Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Το "έξυπνο" Μ203

Πηγή φωτογραφίας
Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε μιλήσει για το "έξυπνο" βομβιδοβόλο ΧΜ 25, των 25 χιλ. που κυριολεκτικά ψεκάζει τον αντίπαλο με εγκαιροφλεγείς βομβίδες από ψηλά! Μικρός όλμος για τους πεζούς μαχητές και πολύ χρήσιμο ειδικά σε κατοικημένους τόπους. 

Αλλά πολύ ακριβό, 30.000$ κοστίζει το κάθε κομμάτι  και βαρύ! "Κλωτσάει" πολύ, όπως λένε αυτοί που το έχουν δοκιμάσει στο Αφγανιστάν!

Μία ισραηλινή εταιρεία, κατασκεύασε ένα ειδικό όργανο σκόπευσης βομβιδοβόλου, με κατάλληλο λογισμικό, που εκτιμά απόσταση, υπολογίζει γωνία βολής, άνεμο, πυκνότητα αέρα και άλλες παραμέτρους. Έτσι επιτρέπει στον χειριστή  να "στείλει" την βομβίδα σε αποστάσεις ακόμη και πέραν των 250 μέτρων, με τρόπο ώστε να εκραγεί στον αέρα και να προσβάλει εχθρικά τμήματα καλυμένα πίσω από τοίχους ή άλλα παρόμοια κατακόρυφα προκαλύματα.

Το "Σύστημα Τυφεκίου Πολλαπλού Σκοπού" (Multi Purpose Rifle System) όπως ονομάζεται, ζυγίζει μόνο μισό κιλό, δηλαδή 6 κιλά ελαφρύτερο από το ΧΜ 25 και όπως διαφημίζουν οι κατασκευαστές, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα!



Παρακίνησε το ενδιαφέρον των Αμερικανών Πεζοναυτών, που έχουν αρχίσει και το δοκιμάζουν. Αναζητούσαν κάτι ανάλογο, μετά από παρατηρήσεις αστοχίας βολών βομβιδοβόλου 40 χιλ. στα μεγάλα υψόμετρα του Αφγανιστάν.

Θα έλεγα ότι δεν είναι άσχημη ιδέα να το κοιτάξει περισσότερο, όποιος ενδιαφέρεται !

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.