Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η Νόσος των Ορέων

Πώς επιδρά το μεγάλο υψόμετρο στον ανθρώπινο οργανισμό; Καλή ερώτηση! Ο ανθρώπινος οργανισµός είναι συνηθισµένος να δουλεύει σε ορισµένες συνθήκες. Όταν πηγαίνουµε ψηλότερα είναι απαραίτητη η προσαρµογή στις νέες συνθήκες. Το υψόµετρο αρχίζει να επιδρά στα 1500 µε 2000 µέτρα. Ο οργανισµός αρχίζει να συµπεριφέρεται λίγο διαφορετικά στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις µεταβολές της συγκέντρωσης του οξυγόνου. Ταχεία άνοδος στα 2500 µέτρα θα οδηγήσει στην εµφάνιση νόσων λόγω του υψοµέτρου. 

Αν προηγηθεί αρκετός χρόνος για προσαρµογή, οι περισσότεροι άνθρωποι µπορούν να τα καταφέρουν σε υψόµετρα ανάµεσα στα 5000 (καταυλισµός βάσης του Έβερεστ) και στα 5500 µέτρα. Πάνω από τα 5500 µέτρα λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι µπορούν πλέον να προσαρµοστούν. Η κατάσταση της υγείας και οι ικανότητες επιβαρύνονται. 

Εποµένως τι διαφέρει το ταξίδι σε µεγάλο υψόµετρο; Η κύρια διαφορά σχετίζεται µε το γεγονός ότι καθώς αυξάνεται το υψόµετρο ελαττώνεται η ατµοσφαιρική πίεση του αέρα (ο αέρας γίνεται «αραιότερος») και αυτό σηµαίνει ότι µε κάθε αναπνοή εισέρχεται λιγότερο οξυγόνο στον οργανισµό. Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, για την κίνηση, αλλά και απλά για να κρατηθεί ο οργανισµός ζωντανός - για τον εγκέφαλο και την πέψη, για την επούλωση τραυµάτων και όλα τα φυσιολογικά πράγµατα που κάνει ο οργανισµός µας χωρίς να το αντιλαµβανόµαστε. 

Καθώς το σώµα λαµβάνει λιγότερο οξυγόνο, προσαρµόζεται. Η αναπνοή γίνεται γρηγορότερη και βαθύτερη. Περισσότερα ερυθρά αιµοσφαίρια µεταφέρουν µεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου. Οι µεταβολές χρειάζονται χρόνο. Αν όλα γίνουν µε το ρυθµό που πρέπει, διαφυλάσσεται η υγεία. Η πολύ ταχεία άνοδος οδηγεί σε κίνδυνο για την εµφάνιση νόσων που σχετίζονται µε το υψόµετρο όπως η Οξεία Νόσος των Ορέων (ΟΝΟ). Πως την καταλαβαίνουμε; Πως την αντιμετωπίζουμε;

Αυτά και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, αναλύονται και σε ένα εξαιρετικό ηλεκτρονικό βιβλίο που βρήκα ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο,  το οποίο ασχολείται με τα νοσήματα υψομέτρου και απευθύνεται προς όλους όσους αγαπούν την φύση και τους αρέσει να ανεβαίνουν σε ψηλά βουνά. Είναι ένα εγχειρίδιο εκπαίδευσης με συσσωρευμένες γνώσεις, γραμμένες από ειδικούς!

Διαβάστε το πιέζοντας τον σύνδεσμο: "Ταξιδεύοντας σε μεγάλο υψόμετρο" Εκτός από αυτές τις γνώσεις, απαραίτητη είναι και η άριστη φυσική κατάσταση! Αν μάλιστα υπάρχει χιόνι και χειμερινές γενικά συνθήκες, χρειάζονται και γνώσεις για το πως διαβιώνουμε στο βουνό και γενικά στο κρύο.



Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.