Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τακτική Μικρών Κλιμακίων



Στην πράξη, αυτό που μετράει είναι η συμπεριφορά και η αντοχή του μαχητή, στο πεδίο της μάχης, κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης.

Όσο πιο καλά εκπαιδευμένος είναι, τόσο καλύτερα αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις και ξεπερνά τους κινδύνους.

Η επιδίωξη της στρατιωτικής εκπαίδευσης είναι να δημιουργήσει στρατιώτες με αντοχή στις κακουχίες, γνώσεις τεχνικές και γνώσεις τακτικές στο επίπεδο το ατομικό αλλά και στο συλλογικό, τουλάχιστον της ομάδας.

Οι εκπαιδευτές πρέπει να είναι πάντα έμπειροι για να μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και να καθοδηγούν βήμα προς βήμα τους ..μαθητές τους. Η εκπαίδευση δεν θέλει ...καλοσύνη στο στρατό! Απαιτεί σκληρότητα και τραχύτητα, ίση μ' αυτή για την οποία προετοιμάζεται ο μαχητής ν' αντιμετωπίσει στην πραγματική μάχη. Έτσι θα επιβιώσει, θα υποστηρίξει τους συναδέλφους του και θα πετύχει στην αποστολή του. Η πείρα των παλιών πολεμιστών το έχει δείξει!

Ένας σκληραγωγημένος μαχητής που γνωρίζει τις δυνατότητές του, μπορεί πλέον εύκολα να ακολουθήσει τις τακτικές, εφόσον τις ξέρει, που επιβάλει η κατάσταση σε κάθε εμπλοκή με τον αντίπαλο. Η μάχη είναι ένας θανάσιμος συναγωνισμός ικανοτήτων ψυχικών, σωματικών και πνευματικών. Είναι συναγωνισμός γνώσεων, τεχνικών και τακτικών. Ο καλύτερος κερδίζει!

Ιδιαίτερα σε επίπεδο ομάδας  και διμοιρίας, μετράει πολύ η επίδοση και η απόδοση του προσωπικού. Το καλύτερο στρατηγικό σχέδιο να έχει εκπονήσει ένας στρατός, αν σ' αυτό το επίπεδο οι μαχητές δεν αποδίδουν, όλα είναι χαμένα! Εδώ είναι το μεγάλο "στοίχημα" της στρατιωτικής εκπαίδευσης. 

Αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων, που το προσωπικό τους πρέπει να ενεργεί απομονωμένο και σχεδόν πάντα πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Οι λίγοι πετυχαίνουν πάρα πολλά!

Εκπαίδευση στην τακτική μικρών κλιμακίων πρέπει να είναι η προτεραιότητα! 

Βρήκα για να σας δείξω στην πράξη τι σημαίνουν όλα όσα σύντομα σας περίγραψα παραπάνω σε κάποια βίντεο που αναρτήθηκαν πρόσφατα. Αναλαμπές εικόνων της πραγματικότητας στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν, στο επίπεδο μικρών κλιμακίων.

Ανιχνευτής














Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.