αντικατέστησε τα πιο άβολα οπλοπολυβόλα και εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, σαν M 249 Ομαδικό αυτόματο όπλο ( Squad Automatic Weapon). Στον ελληνικό στρατό όπως είπαμε εντάχθηκε στις ειδικές δυνάμεις  το '96 σαν έπίσης ομαδικό όπλο.

Το νέο FN Minimi Mk3 όπως λέγεται,  είναι μετατρέψιμο σε δύο διαμετρήματα,  5,56 χιλιοστών και 7,62 χιλιοστών με αλλαγή κλείστρου και κάννης φυσικά και  "προσφέρει στους χρήστες βελτιωμένη εργονομία και ευκινησία , διατηρώντας τον ίδιο μηχανικό πυρήνα όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, έτσι ώστε να έχει περιορισμένη επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα ανταλλακτικών" όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας. "Είναι πολλά τα λεφτά" επισημαίνω εγώ!

"Οι τροποποιήσεις που επήλθαν στο FN Minimi Mk3 είναι αποτέλεσμα  προτάσεων και παρατηρήσεων από τους χειριστές του σε πρόσφατα θέατρα επιχειρήσεων. Πράγματι, οι απαιτήσεις των μαχητών έχουν διαφοροποιηθεί  τα τελευταία 10 με 15 χρόνια λόγω των αλλαγών στον τρόπο που το πολυβόλο FN Minimi χρησιμοποιείται στον αγώνα (αυξημένη χρήση παρελκομένων και οπτικών οργάνων, εξελίξεις στον εξοπλισμό του μαχητή,  και αλλαγές στην τακτική του χρησιμοποίηση όπως βολές κατά την έφοδο, από διαφορετικές θέσεις και στάσεις)" αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία και σ' αυτό δεν έχει άδικο.

Πηγή
Οι τροποποιήσεις-βελτιώσεις που έχουν γίνει, πιο αναλυτικά περιλαμβάνουν :

- Ένα εργονομικό ρυθμιζόμενο σε μήκος κοντάκιο ( 5 θέσεων ) για να επιτρέπει την άνετη βολή φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο  και πλήρη φόρτο μάχης. Το κοντάκιο είναι επίσης ρυθμιζόμενο ως προς το ύψος του μάγουλου του σκοπευτή, ανάλογα με τη σωματική του διάσταση. Έτσι ο σκοπευτής, μπορεί να παίρνει τη σκοπευτική γραμμή* (και στη συνέχεια τη σκόπευση*), με το μάτι του σωστά ευθυγραμμισμένο με τα μεταλλικά σκοπευτικά , ή  τα οπτικά όργανα, διατηρώντας παράλληλα το μάγουλό του  στη σωστή θέση ως προς το κοντάκιο. Επιπλέον, υπάρχει ενσωματωμένο ένα πτυσσόμενο επώμιο στήριγμα και ένα υδραυλικό σύστημα απορρόφησης κραδασμών, που σταθεροποιεί το ρυθμό βολής και μειώνει την ανάκρουση (το τράνταγμα του όπλου κατά την βολή) .

- Ένα βελτιωμένο δίσκο τροφοδοσίας με όνυχες συγκράτησης του αντίστοιχου ιμάντα τροφοδοσίας φυσιγγίων σωστά στη θέση του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γέμισης, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ο χειριστής βρίσκεται σε όρθια θέση και μάλιστα με συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Μπορεί να γεμίζει δηλαδή εύκολα με το ένα χέρι!

- Ένα νέο συγκρότημα χειροφυλακτήρα/δίποδα που παρέχει μια άνετη χειρολαβή και τρεις ράγες τύπου Picatinny MIL - STD 1913 . Ο ρυθμιζόμενος σε ύψος (3 θέσεων) δίποδας όταν διπλώνεται προς τα πίσω , προσαρμόζεται  στον  χειροφυλακτήρα άνετα, ακόμη και αν υπάρχει τοποθετημένο εξάρτημα (βοηθητική χειρολαβή) στην κάτω ράγα  Picatinny.

- Ένα εργονομικό σχήμα μοχλού οπλίσεως, που δίνει στο χειριστή τη δυνατότητα να οπλίζει   με οποιοδήποτε  χέρι.

- Ένα προαιρετικό περίβλημα κάννης για προστασία του σκοπευτή από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται σ' αυτήν κατά τη διάρκεια παρατεταμένης βολής,  μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο εγκαύματος σε περίπτωση που την αγγίξει κάποιος με γυμνό χέρι κατά λάθος.

Όπως αναφέρεται στο ιστολόγιο της εταιρείας, πελάτες που έχουν στη διάθεσή τους πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ,  μπορούν να τα αναβαθμίσουν με τις παραπάνω τροποποιήσεις ή όποιες απ΄αυτές θέλουν, στο χώρο τους κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης, ..αρκεί να υπάρχει το χρήμα, συμπληρώνω.

*(1) Σκοπευτική γραμμή : Είναι η νοητή γραμμή η οποία αρχίζει από το μάτι του σκοπευτή, διέρχεται από το κέντρο του οφλαλμιδίου και καταλήγει στο άνω άκρο του στοχάστρου. 
  (2) Σκόπευση : Είναι η προέκταση της σκοπευτικής γραμμής στο κέντρο του στόχου


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.